Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Πώς ήταν ένα βυζαντινό σπίτι; Τι έτρωγαν οι Βυζαντινοί; Πώς περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους; Πήγαιναν όλα τα παιδιά σχολείο; Τι συνέβαινε στα βυζαντινά κάστρα; Πώς κυλούσε ο χρόνος στα μοναστήρια; Τι φορούσαν οι αυτοκράτορες; Τι μαστόρευαν οι τεχνίτες στα εργαστήριά τους και τι ψώνιζαν οι νοικοκυρές στις πολύβουες αγορές;
Τρεις… ιπτάμενοι φίλοι, η Βάγια, ο Αστέρης και ο Γκάρι, σας προσκαλούν σε Μια βόλτα στα βυζαντινά χρόνια, για να λύσετε μαζί τους αυτές και άλλες πολλές απορίες σας!
Το κυρίως κείμενο συνοδεύεται από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δομημένες σε ατομικά φύλλα εργασίας, που συνδυάζουν την εμπέδωση της γνώσης με την ψυχαγωγία και τη δημιουργική έκφραση κάθε παιδιού.

Προσωπική άποψη:
Το ηλικιακό διάστημα 5 έως 8 ετών, είναι από τα πιο δύσκολα στη ζωή ενός παιδιού. Όχι μόνο για το ίδιο, αλλά και για τους γονείς του. Από τη μια μεριά το παιδί καλείται να μπει στο σχολικό σύμπαν κι από εκεί που έπαιζε ολημερίς, να αρχίσει να μαθαίνει πράγματα και ν' αποστηθίζει τεράστιο όγκο πληροφοριών. Από την άλλη μεριά βρίσκονται οι γονείς, που τρελαμένοι καθώς είναι από το πρόγραμμα της καθημερινότητάς τους, ψάχνουν τρόπους να συνδυάσουν την μάθηση με την διασκέδαση, μπας και αυτό το πάντρεμα τους γλιτώσει από το φρενοκομείο, επιτρέποντάς τους παράλληλα να περάσουν ποιοτικό αλλά κι εποικοδομητικό, χρόνο με τα βλαστάρια τους. Φυσικά, τα βιβλία δραστηριοτήτων έχουν την τιμητική τους, αλλά υπάρχουν κι εκείνα τα... "παραμύθια" που μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω.

Μια χαρακτηριστική περίπτωση αυτού που περιέγραψα παραπάνω, είναι το βιβλίο της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος στην σειρά, "Με ξεναγό την ιστορία", κι έχει τίτλο "Μια βόλτα στα βυζαντινά χρόνια". Όπως μπορείτε να καταλάβετε, είναι ένα βιβλίο το οποίο έχει σκοπό όχι να διδάξει, αλλά να εισάγει τα μικρότερα παιδιά στον κόσμο της βυζαντινής ιστορίας -μιας πολύ σημαντικής περιόδου της ιστορίας μας-, πριν να την διδαχτούν με τον στεγνό, ακαδημαϊκό τρόπο που επιβάλλει η σύγχρονη εκπαίδευση και τον οποίο, προφανώς, δεν πρόκειται να τον ευχαριστηθούν εξίσου. Ο Γκάρι, λοιπόν, ο Αστέρης και η Βάγια, προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους σε ένα μαγικό ταξίδι πίσω στο χρόνο, ρίχνοντας μικρές αλλά ουσιαστικές ματιές σε μία από τις πιο σπουδαίες, ένδοξες αλλά και γοητευτικές περιόδους του τόπου μας.

Χωρίς να υπάρχουν μεγαλοστομίες, χωρίς υπερβολές, αλλά με λιτό, απλό και άμεσο τρόπο, με γλώσσα κατανοητή για κάθε παιδί, η Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου έχει δημιουργήσει ένα υπέροχο βιβλίο, εισαγωγή σε μια μαγευτική ιστορία, και που μέσα από αυτό σίγουρα θα αγαπήσουν την βυζαντινή εποχή και στο μέλλον θα θελήσουν ν' ανακαλύψουν ακόμα περισσότερα σχετικά με αυτήν και όταν θα έρθει η ώρα να την συναντήσουν στα σχολικά τους βιβλία, θα την αγκαλιάσουν κι ας μην έχει την ίδια γλύκα, αλλά περισσότερη... αυστηρότητα. Η εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση είναι πολύ όμορφη, νοσταλγική και με φινέτσα, συμπληρώνοντας το κείμενο με μοναδικές ζωγραφιές, ενώ οι δραστηριότητες που ολοκληρώνουν το σύνολο του βιβλίου, θα βοηθήσουν τα παιδιά να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους αλλά και ν' ακονίσουν το μυαλό τους.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου Εύη
Εικονογράφηση: Στρούτση Λέλα
Εκδόσεις: Κέδρος
Κατηγορία: Παιδική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 64
ISBN: 978-960-04-4453-7