Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κορίτσι που είχε ένα μυστικό.
Η Χιονάτη Άντερσον ταξιδεύει στην Πράγα, που ασφυκτιά μέσα στην υγρή ζέστη του καλοκαιριού. Τη μοναξιά και την ησυχία όμως που αποζητά θα τη διακόψει μια μυστηριώδης νεαρή γυναίκα, η Λένκα, που ισχυρίζεται ότι είναι… αδελφή της.
Προσπαθώντας να ξεδιαλύνει το παλιό, ξεχασμένο μυστικό της οικογένειάς της, η Χιονάτη θα μπλέξει με μια παράξενη αίρεση, που αποδεικνύεται θανάσιμα επικίνδυνη. Και έτσι, με την ανάσα του θανάτου να την πλησιάζει, θα ψάξει την απάντηση στα στενά δρομάκια και τα νεκροταφεία της παλιάς Πράγας.
Ποιον όμως μπορεί να εμπιστευτεί, αφού κανενός οι προθέσεις δε δείχνουν καθαρές και λευκές σαν το χιόνι;

Προσωπική άποψη:
Έχουν περάσει έξι μήνες απ' όταν κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της "Τριλογίας της Χιονάτης" και οι εκδόσεις Μεταίχμιο, φέρνουν σήμερα στα χέρια μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς με σκοπό να μας καθηλώσουν. Και πράγματι, το πετυχαίνουν, με την Salla Simukka να δίνει ό,τι καλύτερο έχει ξεπερνώντας ακόμα και τον ίδιο της τον εαυτό. Η Χιονάτη Άντερσον, λοιπόν, επέστρεψε και για μία ακόμη φορά καλείται να μπλεχτεί σε καταστάσεις που θα την βγάλουν από τα νερά της και που κατά έναν παράξενο τρόπο, την φέρνουν σε σύγκρουση με τον εαυτό της και τα θέλω της. Δεν σας θυμίζει και πολύ την Χιονάτη του πρώτου βιβλίου; Ίσως και να 'χετε δίκιο, αλλά αυτό οφείλεται όχι στο ότι η Χιονάτη άλλαξε, αλλά στο ότι μεγάλωσε και ωρίμασε.

Μετά την περιπέτεια που παρ' ολίγον να της στοιχίσει τη ζωή της, η Χιονάτη προσπαθεί να επανέλθει στους πρότερους ρυθμούς της. Στην διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, αποφασίζει να ταξιδέψει στην Πράγα, αναζητώντας εσωτερική γαλήνη και ηρεμία, χρόνο με τον εαυτό της και ανασυγκρότηση των δυνάμεων και των σκέψεών της. Εκεί, όμως, την περιμένει μια μεγάλη έκπληξη. Μια κοπέλα, μεγαλύτερη ηλικιακά από εκείνη, που ισχυρίζεται πως είναι αδερφή της, αποτέλεσμα μιας σύντομης ερωτικής σχέσης που είχε ο πατέρας της όταν επισκέφτηκε νεότερος την Πράγα. Η Χιονάτη προσπαθεί να ανακαλύψει τα μυστικά της οικογένειάς της, την ίδια ώρα που η υποτιθέμενη αδερφή της φαίνεται να είναι μπλεγμένη με μια παράξενη αίρεση με απροσδιόριστους σκοπούς, γεγονός που θα περιπλέξει τα πράγματα ακόμα περισσότερο.

Αν θα μου έλεγαν ποτέ πως θα μου άρεσε τόσο πολύ ένα βιβλίο τόσο μικρού μεγέθους, και πόσο μάλλον αστυνομικό, δεν θα το πίστευα. Είμαι από τους ανθρώπους εκείνους που προτιμούν να διαβάζουν αρκετά μεγάλα βιβλία, καθώς θεωρώ πως αφήνουν μεγαλύτερα περιθώρια εξέλιξης και σκέψης. Παρ' όλα ταύτα, η Simukka είναι μια εξαίρεση στον κανόνα και μια έκπληξη για τους φανατικούς του είδους, αφού καταφέρνει μέσα σε μόλις 240 σελίδες να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη ιστορία, με αρχή, μέση, τέλος και παράλληλα, με σταθερή εξέλιξη, διατηρώντας τον ρυθμό και το νεύρο της αφήγησης από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα, κάτι που εντείνουν ακόμα περισσότερο οι μικρές, κοφτές προτάσεις, που πολύ στοχευμένο τοποθετούνται κατ' αυτόν τον τρόπο. Σκοπός τους είναι να μας δώσουν χρόνο, να οξύνουν τις σκέψεις και την αγωνία μας, πράγμα που επιτυγχάνουν στον απόλυτο βαθμό.

Αυτό που μου είχε λείψει στο πρώτο βιβλίο της σειράς, ήταν το να μάθω κάποια παραπάνω πράγματα για την Χιονάτη. Στο "Λευκή σαν το χιόνι", τα βρήκα. Μπορεί η πρωταγωνίστριά μας να μην έχει ανοίξει ακόμα όλα τα της τα χαρτιά, όμως η μάσκα της έχει αρχίσει να πέφτει κι εμείς, έχουμε αρχίσει να την καταλαβαίνουμε λίγο καλύτερα. Ανακαλύπτοντας πράγματα για το παρελθόν της και βλέποντάς την να έρχεται αντιμέτωπη με γεγονότα και καταστάσεις που δεν περίμενε, την παρακολουθούμε να εξελίσσεται και να γίνεται πολύ πιο ανθρώπινη και την ίδια στιγμή, πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Και είναι σίγουρο, πλέον, πως το τρίτο και τελευταίο μέρος των περιπετειών της θα μας απογειώσει, επιφυλάσσοντάς μας ακόμα περισσότερες εκπλήξεις και ανατροπές. Αν δεν έχετε, λοιπόν, γνωρίσει ήδη τον σκοτεινό και μυστηριώδη κόσμο της, κάντε το σήμερα, και μπείτε σε περιπέτειες που θα σας κρατήσουν σε εγρήγορση, από την αρχή μέχρι το τέλος.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Salla Simukka
Μεταφραστής: Μαρτζούκου Μαρία
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 240
ISBN: 978-960-566-753-5