Η ποίηση των κορυφαίων ελλήνων δημιουργών Κ.Π. Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη και Κώστα Βάρναλη θα δώσει το στίγμα της ελληνικής παρουσίας στην 33ηΔιεθνή Έκθεση Βιβλίου Κωνσταντινούπολης (08-11 Νοεμβρίου 2014), που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της Ελληνικής συμμετοχής θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση  ποίησης και μουσικής «Τρεις γυναίκες, τρεις ποιητές», την Κυριακή 09/11/ 2014, ώρα  13.00μ.μ. - 14.00μ.μ. (αίθουσα Karadeniz Salonu): Οι ηθοποιοί Σούλα Μπόζη, Zeliba Berksoy και Meral Cetinkaya διαβάζουν ποιήματα των: Κ.Π. Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη και Κώστα Βάρναλη με συνοδεία μουσικής από το συγκρότημα Taş Plak Kumpanyasi. [διοργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τον ρωμαίικο εκδοτικό οίκο ΙΣΤΟΣ (istos yayin). Ακολουθεί επίσκεψη και ξενάγηση των προσκεκλημένων στο Ελληνικό Περίπτερο.

Το Ελληνικό Περίπτερο  βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του διεθνούς Περιπτέρου (Hall 1, Stand no.104A) απέναντι από τηn τιμώμενη χώρα που είναι φέτος η Ουγγαρία, ενώ συμμετέχουν επίσης οι χώρες: Αρμενία, Γερμανία, Κίνα, Πολωνία, Ρουμανία, Καναδάς, Κορέα, Κροατία, Αζερμπαϊτζάν, Ιταλία, Ινδία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Σαουδική Αραβία, Ιράν, καθώς και 17 λογοτεχνικοί πράκτορες από όλο τον κόσμο.

Περισσότερα από 50 μεταφρασμένα ελληνικά βιβλία της τελευταίας τριετίας (2011-2014), τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2013 και το πρόσφατα βραβευμένο με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας βιβλίο «Μάρτυς μου ο Θεός» του Μάκη Τσίτα (εκδόσεις Κίχλη) παρουσιάζονται μεταξύ άλλων στο Ελληνικό περίπτερο, έκτασης 30τ.μ., καθώς και λευκώματα πολιτιστικών φορέων και μουσείων και τίτλοι της πρόσφατης ελληνικής βιβλιοπαραγωγής. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στην προβολή και προώθηση της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης (07 – 10 Μαΐου 2015) και του προγράμματος ενίσχυσης μεταφράσεων ΦΡΑΣΙΣ.