Όλα ξεκίνησαν όταν η φίλη μου Νικολέτα, με έβαλε να αναζητήσω το συγκεκριμένο anime, μπερδεύοντάς το με ένα άλλο με παρεμφερή τίτλο. Ναι, ξέρω, δεν υπάρχει καμία σωτηρία και συνήθως τα μεγαλύτερα δεινά μας ξεκινάνε από μία παρεξήγηση, αλλά τι να κάνεις... Τέλος πάντων, βρήκα το "Amnesia" -που δεν ήταν τελικά εκείνο που ήθελε- και μιας και το κατέβασα και ήταν μόνο 12 επεισόδια, είπα να το δω. Και ναι, δεν βαρέθηκα τη ζωή μου, όμως δεν πήρα και αυτό που περίμενα.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Το "Amnesia" ξεκίνησε ως Ιαπωνικό visual novel από την Idea Factory. Πρώτη φορά κυκλοφόρησε στην αγορά στις 18 Αυγούστου 2011, για την κονσόλα PlayStation Portable, ενώ στις 15 Μαρτίου 2012 κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία ένα fan disc με τον τίτλο "Amnesia Later". Ακολούθησε ένα ακόμα sequel  με τίτλο "Amnesia Crowd" στις 18 Απριλίου 2013 και στις 16 Οκτωβρίου 2014, βγήκε στην αγορά μια combine έκδοση για το PlayStation Vita με τίτλο "Amnesia Later x Crowd V Edition". Η σειρά πήγε εξαιρετικά καλά στην Ιαπωνία, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν παρα πολλά προϊόντα βασισμένα πάνω της, όπως drama CDs, character music CDs, βιβλία κ.ά., ενώ έχει ανακοινωθεί ένα ακόμα παιχνίδι, αυτή τη φορά για το PlayStation Vita.




ΤΟ ANIME:
Το 2012, κατά την διάρκεια του Otome Party της χρονιάς, η Brain Base ανακοίνωσε πως απέκτησε τα δικαιώματα του παιχνιδιού, προκειμένου να προχωρήσει στην παραγωγή μιας anime version για την τηλεόραση, η οποία και θα προβαλλόταν την επόμενη χρονιά. Και πράγματι, έτσι έγινε, με την σειρά να κάνει πρεμιέρα στις 07 Ιανουαρίου 2013 και να ολοκληρώνεται στις 25 Μαρτίου 2013, έπειτα από 12 επεισόδια, ενώ προβλήθηκε κι ένα OVA η υπόθεση του οποίου, είναι άγνωστο σε ποιο μεσοδιάστημα τοποθετείται. Η σειρά προβλήθηκε στην Ιαπωνία μέσω των δικτύων AT-X, BS11 Digital, KBS Kyoto, SUN TV, Tokyo MX TV, TV Aichi και TV Kanagawa, ενώ η Hanabee απέκτησε τα δικαιώματα του anime για την Αυστραλία και η Sentai Filmworks για την κυκλοφορία της σε DVD.



ΤΟ STORY:
Η ιστορία μας λαμβάνει χώρα σε αδιευκρίνιστο τόπο και χρόνο. Ένα πρωί, μια νεαρή κοπέλα ξυπνάει στο κρεβάτι της και ανακαλύπτει πως όλες τις οι αναμνήσεις έχουν χαθεί και παρά που προσπαθεί, δεν καταφέρνει να θυμηθεί τίποτα απολύτως. Η ζωή της, οι άνθρωποι μέσα σ' αυτήν, ακόμα και το όνομά της, είναι μια λευκή σελίδα. Το μοναδικό της στοιχείο είναι το κινητό της τηλέφωνο μέσα στο οποίο βρίσκει ονόματα και αριθμούς επαφών που δεν της λένε τίποτα. Τότε, ο Orion, ένα μυστηριώδες νεαρό πλάσμα, εμφανίζεται μπροστά της και εκείνη είναι η μοναδική που μπορεί να τον δει. Με την παρότρυνσή του, η νεαρή κοπέλα προσπαθεί να ενσωματωθεί στη νέα αυτή καθημερινότητα, η οποία μοιάζει απειλητική. Κι ενώ οι μέρες περνούν, το βράδυ μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας φαντάζει ιδιαίτερο αφού, το επόμενο πρωί, επιστρέφει και πάλι πίσω στην ημέρα που ξύπνησε χωρίς μνήμες, ξεκινώντας πάλι από την αρχή, με νέα δεδομένα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ANIME:
- Η αλήθεια είναι πως το art του συγκεκριμένου anime μ' άρεσε πολύ. Είναι καλοδουλεμένο και ακολουθεί αρκετά πιστά τα πρότυπα του game, μοιρασμένο ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Κι εντάξει... κοριτσάκι είμαι, μπορεί η ηρωίδα να είναι κάπως άχρωμη, αλλά οι άντρες που την διεκδικούν έχουν ενδιαφέρον και θα προβληματιζόμουν κι εγώ αν ήμουν στη θέση της. Ή μάλλον, όχι, δεν θα προβληματιζόμουν. Θ' άραπαζα την ευκαιρία όταν την είχα.
- Ως ιδέα, το όλο concept δεν είναι διόλου κακό, έχει όμως πάρα πολλά κενά. Ακόμα κι όταν φτάνεις στο
τελευταίο επεισόδιο, δεν έχεις σαφείς απαντήσεις. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στο γεγονός πως στο game εσύ, ως παίκτης, καθορίζεις την πορεία και το μέλλον της ηρωίδας, αλλά μια τέτοια λογική, στο anime, δεν αποδίδει σωστά. Θα έπρεπε να υπάρχει αρχή, μέση και τέλος και πάνω απ' όλα, μια σαφή λύση στο μυστήριο που περιβάλλει την ηρωίδα. Παρ' όλα ταύτα, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται κι εμείς, μένουμε με μετέωροι, με δεκάδες απορίες στο μυαλό μας.
- Άλλο ένα θέμα που έχει το anime είναι πως δεν είναι σωστά μοιρασμένοι οι χρόνοι ανάμεσα στους άντρες πρωταγωνιστές. Θα έπρεπε να υπάρχει μια κάποια ισορροπία και δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ορισμένοι από αυτούς είναι ριγμένοι έναντι των άλλων και προσωπικά αυτό με ενόχλησε. Δεν έχουν όλοι τον απαραίτητο χρόνο για ν' ανοίξουν τα χαρτιά τους με αποτέλεσμα, η αλληλεπίδρασή τους με την ηρωίδα να μην είναι όσο ενδιαφέρουσα θα μπορούσε, στο σύνολο της ιστορίας.
- Ναι, υπάρχει μυστήριο και αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Ακόμα και η ίδια η ηρωίδα δεν έχει
όνομα -και δεν αποκτά ποτέ-, θέλοντας προφανώς με τον τρόπο αυτό να ενισχύσει το παραπάνω στοιχείο. Όμως τι να το κάνεις το μυστήριο αν δεν φτάνει σε μια δυνατή και ουσιαστική κορύφωση. Σαφέστατα, όσο προχωράμε προς το φινάλε, τα επεισόδια παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά και πάλι, αυτό δεν είναι αρκετό. Βέβαια, σ' αυτό ίσως να συμβάλλει -όπως ανέφερα και παραπάνω- το ότι δεν παίρνουν τις επιθυμητές απαντήσεις.
- Μπέρδεμα! Μεγάλο μπέρδεμα! Μόνο έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την όλη κατάσταση. Ουσιαστικά, η ιδέα της ιστορίας παίζει με εκείνη των παράλληλων κόσμων, όπου ο καθένας από εμάς μπορεί αν ζει μια διαφορετική ζωή σε διαφορετικές διαστάσεις, έχοντας κάνει διαφορετικές επιλογές στην κάθε μία από αυτές. Ποια είναι όμως η ουσία σε όλο αυτό αν τελικά δεν καταλήγεις κάπου συγκεκριμένα; Κάθε ταξίδι έχει κι έναν προορισμό. Δώστε τον μας, λοιπόν, και μην μας αφήνεται να κάνουμε υποθέσεις και εικασίες.

ΤΟ OST ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:
Το opening theme της σειρά είναι το "Zoetrope" ερμηνευμένο από την Nagi Yanagi, ενώ το ending theme είναι "Recall" των Ray. Μουσικά, τουλάχιστον, η σειρά παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον, αν και θα μπορούσαν να έχουν ενισχύσει το μουσικό υπόβαθρο λιγάκι παραπάνω. Το επίσημο cd με τα μουσικά θέματα της σειράς, που ακολουθούν ποπ-ροκ ρυθμούς, αποτελείται από 35 μουσικά κομμάτια, τα οποία φέρουν την υπογραφή του Yoshiaki Dewa.


Amnesia - Opening



Amnesia - Opening Full Song



Amnesia - Ending



Amnesia - Ending Full Song



ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Εντάξει, δεν ισχυρίζομαι πως με το να δεις το συγκεκριμένο anime θα βαρεθείς τη ζωή σου, αλλά σίγουρα υπάρχουν δεκάδες άλλα, καλύτερα πράγματα να κάνεις. Για να το προτείνω σε αγόρια, ούτε λόγος. Αν τώρα είστε κορίτσια, και θέλετε κάτι ανάλαφρο, αν δεν βρείτε το όλο concept αρκετά ενδιαφέρον, σίγουρα θα απολαύσετε το οφθαλμόλουτρο που σας προσφέρει η σειρά -αφού οι πρωταγωνιστές είναι καλά κομμάτια- και θα μπορέσετε να συζητήσετε με τις φίλες σας για το ποια επιλογή θα κάνατε εσείς αν ήσασταν στη θέση της ηρωίδας. Προσωπικά, ψηφίζω Shin δαγκωτό!