Το "Durarara!!" θεωρείται ένα από τα πιο πετυχημένα κι αγαπημένα anime δράσης, μυστηρίου και μεταφυσικού, καταφέρνοντας να συνδυάσει όλες τις προαναφερόμενες "ταμπέλες" άκρως πετυχημένα. Με αφορμή, λοιπόν, την 2η season που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες, αποφάσισα να ολοκληρώσω κι εγώ την σειρά αυτή που τόσα είχα ακούσει αλλά που με τα πρώτα της επεισόδια δεν είχε καταφέρει να με κερδίσει, με αποτέλεσμα να την αφήσω για αρκετά μεγάλο διάστημα στην άκρη. Βέβαια, όπως αποδείχθηκε, η σειρά κέρδισε το στοίχημα κι εγώ, όχι μόνο δεν έχασα τις ώρες μου, αλλά συμμερίζομαι τον πόνο όσων εδώ και χρόνια περίμεναν μια συνέχεια.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Το "Durarara!!", γνωστό και ως "DRRR!!", είναι ιαπωνική σειρά light novels γραμμένη από τον βραβευμένο Ryohgo Narita και σε σχέδιο του Suzuhito Yasuda, η οποία αποτελείται από 13 τόμους. Ο πρώτος τόμος κυκλοφόρησε στην αγορά στις 10 Απριλίου 2004 και ο τελευταίος στις 11 Ιανουαρίου 2014, από την ASCII Media Works, σε εκτύπωση της Dengeki Bunko. Στις 18 Απριλίου 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο κεφάλαιο της manga version των novels στο περιοδικό "Monthly GFantasy" της Square Enix, ενώ τον Ιούνιο του ίδιους έτους κυκλοφόρησε ο πρώτος ολοκληρωμένος τόμος. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κυκλοφορήσει 9 ολοκληρωμένοι τόμοι του manga ενώ αυτό συνεχίζεται. Τα κείμενα υπογράφει και πάλι ο Ryohgo Narita ενώ το σχέδιο ο Akiyo Satorigi. Τα δικαιώματα των manga έχουν αγοραστεί και για την αγγλική γλώσσα από την Yen Press. Δύο ηλεκτρονικά παιχνίδια βασισμένα στην σειρά, για το PlayStation Portable, έχουν επίσης κυκλοφορήσει, ενώ στις 19 Ιουνίου 2014 κυκλοφόρησε ακόμα ένα για το PlayStation Vita.

ΤΟ ANIME:
Όταν τα light novels βρισκόντουσαν στην κυκλοφορία του 6ου τόμου τους, ανακοινώθηκε πως η Brain's Base απέκτησε τα δικαιώματα για την μεταφορά των novels στην μικρή οθόνη, με την σειρά να κάνει πρεμιέρα στις 07 Ιανουαρίου 2010 μέσω των δικτύων MBS, TBS και CBC. Η σειρά, που βασίστηκε στα 3 πρώτα novels, ολοκληρώθηκε στις 24 Ιουνίου 2010 έπειτα από την προβολή 26 επεισοδίων, με τα 24 από αυτά να είναι βασικά ενώ τα άλλα 2, αποτελούν ουσιαστικά συμπληρωματικά OVA πάνω στο βασικό story line. Η Beez Entertainment απέκτησε τα δικαιώματα για την προβολή της σειράς στην Ευρώπη, ενώ στο Anime Expo 2010 ανακοινώθηκε πως η Αμερικάνικη Aniplex απέκτησε την άδεια για την μεταγλώττιση της σειράς στα αγγλικά, η οποία κι έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2011, σε παραγωγή της Bang Zoom! Entertainment. Η Anime Limited απέκτησε τα δικαιώματα της σειράς για την Αγγλία ενώ η Siren Visual για την Αυστραλία. Στις 15 Μαρτίου 2014, ανακοινώθηκε επίσημα πως η σειρά, έπειτα από τόσα χρόνια αναμονής, πήρε το πράσινο φως για 2η season, στην παραγωγή της οποία θα βρίσκεται το Studio Shuka αντί για την Brain's Base. Άλλη μία διαφορά της 2ης season σε σχέση με την 1η, είναι πως θα χωριστεί σε 3 ενότητες, 13 επεισοδίων η κάθε μία, που θα προβληθούν τον Ιανουάριο του 2015, τον Ιούλιο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016, έχοντας τον τίτλο "Durarara!!x2", και θα μας μεταφέρει 2 χρόνια μετά τα γεγονότα της προηγούμενης season.

ΤΟ STORY ΤΗΣ 1ης SEASON:
Ο Mikado Ryūgamine, ένα νεαρό αγόρι που θέλει να ζήσει τις χαρές και τις απολαύσεις μιας μεγάλης πόλης, αποφασίζει να μετακομίσει στο Ikebukuro προκειμένου να φοιτήσει στην Ακαδημία Raira μαζί με τον παιδικό του φίλο Masaomi Kida, τον οποίο κι έχει να δει πολλά χρόνια από κοντά. Λίγο μετά αφού θα συναντηθούν στον σταθμό του τρένου, θα περιπλανηθούν τη νύχτα στους δρόμους της πόλης, με τον Masaomi να προειδοποιεί τον Mikado σχετικά με τους ανθρώπους με τους οποίους δεν θα ήθελε να διασταυρωθούν οι δρόμοι τους, όπως ο υπερφυσικά δυνατός Shizuo Heiwajima, ο πληροφοριοδότης Izaya Orihara, αλλά και τα μέλη μιας περίεργης ομάδας γνωστής ως "The Dollars". Βέβαια, τα γεγονότα θα εξελιχθούν με τέτοιον τρόπο που ο Mikado θα συναντήσει πολλούς από τους
ανθρώπους αυτούς, το πρώτο του κιόλας βράδυ στην πόλη, όπως και τον "Black Rider", ο οποίος κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης με την μηχανή του και φημολογείται πως δεν έχει κεφάλι, κάτι που κρύβει περίτεχνα κάτω από το κράνος του. Στην πραγματικότητα, ο  Black Rider" είναι η Celty Sturluson, μια Ιρλανδή dullahan που βρίσκεται στο Ikebukuro αναζητώντας το χαμένο κεφάλι της, που κάποιος έκλεψε πολλά χρόνια πριν. Παρακολουθώντας την καθημερινότητά τους, οι ήρωές μας μπλέκουν σε πολλές περιπέτειες ενώ παράλληλα, μας αποκαλύπτουν κρυφές πτυχές του εαυτού τους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ 1η SEASON:
- Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής. Το "Durarara!!" δεν είναι από τα anime εκείνα που κατάφεραν να με καθηλώσουν από το πρώτο επεισόδιο. Πιο συγκεκριμένα, χρειάστηκαν 5-6 επεισόδια μέχρι να καταφέρω να μπω στο κλίμα, να πιάσω το νόημα της ιστορίας και να μπορέσω να το παρακολουθήσω. Δεν θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την παραπάνω κατάσταση ως μειονέκτημα, όχι ακριβώς τουλάχιστον, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα κάποιο μείον αφού, αν κάποιος ανήκει στους θεατές που θέλουν να τους αιχμαλωτίσει άμεσα και γρήγορα αυτό που παρακολουθούν, μάλλον θα τα παρατήσει πολύ γρήγορα και δεν θα δώσει στην σειρά την ευκαιρία που της αξίζει.
- Επί της ουσίας, η σειρά χωρίζεται σε δύο περιόδους. Αυτό έχει ως συνέπεια, ο πυρήνας της πλοκής,
να είναι κάπως διαφορετικός σε κάθε μία από αυτές τις δύο περιόδους. Προσωπικά, αυτό ήταν ένα από τα στοιχεία της σειρά που μου άρεσε καθώς δεν με άφησε να βαρεθώ, ούτε φλυάρησε ιδιαίτερα γύρω από ένα και μόνο θέμα, δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα κουραστικής αποκλειστικότητας που απλά θα μακρυγορούσε, απομακρύνοντάς μας από την ουσία των πραγμάτων που, τελικά, δεν βρίσκεται στην ιστορία αυτή καθ' αυτή, αλλά στα "συναισθήματα" των ηρώων και τον παράξενο τρόπο να εκδηλώνουν την αγάπη τους για τους γύρω τους. Ξέρω, ακούγεται περίεργο, αλλά πρέπει να το δείτε για να καταλάβετε.
- Το καλύτερο στοιχείο όλων, είναι οι χαρακτήρες. Το "Durarara!!" είναι από τα anime εκείνα όπου δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές και κομπάρσοι. Όλοι είναι πρωταγωνιστές, με τον δικό τους ξεχωριστό και και μοναδικό τρόπο, αφού ο καθένας από αυτούς παίζει έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά την ίδια στιγμή αλληλεπιδρά με τους υπόλοιπους χαρακτήρες έτσι ώστε να υπάρχει ομαλή και αλληλένδετη συνέχεια, τόσο στην εκάστοτε βασική ιστορία, όσο και στις υποϊστορίες που πηγάζουν από αυτές. Και όλοι οι χαρακτήρες είναι ενδιαφέροντες, αφού όλοι κάτι έχουν να προσφέρουν και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, είναι διαφορετικό από αυτό που πιστεύουμε.
- Ουσιαστικά, έχουμε να κάνουμε μ' ένα anime που μιλάει για τις σχέσεις των ανθρώπων και το
γεγονός πως αυτοί βρίσκονται συνέχεια στο προσκήνιο,επιβεβαιώνει την καλή διαχείριση του "υλικού" των δημιουργών. Μέσα από την παρακμή και την διαφθορά, μέσα από την θέληση του ν' αλλάξει κανείς τα πράγματα και να κάνει το καλό, χωρίς να σημαίνει ότι το πετυχαίνει πάντα ή πως υπάρχουν απόλυτες έννοιες καλού και κακού, έχουμε μια ιστορία αρκετά ψαγμένη και φιλοσοφημένη, που μπορεί να μας μπερδεύει κάποιες στιγμές αλλά παρ' όλα ταύτα, μας γοητεύει και μας βάζει σε μια ιδιόμορφη διαδικασία σκέψης και προβληματισμού. Σε συνδυασμό δε με το μεταφυσικό στοιχείο, έχουμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αποτέλεσμα, στο σύνολό του.
- Το art δεν θα έλεγα πως είναι εξαιρετικό, αλλά ίσως θα έπρεπε να είμαι κάπως ελαστική δεδομένου ότι μιλάμε για μια παραγωγή σχεδόν 5 χρόνων πίσω. Βέβαια, οι όποιες ενστάσεις και παρατηρήσεις μου έχουν να κάνουν κυρίως με τον σχεδιασμό των χαρακτήρων, που στοχευμένα είναι ουδέτεροι, αλλά όχι πάντα καλοσχεδιασμένοι, σε αντίθεση με την πόλη στην οποία εξελίσσεται η ιστορία μας, που φαντάζει απόλυτα ρεαλιστική και ζωντανή, απόλυτα πιστή στο κλίμα των διαφορετικών συμμοριών και της φιλοσοφίας που η κάθε μία από αυτές πρεσβεύει.

ΤΟ OST ΤΗΣ 1ης SEASON:
Η μουσική της σειράς, που ακολουθεί ιδιαίτερα σύγχρονους ηλεκτρο-ποπ ρυθμούς, είναι του Makoto Yoshimori. Έχουν κυκλοφορήσει 2 επίσημα cds με το ost της σειράς, και τα δύο από την Aniplex, το πρώτο στις 26 Μαΐου 2010, με 17 κομμάτια στο σύνολο, και το δεύτερο -με τίτλο, "Psychedelic Dreams Vol.2" και 16 κομμάτια στο σύνολο- στις 27 Οκτωβρίου 2010. Το opening theme των επεισοδίων 1 έως 12.5 είναι το "Uragiri no Yūyake" των Theatre Brook, ενώ στα επεισόδια 13 έως 25 ακούγεται το "Complication" των ROOKiEZ is PUNK'D. Το ending theme των επεισοδίων 1 έως 12.5 είναι το "Trust Me" του Yuya Matsushita, ενώ το "Butterfly" των ON/OFF, που έχουν ερμηνεύσει πολλά τραγούδια σε anime series -όπως στο "Vampire Knight"-, ακούγεται στους τίτλους τέλους των επεισοδίων 13 έως 25.

Durarara!! - 1st Opening 



Durarara!! - 1st Opening Full Song



Durarara!! - 1st Ending


Durarara!! - 1st Ending Full Song



Durarara!! - 2nd Opening



Durarara!! - 2nd Opening Full Song



Durarara!! - 2nd Ending



Durarara!! - 2nd Ending Full Song