Συνοπτική περίληψη του έργου:
Και ενώ το ημερολόγιο των Μάγια τελειώνει στο έτος 2012, η καταστροφική προφητεία μοιάζει να επαληθεύεται, καθώς τεράστιες φυσικές καταστροφές μαστιγώνουν τον πλανήτη.
Μια ομάδα επιζώντων έχει να αντιμετωπίσει εκρήξεις ηφαιστείων, τυφώνες, παγετώνες και ότι χειρότερο έχει φανταστεί ποτέ η ανθρωπότητα.

Προσωπική άποψη:
Κάποτε οι Μάγιας είχαν προβλέψει ότι στις 21 Δεκεμβρίου του 2012, οι πλανήτες θα βρεθούν σε τέλεια ηλιακή ευθυγράμμιση, κάτι που θα συμβάλει στο τέλος του κόσμου μας. Τουλάχιστον στο τέλος του όπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα. Υπάρχουν εκείνοι που ασπάζονται αυτές τις θεωρίες. Υπάρχουν πάλι και οι άλλοι που έχουν βαρεθεί να ακούνε κάθε τρεις και λίγο ότι ο πλανήτης θα καταστραφεί και η μία ημερομηνία διαδέχεται την άλλη χωρίς να γίνεται η έκπληξη. Καλώς ή κακώς, το τέλος μπορεί να μην έχει έρθει ακόμα, μπορεί να μην έρθει το 2012 όμως, ακόμα κι αν δεν ζούμε για να το δούμε, θα κάνει κάποια στιγμή την εμφάνισή του.

Σκεφτείται λοιπόν τώρα να μαθαίνατε, επιβεβαιωμένα και με επιστημονική ακρίβεια πως ο φλοιός της γης έχει υποστεί τέτοια μετάλλαξη που αυτό το τέλος έρχεται και θα το συναντήσετε. Τρομακτικό ακούγεται. Ακόμα πιο τρομακτικό είναι να το βλέπεις να εξελίσσεται μπροστά σου. Παρά το γεγονός ότι γνωρίζεις πως πρόκειται για μια προσομοίωση και τίποτα περισσότερο, σου κόβεται η ανάσα. Σίγουρα αν ερχόσουν αντιμέτωπος με τέτοια φαινόμενα, δεν θα περίμενες εκείνα να σε οδηγήσουν στο τέλος της ζωής σου. Πιθανότατα θα είχες πεθάνει από ανακοπή στιγμές νωρίτερα. Τον φόβο αυτό ξέρει πολύ καλά να διαχειρίζεται ο Emmerich και ακριβώς εκεί ποντάρει.

Αν κάτι δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε στον Emmerich είναι πως έχει μια μοναδική ικανότητα να δημιουργεί εντυπωσιακές ταινίες καταστροφολογίας. Μπορεί να στερούνται ως ένα βαθμό από άποψη σεναρίου όμως, οπτικοακουστικά το αποτέλεσμα είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακό. Καταφέρνει να παίρνει τους φόβους σου και να τους δίνει σάρκα και οστά με τρομακτική ρεαλιστικότητα. Τόσο μεγάλη που σου κόβεται η ανάσα σκεπτόμενος ειδικά πως η πραγματικότητα που δημιουργούν τα εντυπωσιακά εφέ, μπορεί να μην είναι απλά μια φανταστική εικόνα αλλά, μια καλή εκδοχή του τι πρόκειται να ζήσει κάποια στιγμή ο πλανήτης μας σε σύγκριση με την πραγματικότητα.

Μπορεί ο Emmerich να έχει καταστρέψει τον πλανήτη Γη με κάθε πιθανό τρόπο και μέσο, από εξωγήινους μέχρι επιστημονικά δικαιολογημένα φαινόμενα όμως, όπως κάθε μεγάλη χολυγουντιανή υπερπαραγωγή, δεν καταφέρνει να αποφύγει την χρησιμοποίηση κάποιων κλισέ μοτίβων τα οποία σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με την σεναριακή εξέλιξη. Όμως τελικά, δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο είναι ενοχλητικό μέσα στο πνεύμα της καταστροφολογίας. Είναι τόσο σκληρό και βίαιο αυτό που παρακολουθείς που όσο αμερικανιά κι αν είναι, σε ανακουφίζει η αίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει ελπίδα επιβίωσης μιας μερίδας ανθρώπων, η ελπίδα για την δημιουργία ενός νέου καλύτερου κόσμου. Μα πάνω απ’ όλα, η ελπίδα ότι η ανθρωπιά μας δεν χάνεται στα δύσκολα κι ότι αντίθετα, μπορεί να γίνει πιο ισχυρή.

Έχω την πεποίθηση βέβαια πως τέτοιου είδους ταινίες χρησιμοποιούν στο ερμηνευτικό δυναμικό τους ορισμένα γνωστά ονόματα, όχι τόσο γιατί έχει μεγάλη σημασία η προσωπική τους ιστορία που μας βοηθάει να παρακολουθούμε την γενικότερη εξέλιξη της καταστροφής, όσο ως κράχτες. Ωστόσο δεν είναι κάτι που τελικά λειτουργεί κόντρα στο συνολικό αποτέλεσμα αφού, ο Cusack είναι μια υπέρ του δέοντος συμπαθητική παρουσία που πάντα κάνει πιο ευχάριστο το θέαμα που καλούμαστε να παρακολουθήσουμε. Όμως και ολι λοιποί χαρακτήρες της ταινίες είναι αρκετά απολαυστικοί θα λέγαμε και δεν είναι και λίγες οι στιγμές που το έξυπνο χιουμοράκι τους έρχεται να σπάσει την αμηχανία των στιγμών.

Πιστεύω πως όταν κάποιος επιλέγει να δει μια ταινία σαν κι αυτή, περισσότερο από κάθε τι άλλο περιμένει έντονες σκηνές δράσης, υπέρτατα καταστροφικά εφέ κι ένα συγκινητικό τέλος όπου θα αφήνει ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα. Σίγουρα το “2012” δεν είναι η καλύτερη δουλειά του Emmerich καθώς ορισμένες ευκολίες που χρησιμοποιεί για την εξέλιξη της πλοκής είναι κάπως υπερβολικές τοποθετημένες σε μια ταινία αυτής της θεματολογίας όμως, δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας επηρεασμού. Αν μη τι άλλο, θα απολαύσετε τα συγκλονιστικά για μια ακόμα φορά εφέ ενώ η αδρεναλίνη σας θα ανέβει σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: 2012
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Roland Emmerich
Πρωταγωνιστές: John Cusack, Thandie Newton, Amanda Peet, Woody Harrelson, Danny Glover, Oliver Platt, Morgan Lily, Chiwetel Ejiofor, George Segal, John Billingsley, Patrick Bauchau, Thomas McCarthy
Παραγωγή: 2009
Διάρκεια: 158’

Επίσημο site:
http://www.whowillsurvive2012.com/