Ο PATRICK COCKBURN,
ο διάσημος ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή,
παρουσιάζει στην Αθήνα το πρόσφατο βιβλίο του
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ

Την Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2014, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, ανταποκριτής της εφημερίδας Independent στη Μέση Ανατολή, συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, στις 20.30μ.μ., στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα), για την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους, μία από τις μεγαλύτερες πανωλεθρίες της εξωτερικής πολιτικής της Δύσης. Αφορμή το εκρηκτικό βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ με τίτλο Η επιστροφή των τζιχαντιστών, Το Ισλαμικό Κράτος και η νέα εξέγερση των Σουνιτών.
Οι κοσμικές και δημοκρατικές πολιτικές που υποτίθεται ότι ήρθαν στο προσκήνιο με την Αραβική Άνοιξη έχουν θαφτεί από την επιστροφή των τζιχαντιστών. Και, κατά πάσα πιθανότητα, για άλλη μια φορά, η Δύση θα καταστεί ένας από τους στόχους. Πώς πήγαν τα πράγματα τόσο στραβά;
Με κείμενο γραμμένο εν θερμώ που διατηρεί τον χαρακτήρα και την αμεσότητα του δημοσιογραφικού λόγου, ο Cockburn διαπιστώνει στο βιβλίο του τα δομικά αίτια για την άνοδο των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία και τη δυναμική της, και αποσαφηνίζει τις θεμελιώδεις σταθερές για την ερμηνεία της ραγδαίας ανόδου του Ισλαμικού Κράτους.

«Ο Patrick Cockburn έχει γράψει την πρώτη ιστορία της ανόδου του Ισλαμικού Κράτους. Δεν υπάρχει άλλος καταλληλότερος γι’ αυτή τη δουλειά… Αυτό το σύντομο βιβλίο δεν προτείνει λύσεις, ίσως ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν. Οι δυτικές στρατιωτικές επεμβάσεις των τελευταίων ετών –όπως στο Ιράκ το 2003 και στη Λιβύη το 2010– ήταν καταστροφικές. Αυτό δεν αλλάζει. Είναι ωστόσο απαραίτητο για οποιονδήποτε θέλει να κατανοήσει ένα φαινόμενο το οποίο βρίσκει μιμητές από τη Βόρεια Αφρική ως το Πακιστάν».
Daily Telegraph

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Μολονότι μπορούσαν να πραγματοποιούν θεαματικές επιθέσεις, όπως αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι οργανώσεις των τζιχαντιστών, με πρώτη τη διαβόητη Αλ Κάιντα, δεν ήταν σημαντικές δυνάμεις με εδαφικούς όρους. Άλλωστε, η στρατιωτική τους ισχύς είχε δεχτεί μεγάλο πλήγμα με την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν. Σήμερα όμως όλα αυτά έχουν αλλάξει. Εκμεταλλευόμενοι τα στραβοπατήματα της Δύσης τόσο στους πολέμους του Αφγανιστάν, της Λιβύης και της Συρίας, όσο και στις εκτιμήσεις σε σχέση με τη Συρία και τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης, οι τζιχαντιστές έχουν πετύχει εντυπωσιακές νίκες που οδήγησαν στη δημιουργία ενός χαλιφάτου το οποίο εκτείνεται από τη σουνιτική ενδοχώρα του Ιράκ έως μεγάλα τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας.

Διαβάστε τον πρόλογο του βιβλίου.
Διαβάστε πρόσφατα δημοσιεύματα για το βιβλίο στον ελληνικό Τύπο.
Σάκης Μαλαβάκης, «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», ΤΑ ΝΕΑ (Βιβλιοδρόμιο)
Μάρκος Καρασαρίνης, «Η εξάπλωση του Ισλαμικού Κράτους», ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής
Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε ο Patrick Cockburn στον δημοσιογράφο Πέτρο Παπακωνσταντίνου της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ PATRICK COCKBURN
Ο Patrick Cockburn (Πάτρικ Κόκμπερν) είναι ανταποκριτής της εφημερίδας Independent στη Μέση Ανατολή, ενώ έχει εργαστεί στην ίδια θέση και για τους Financial Times. Έχει γράψει τρία βιβλία με θέμα την πρόσφατη ιστορία του Ιράκ καθώς και ένα αυτοβιογραφικό αφήγημα. Το βιβλίο που έγραψε μαζί με τον γιο του με θέμα τη σχιζοφρένεια (Henry’s demons) ήταν υποψήφιο για το βραβείο Costa. Έχει τιμηθεί με τα δημοσιογραφικά βραβεία: Martha Gellhorn (2005), James Cameron (2006) και Orwell (2009).