Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα αγόρι. Ένα κορίτσι που ζωγραφίζει στο χιόνι.
Ένας έρωτας που γεννιέται. Μια κοινωνία που κρύβεται. Ένα μαχαίρι που κόβει. Μια αγάπη πελώρια, που λάμπει.

Προσωπική άποψη:
"Η κόκκινη Μαρία". Ένα τίτλος που σου γεννά απορίες, σε κάνει να αναρωτιέσαι. Ποια είναι αυτή η Μαρία; Γιατί είναι κόκκινη; Υπάρχει κάποιος μυστικός συμβολισμός που δεν γνωρίζεις ή πρόκειται για μια τυχαία επιλογή του συγγραφέα; Διαβάζεις την περίληψη. Οι απορίες σου δεν λιγοστεύουν αλλά αντίθετα, γίνονται πιο μεγάλες, πιο δυνατές, πιο έντονες. Θέλεις να μάθεις τα πάντα για το αγόρι και το κορίτσι της ιστορίας αυτής. Θέλεις να μάθεις τα πάντα για την αγάπη τους. Θέλεις να ανακαλύψεις για ποια Κοινωνία μιλάει, τι κρύβει αυτή, ποια είναι τα πιο βαθιά μυστικά της. Και, φυσικά, παίρνεις το βιβλίο στα χέρια σου και αυτό που συναντάς είναι πολύ διαφορετικό απ' αυτό που είχες κατά νου. Κι όμως... σε γοητεύει, σε παρασύρει και τελικά, γίνεται εμμονή.

Η ζωή του μικρού Άρη πρόκειται ν' αλλάξει για πάντα. Ένα ζεστό χαμόγελο, μια χαίτη από ξανθά μαλλιά, ένα κορίτσι που ζωγραφίζει με τα χέρια του στο χιόνι. Μόνο μια στιγμή. Μια στιγμή είναι αρκετή για να νιώσεις ο Άρης το πρώτο ερωτικό του σκίρτημα, εκείνο που κάνει την καρδιά σου να χτυπάει διαφορετικά για πρώτη φορά. Είναι η στιγμή εκείνη που επιτρέπει στο σκοτάδι που έχει φέρει στην καθημερινότητά του ο θάνατος της μητέρας του, ν' αντικατασταθεί με φως και το μέλλον να γίνει πιότερο χαρούμενο, λιγότερο μίζερο. Κάπου εκεί γεννιέται η ελπίδα. Μια ελπίδα που έρχεται να κυνηγήσει το Κακό. Μια ελπίδα που θέλει να την καταστρέψει πριν να προλάβει ν' ανθίσει. Και ο Άρης θα προσπαθήσει να αλλάξει το πεπρωμένο, να προστατέψει αυτό που αγαπάει, να διαφυλάξει το μέλλον που τόλμησε να ονειρευτεί.

Ο Κυριάκος Αθανασιάδης έχει χτίσει μια περίτεχνη ιστορία που ξεκινώντας από την γέννηση της ελπίδας, καταλήγει στην προσπάθεια της απελπισίας να την καταπιεί και να την αφανίσει. Γοητεύοντάς μας με τα πιο τρυφερά παιδικά αισθήματα και τα όνειρα που αυτά γεννούν, μας προσγειώνει στην σκληρή πραγματικότητα και από εκεί, μας καλεί ν' ακολουθήσουμε τα σκοτεινά μονοπάτια των μύθων και του ασυνείδητου, που μπλεγμένα ένα κουβάρι πρέπει να τα ξετυλίξουμε χωρίς να ξέρουμε αν θα συναντήσουμε στο τέλος της διαδρομής τη λύτρωση ή το αιώνιο σκοτάδι της ψυχής. Φαντασία και πραγματικότητα γίνονται ένα, μέσα από την στακάτη, νευρωτική σχεδόν αφήγηση του συγγραφέα που ακολουθεί ρυθμούς κινηματογραφικούς που σου κόβουν την ανάσα και που νιώθεις να πνίγεσαι χωρίς να μπορείς να σταματήσεις να διαβάζεις.

Σαν ένα παραμύθι βγαλμένο από τα πιο όμορφα παιδικά όνειρα, που έχει όμως αναμειχθεί με τους χειρότερους ενήλικες εφιάλτες, "Η κόκκινη Μαρία" είναι μια ιστορία αλληγορική, που βρίθει συμβολισμών και όμως, μέσα από την αφήγησή της ξεπροβάλλει ένα από τα πιο σκληρά πρόσωπα της πραγματικότητας, της σύγχρονης εποχής. Μια αλήθεια που θα θέλαμε να μην πιστεύουμε πως υπάρχει κι όμως, ζει κι αναπνέει δίπλα μας, γύρω μας, γίνεται πιο αχόρταγη μέρα με την ημέρα και η ιδέα και μόνο του που μπορεί να φτάσει, είναι τρομακτική και ασύλληπτη. Είναι μια αλήθεια που δεν θέλουμε να δεχτούμε αλλά που όσο κι αν κλείνουμε τα μάτια μας απέναντί της, υπάρχει, μας κοιτάζει ακόμα κι όταν νομίζουμε πως δεν μας βλέπει και απειλεί να μας καταπιεί. "Η κόκκινη Μαρία" είναι μια ιστορία που θα σε ξαγρυπνήσει και θα θρέψει τους χειρότερούς σου φόβους, καταφέρνοντας να σε στοιχειώσει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Αθανασιάδης Κυριάκος
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 192
ISBN: 978-960-16-5838-4

Το review ανέβηκε επίσης στο Culturenow.gr: 
http://www.culturenow.gr/34106/h-kokkinh-maria-kyriakos-athanasiadhs-kritikh-vivlioy