Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει την τιμή να φιλοξενεί στην περίφημη για την ακουστική της Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης το Κοντσέρτο της Ευρώπης – ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός, από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, την οποία διευθύνει ο μόνιμος αρχιμουσικός της, Sir Simon Rattle.

Σολίστ στο Κοντσέρτο για βιολί του Σιμπέλιους, ένας από τους μεγαλύτερους βιολιστές του κόσμου, ο Λεωνίδας Καβάκος.

Η εμφάνιση της Ορχήστρας πραγματοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία Έλληνα του εξωτερικού, ο οποίος επιθυμεί η δωρεά του να παραμείνει ανώνυμη.

- Gioachino Rossini: Σεμίραμις, εισαγωγή
- Jean Sibelius: Κοντσέρτο για βιολί σε ρε ελάσσονα
- Robert Schumann: Συμφωνία αρ. 3, «του Ρήνου»

Λεωνίδας Καβάκος βιολί

Berliner Philharmoniker
Μουσική διεύθυνση: Sir Simon Rattle

Από το 1991, κάθε πρωτομαγιά, η Φιλαρμονική του Βερολίνου διοργανώνει το ετήσιο «Κοντσέρτο της Ευρώπης» γιορτάζοντας την ίδρυσή της ως ανεξάρτητου μουσικού φορέα, την 1η Μαΐου 1882. Η συναυλία αυτή είναι στην πραγματικότητα ένα τηλεοπτικό γεγονός, αφού προβάλλεται σε ζωντανή αναμετάδοση σε πολλές χώρες, αλλά και παγκόσμια μέσω διαδικτύου. Πέρα από τον επετειακό του χαρακτήρα, το Κοντσέρτο της Ευρώπης έχει επίσης συμβολική αξία για την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας.

Η συναυλία διοργανώνεται κάθε φορά σε διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης και ειδικότερα σε χώρους μεγάλης ιστορικής σπουδαιότητας ή σε συναυλιακά κέντρα που έχουν συνδεθεί με εξαιρετικά πολιτιστικά επιτεύγματα. Είναι η δεύτερη φορά που επιλέγεται η Αθήνα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης – η πρώτη φορά ήταν το 2004 (Ωδείο Ηρώδου του Αττικού).

Ένας μεγάλος Έλληνας, ο Λεωνίδας Καβάκος, συμπράττει με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου στο περίφημο Κοντσέρτο για βιολί του Σιμπέλιους, έργο για την ερμηνεία του οποίου ο κορυφαίος βιολιστής φημίζεται. Στο πόντιουμ, μια εμβληματική φυσιογνωμία, ο Σερ Σάιμον Ρατλ – Μόνιμος Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Βερολίνου από το 2002.

Η συναυλία θα προβληθεί σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότιο Κορέα, ενώ θα μεταδοθεί και διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο. Στο διάλειμμα θα προβληθεί ειδικό αφιέρωμα στην πόλη της Αθήνας.

Λόγω της ζωντανής αναμετάδοσης της εκδήλωσης, θα τηρηθεί αυστηρό χρονικό όριο προσέλευσης του κοινού.