Η Μαρία Εκμεκτσίογλου έρχεται στην Ελλάδα και στον ΙΑΝΟ για την παρουσίαση του βιβλίου της με τίτλο "Με άρωμα κανέλας" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, στις 18.00μ.μ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μιμή Ντενίση, οι δημοσιογράφοι Γιάννης Βίτσας, Κώστας Μπουρούσης, Κυριάκος Πεταλίδης, και ο παραγωγός Μιχάλης Δεναξάς.
Την εκδήλωση θα ντύσουν μουσικά ο τραγουδιστής Σπύρος Κλείσσας και ο Νάσος Σωπύλης στα πλήκτρα.

Από την κουζίνα και από τους τεντζερέδες μου αναβλύζουν πάντα μυρωδικά όπως η ξελογιάστρα κανέλα, το μαγευτικό μοσχοκάρυδο, που το χρησιμοποιούσαν και σαν φυλαχτό, το ανακουφιστικό μοσχοκάρφι, ο βασιλικός αστεροειδής γλυκάνισος, το σαφράν, ο θεραπευτικός κουρκουμάς, η ευγενική ρίγανη, το πικάντικο κύμινο και η αριστοκράτισσα λεβάντα.
Από τον πρόλογο της Μαρίας Εκμεκτσίογλου

Το νέο βιβλίο μαγειρικής της διάσημης σεφ Μαρίας Εκμεκτσίογλου περιλαμβάνει 63 επιλεγμένες συνταγές, που όπως αναφέρει η ίδια «έχουν μνήμες και αρώματα από το παρελθόν». Οι συνταγές είναι χωρισμένες σε εννέα κατηγορίες και περιλαμβάνουν από μεζέδες, ορεκτικά, πιάτα με κρέας ή ψάρι, μέχρι γλυκά και παραδοσιακά λικέρ.
Η έκδοση συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ενώ είναι διανθισμένη με προσωπικές αναμνήσεις και σημειώσεις της Μαρίας Εκμεκτσίογλου.

Η Μαρία Εκμεκτσίογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Ένας μεγάλος έρωτας και ένας γάμος την έφεραν στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε 15 χρόνια. Μετά το τέλος του γάμου της επέστρεψε στα πάτρια εδάφη όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Έχει τρεις γιους, τον Αλέξανδρο, τον Απόλλωνα και τον Πασχάλη. Διδάσκει στο πανεπιστήμιο Haliç γαστρονομία, είναι μέλος στους Chaîne des Rôtisseurs, στον Σύλλογο Γαστρονομίας Τουρκίας, στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου «Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου» και στο Chef’s Club, ενώ είναι ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Maria’s Restaurant στο Ετιλέρ. Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί το βιβλίο της Γεύσεις και αρώματα από τις δυο μεριές του Αιγαίου.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο Γιώργος Λεονταρίτης παρουσιάζει το νέο του βιβλίο με τίτλο "Η δημοσιογραφία και η λογοτεχνία της Αριστεράς. Αναζητώντας τη χαμένη αριστερά" που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα, στις 20.30μ.μ.

Θα μιλήσουν οι:
Μανώλης Πιμπλής, δημοσιογράφος
Κώστας Νικολάου, δημοσιογράφος-πρώην διευθυντής Deutsche Welle
Γιώργος Καραμπελιάς, δημοσιογράφος-συγγραφέας

«Οι εφημερίδες της Αριστεράς έχουν τη δική τους μακρά πορεία μέσα στην ιστορία του ελληνικού Τύπου. Τα αριστερά έντυπα όμως, των παλαιών χρόνων που εμείς ζήσαμε, δεν έχουν σχέση με τα σημερινά. Άλλες συνθήκες τότε, άλλοι άνθρωποι και άλλη ποιότητα. Μέσα σε καιρούς δύσκολους, η αριστερή δημοσιογραφία έπαιρνε ρόλο «αποστολικό», ενημέρωνε, μόρφωνε, καθοδηγούσε, εμψύχωνε. Δεν μπορούσες να ανοίξεις φανερά την εφημερίδα σου, γιατί καραδοκούσε ο χαφιές ή ο αστυφύλακας, με αποτέλεσμα να βρεθείς ξαφνικά στο κρατητήριο, ή να πάρεις το δρόμο της εξορίας. Οπωσδήποτε, αποκτούσες “φάκελο” στην Ασφάλεια. Δουλεύαμε στριμωχτά σε στενά γραφεία, με ανύπαρκτους ή πενιχρούς μισθούς, αλλά μας φλόγιζε η πίστη στα ιδανικά.
Το ρεπορτάζ τότε είχε κινδύνους. Ο δημοσιογράφος, για να φέρει σε πέρας την αποστολή του, έπρεπε να ξεπεράσει μύρια εμπόδια. Ιδιαίτερα στην επαρχία, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονταν. Περιμέναμε με αγωνία την τηλεφωνική ανταπόκριση των απεσταλμένων μας, γιατί δεν ξέραμε αν ήταν ελεύθεροι ή αν είχαν συλληφθεί.
Νέοι εμείς τότε, ευτυχήσαμε να δουλεύουμε δίπλα στα ίδια γραφεία με μορφές του πνευματικού κόσμου της Αριστεράς: τον Βάρναλη, τον Τάσο Λειβαδίτη, τον Βουρνά, τον Γεράσιμο Σταύρου, και τόσους άλλους. Τους αντικρίζαμε με δέος και μάθαμε πολλά στη σκιά τους. Τότε απολαμβάναμε το ζωντανό χειρόγραφο και τη μαγεία του τυπογραφείου, με τα μελάνια και τη μουντζούρα, μες στη βουή των μηχανών και τον καπνό. Κι ένιωθες μια θαλπωρή, όταν στις φάμπρικες, στα γιαπιά, στις φτωχογειτονιές που τις έδερνε ο άνεμος, και στα λιμάνια, μέσα στον εργατόκοσμο, σ’ αγκάλιαζαν με στοργή, γιατί ήσουν ο δημοσιογράφος που έφερνε στην επιφάνεια τη φωνή και τα πάθη των “κολασμένων της Γης”...
Αυτή τη μαγική ξεχασμένη ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής θα ανακαλύψει ο αναγνώστης σ’ αυτό το βιβλίο...»                                                
-Γ.Λ.-                     

Ο Γιώργος Α. Λεονταρίτης, δημοσιογράφος και συγγραφέας, γεννήθηκε στην Αθήνα (μικρασιατικής καταγωγής) και από πολύ νέος ασχολήθηκε με όλα τα είδη της δημοσιογραφίας σε διάφορες εφημερίδες. Από το 1956 ρεπόρτερ, πολιτικός συντάκτης, αρθρογράφος και αρχισυντάκτης, έγραψε παράλληλα ιστορικά αναγνώσματα, πολλά από τα οποία δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες σε εφημερίδες κι άλλα κυκλοφόρησαν σε βιβλία.
Επί σειρά ετών ο Γ. Α. Λεονταρίτης διετέλεσε αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), μέλος του Πνευματικού Ιδρύματος «Παναγιώτης Κανελλόπουλος» και έχει τιμηθεί από την «Ένωση Σμυρναίων» για τη συμβολή του στην έρευνα γύρω από τον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Ο συγγραφέας του βιβλίου έζησε πολύ κοντά σε πολιτικές προσωπικότητες που κυριάρχησαν στις δεκαετίες του 1950 και 1960, ερεύνησε, μελέτησε και συγκέντρωσε στοιχεία για ιστορικά γεγονότα που συγκλόνισαν την πορεία αυτού του τόπου και έφερε στο φως της δημοσιότητας πολλά άγνωστα παρασκήνια που δίνουν άλλη διάσταση σε κρίσιμα κεφάλαια της Ιστορίας μας. Ο Γιώργος Λεονταρίτης είχε την τύχη όχι μόνο να δουλέψει κοντά στον ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ, αλλά και να συνδεθεί στενά μαζί του, από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, μέχρι το θάνατο του δημοφιλούς συγγραφέα. Μαθητής και φίλος του, με τη στενή φιλία που μπορεί να ενώσει δυο ανθρώπους, έστω και διαφορετικής ηλικίας, έχει πολλά να θυμηθεί από μια γοητευτική συνοδοιπορία κοντά στον «δάσκαλό» του στη δημοσιογραφία.
Στις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορεί το βιβλίο του Ο Γιάννης Μαρής και η εποχή του (2013).