Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Στην προσπάθειά της να ορθοποδήσει και να ξεπεράσει το φιάσκο του γάμου της, απογοητευμένη η Ζωή καταφεύγει στη Σαντορίνη. Εκεί γνωρίζει την Άννα, ιδιοκτήτρια πανσιόν, που της προσφέρει δουλειά, και τη Μαργαρίτα, ξαδέλφη της Άννας. Στο νησί την ακολουθούν και οι δύο αγαπημένες της φίλες, η Δανάη και η Βίκυ.
Η μοίρα όμως έχει ένα παράξενο σχέδιο.
Στο μαγευτικό σκηνικό της Σαντορίνης οι πέντε κοπέλες θα μπλέξουν τις ζωές τους, θα βρεθούν αντιμέτωπες με μυστικά και ψέματα, με μίση και πάθη που θα έρθουν στην επιφάνεια και θα γνωρίσουν τον έρωτα εκεί που δεν το περιμένουν. Θα κλάψουν, θα πονέσουν, θα γελάσουν, θα θυμηθούν και, προπάντων, θα αναζητήσουν η καθεμιά το δικό της προσωπικό παράδεισο.

Προσωπική άποψη:
Η Μαρία Στεφάνου δεν νομίζω πως χρειάζεται συστάσεις, όχι μόνο επειδή μέσα από την ιστοσελίδα αυτή έχει αναφερθεί πολλές φορές το όνομά της, αλλά επειδή έχοντας ήδη άλλα τρία βιβλία στο ενεργητικό της, μάλλον κάτι τέτοιο θα ήταν ανούσιο και θα περίσσευε. Η Μαρία, λοιπόν, επέστρεψε στα λογοτεχνικά δρώμενα με ένα βιβλίο αρκετά διαφορετικό από τα προηγούμενά της, παρά που η ίδια η ιστορία σε πολλά σημεία θα μας φανεί γνώριμη και οικεία, κυρίως επειδή σε αυτά θα εντοπίσουμε κομμάτια του εαυτού μας και όσων συνθέτουν την ύπαρξή μας, τις επιθυμίες μας, τα θέλω, τα πάθη και τις αδυναμίες μας, που όλα μαζί όμως κάνουν εμάς.

Η συγγραφέας επιλέγει να αφηγηθεί μια ιστορία στην οποία δεν πρωταγωνιστεί μονάχα ένα πρόσωπο, αλλά πολύ περισσότερα. Πέντε γυναίκες τόσο διαφορετικές, μα και τόσο όμοιες συνάμα. Γυναίκες του σήμερα, γυναίκες που θα μπορούσαν να είναι φίλες μας, αδερφές μας, ακόμα και εμείς οι ίδιες. Γυναίκες με επιθυμίες που καταπατήθηκαν και όνειρα που θάφτηκαν βαθιά μέσα τους και όμως, στην πραγματικότητα, ποτέ δεν έπαψαν να ονειρεύονται ένα και μόνο πράγμα. Την ευτυχία, η πραγμάτωση της οποίας δεν έρχεται απαραίτητα μέσω της συντροφικής, ερωτικής αγάπης, αλλά από την σύνδεση πολλών μοναδικών στοιχείων, αρκεί να είμαστε πρόθυμοι να τα δούμε, να τα δεχτούμε και να τα αγκαλιάσουμε, κάνοντάς τα κομμάτι τους εαυτού και της ζωής μας.

Η Ζωή, η Άννα, η Μαργαρίτα, η Βίκυ και η Δανάη, με φόντο το πανέμορφο νησί της Σαντορίνης -που αγαπάω όσο λίγα-, ξεκινάνε ένα ταξίδι κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο που θα τις βοηθήσει να καταλάβουν τι είναι αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη και που θέλουν από τη ζωή τους. Θα αναλογιστούν το παρελθόν τους, θα προσπαθήσουν να το ξορκίσουν, αλλά και να αποδεχθούν τις προκλήσεις ενός παρόντος που ίσως και να τους υπόσχεται ένα μέλλον, αν όχι καλύτερο από αυτό που προσδοκούσαν, πιο ολοκληρωμένο απ' όσο θα μπορούσαν να ελπίζουν. Και κάπου ανάμεσα στα σοκάκια της Καλντέρας, εκεί που εξερευνούν τα βάθη και την αξία της φιλίας και της συντροφικότητας, θα συναντήσουν και τον έρωτα.

Η Ζωή και ο Παύλος θα έρθουν αντιμέτωποι με το παρελθόν τους που αν και πέρασε, δεν ξεχάστηκε, και που θα τους αναγκάσει να πάρουν αποφάσεις που ίσως να τους οδηγήσουν στο να συγκρουστούν με τους δικούς τους ανθρώπους. Η Άννα θα γνωρίσει τον Έκτορα και οι δυο τους, αλλά και ο καθένας μόνος του, πρέπει να παλέψουν με τους προσωπικούς δαίμονες και να ξορκίσουν τα μυστικά εκείνα του παρελθόντος που στοιχειώνουν το παρόν τους και απειλούν να καταστρέψουν το μέλλον τους. Η Μαργαρίτα και ο Αλέκος είναι ακόμα ένα ζευγάρι που η ιστορία τους ξεκίνησε και έληξε άδοξα στο παρελθόν, και καλείται στο μέλλον να διεκδικήσει ακόμα μία ευκαιρία. Η Βίκυ, που στο πρόσωπο του Μαρίνου να συναντήσει τον άντρα εκείνο που θα αλλάξει την κοσμοθεωρία της και που θα την κάνει να σκεφτεί πως η ασφάλεια και η σιγουριά ίσως να μην είναι τα πάντα στην αγάπη.
 
Πέντε γυναίκες, πέντε προσωπικότητες, πέντε ζωές, τα νήματα των οποίων μπλέκονται περίτεχνα αλλά χωρίς επιτηδευμένη προσπάθεια. Ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα η αφήγηση του οποίου ρέει αβίαστα. Που η τρυφερότητα και η αλήθεια του δεν γίνεται να μην σε αγγίξουν, όπως δεν γίνεται να μην ταυτιστείς -αν όχι με όλες- με κάποια από της ηρωίδες, αλλά και με την ιστορία που την συνοδεύει, είτε αυτή σχετίζεται με το παρελθόν είτε με το παρόν της. Πέντε υπέροχες γυναίκες που τολμάνε να διεκδικήσουν την ευτυχία. Μια ιστορία γεμάτη αγάπη και αισιοδοξία για την ίδια τη ζωή και του τι μπορεί αυτή να προσφέρει. Και η Σαντορίνη, πάντα εκεί. Η μεγαλύτερη πρωταγωνίστρια όλων, να ζωντανεύει με τις όμορφες περιγραφές της συγγραφέως, μπροστά στα μάτια μας, θυμίζοντάς μας γιατί είναι τόσο μοναδική.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Στεφάνου Μαρία
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 464
ISBN: 978-960-14-2892-5