Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Κόουλ Ράντολφ ήθελε απλά να διασκεδάσει με τους φίλους του στη γιορτή του Χάλοουιν (και να γνωρίσει ίσως λίγο καλύτερα την Τζένα Χαντ). Όταν όμως ένα φοβερό στοιχειωμένο σπίτι γίνεται πύλη που οδηγεί σε κάτι πολύ πιο αλλόκοτο, ο Κόουλ βρίσκεται μπλεγμένος σε μια περιπέτεια τελείως διαφορετικού επιπέδου. Κι όταν βλέπει τους φίλους του να απάγονται και να οδηγούνται σε ένα μυστηριώδες μέρος κάτω από το στοιχειωμένο σπίτι, τους ακολουθεί – και καταλήγει στις Παρυφές. Οι Παρυφές αποτελούνται από πέντε βασίλεια που ακροβατούν ανάμεσα στο όνειρο και την αλήθεια, τη φαντασία και την πραγματικότητα, τη ζωή και τον θάνατο. Είναι ένας ενδιάμεσος τόπος. Κάποιοι γεννιούνται εκεί. Άλλοι βρίσκουν τον δρόμο τους για εκεί από το δικό μας κόσμο, ή από άλλους. Κι όταν φτάσει κανείς στις Παρυφές, πολύ δύσκολα φεύγει. Ενώ το κουβάρι της μαγείας των Παρυφών αρχίζει να ξετυλίγεται, ο Κόουλ, με τη βοήθεια ενός ασυνήθιστου κοριτσιού που το λένε Μίρα, αναλαμβάνει να σώσει τους φίλους του, να βάλει σε τάξη τις Παρυφές και να βρει τρόπο να γυρίσει στο σπίτι… πριν ξεχαστεί η ύπαρξή του.

Προσωπική άποψη:
Αν και το έχω ξαναπεί, θα το επαναλάβω ακόμα μία φορά. Αν κάτι λείπει από την σύγχρονη λογοτεχνική σκηνή, είναι μια εφηβική σειρά που -αν όχι θα καταφέρει να ξεπεράσει τον "Harry Potter"-, θα καταφέρει να κερδίσει ένα αρκετά μεγάλο και δυναμικό κοινό, έτσι ώστε να ακουστεί και τελικά, να καταφέρει να ξεχωρίσει. Προσωπικά, έχω διαβάσει αρκετές σειρές φανταστικού, ανάλογου ύφους και περιεχομένου, την τελευταία διετία, και μπορώ να πω πως έχω ξεχωρίσει μερικά διαμαντάκια. Ένα από αυτά, είναι η σειρά του Brandon Mull, που στο εξωτερικό κυκλοφόρησε με τον τίτλο "Five Kingdoms" και στην Ελλάδα ως "Τα πέντε βασίλεια", ακόμα μία εξαιρετική επιλογή από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που -πλέον- στο είδος αυτό, έχουν τα καλύτερα βιβλία στην αγορά.

Ο Κόουλ είναι ένα συνηθισμένο αγόρι που θέλει να περάσει με τους φίλους του μια αξέχαστη βραδιά Χάλοουιν. Όμως τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ διαφορετικά απ' όσο περίμενε, όταν ένα στοιχειωμένο σπίτι αποδειχτεί πως είναι πύλη προς έναν άλλον κόσμο, μέσα στον οποίο εξαφανίζονται οι φίλοι του και που εκείνος σπεύδει να τους ακολουθήσει προκειμένου να τους βοηθήσει. Κάπως έτσι, ο Κόουλ, θα βρεθεί στις Παρυφές που ενώνουν πέντε βασίλεια, μια χώρα που ακροβατεί ανάμεσα στο όνειρο και στην πραγματικότητα, με κάποιους κατοίκους της να έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει εκεί και κάποιους άλλους, να έχουν καταλήξει εκεί τυχαία, όπως και ο ίδιος. Τώρα, ο Κόουλ, πρέπει να βρει και να σώσει τους φίλους του, αλλά και να επιστρέψει στον κόσμο του, πριν η ύπαρξή του να ξεχαστεί.

Μπορεί για τους μικρότερους ηλικιακά αναγνώστες, στους οποίους και απευθύνεται κατεξοχήν το βιβλίο, να μην παίζει μεγάλο ρόλο το πόσο καλογραμμένο είναι ένα κείμενο, ή να μην μπορούν να το κρίνουν, αλλά εγώ δεν μπορώ να μην παρατηρήσω πως πρόκειται για ένα καλογραμμένο, άρτιο, σωστά δομημένο, με συνεχή ροή κείμενο, που δεν κουράζει, δεν κάνει "κοιλιά" σε κανένα σημείο της αφήγησης, αλλά ούτε και σε αφήνει στιγμή να βαρεθείς στιγμή, με αποτέλεσμα η ανάγνωση να είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστη και να μην καταλαβαίνεις πότε έφτασες στην τελευταία σελίδα. Ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει ο συγγραφέας τις Παρυφές είναι μοναδικός, τόσο αληθινός και ρεαλιστικός, περιγραφικός όσο απαιτείται ώστε να χτίσει το σύμπαν του χωρίς να κουράσει, που αισθάνεσαι λες και αυτός ο κόσμος που είναι γεμάτος από μαγεία, παράξενα και μυθικά πλάσματα, ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σου.

Και όπως κάθε ιστορία του είδους που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και η συγκεκριμένη, έχει έναν κεντρικό πρωταγωνιστή που δεν γίνεται να μην αγαπήσεις και με τον οποίο, δεν μπορείς να μην ταυτιστείς. Ο Κόουλ είναι το ιδανικό παράδειγμα ήρωα, με ένα προφίλ, αξιοσέβαστο θα λέγαμε, εκείνο που ο κάθε γονιός θα επιθυμούσε να ακολουθήσει το παιδί του ως πρότυπο, και που κάθε παιδί θαυμάζει και ίσως θέλει βαθιά μέσα του να μιμηθεί. Σε συνδυασμό, λοιπόν, με τον χαρακτήρα του Κόουλ, αλλά και με τις περιπέτειες που αυτός μπλέκεται, ο συγγραφέας περνάει πολύ όμορφα μηνύματα συντροφικότητας, φιλίας, εμπιστοσύνης, πίστης στον εαυτό σου, να μην σκύβεις το κεφάλι μπροστά στην πρώτη δυσκολία και να παλεύεις χωρίς να παραδίδεις τα όπλα εύκολα και αβίαστα. Με απλά λόγια, περνάει όλα εκείνα που θα περίμενε κανείς να περνάει ένα εφηβικό βιβλίο, χωρίς μάλιστα να είναι δήθεν ηθικοπλαστικό ή να διακρίνεται από μια άθλια προσπάθεια χρηστομάθειας.

Βέβαια, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε πως παρά τα μηνύματα πυ θέλει να περάσει, το βιβλίο δεν στερείται δράσης και περιπέτειας. Μπορεί αυτή να μην είναι καταιγιστική, αλλά επιμελώς ελεγχόμενη, έτσι ώστε ο δημιουργός να μας βάλει στο πνεύμα αυτού του νέου κόσμου, επιτρέποντάς μας να τον γνωρίσουμε καλύτερα πριν μας ρίξει στα βαθιά, κάτι που ισχύει και για τους εμπλεκόμενους στα γεγονότα ήρωες. Όπως και να 'χει, και παρά που δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε πρωτότυπο ως προς την σύλληψή του, το πρώτο βιβλίο της σειράς "Τα πέντε βασίλεια", είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα της σύγχρονης λογοτεχνίας που απευθύνεται σε εφηβικό κοινό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και οι μεγαλύτεροι ηλικιακά αναγνώστες δεν μπορούν να το απολαύσουν. Άλλωστε, όλοι μας κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας, οπότε γιατί να μην το ψυχαγωγήσουμε ανάλογα;
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Brandon Mull
Μεταφραστής: Παϊδούση Ειρήνη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 528
ISBN: 978-618-03-0002-4