Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Στέλλα, η Κέλυ, η Λένα και η Ρίτσα συναντιούνται στον γάμο της Νίκης, με την οποία κατάγονται από την ίδια περιοχή. Πολύ σύντομα αντιλαμβάνονται πως δε βρίσκονται τυχαία στο ίδιο τραπέζι, αλλά επειδή είναι οι μοναδικές ανύπαντρες. Λίγο πριν από τα σαράντα, για άλλη μια φορά στη ζωή τους, αντιμετωπίζουν τον ρατσισμό κατά της... γεροντοκόρης από την κοινωνία και τον περίγυρό τους. Καμιά άλλη επιτυχία, καμιά άλλη ικανότητα ή χάρισμα, πλην του γάμου, δε μετράει, σύμφωνα με τους γονείς και τους γνωστούς τους. Από εκείνη τη βραδιά και μετά, η μοίρα και η αλληλεγγύη για τον κοινό στόχο τις φέρνουν πιο κοντά. Αποφασίζουν να αποδυθούν στο κυνήγι του… γαμπρού, που επιτέλους θα τις απαλλάξει από το στίγμα της γεροντοκόρης και… το ράφι! Τα αποτελέσματα; Απρόβλεπτα και ξεκαρδιστικά!

Προσωπική άποψη:
Η Θεοφανία Ανδρονίκου-Βασιλάκη, μετά τον περσινό "Κορσέ της Σταχτοπούτας", επιστρέφει και φέτος το καλοκαίρι με ένα δροσερό ανάγνωσμα που είμαι βέβαιη πως θα συνοδέψει μεγάλη μερίδα του αναγνωστικού κοινού στις παραλίες, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών. Κακά τα ψέματα, όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, τόσο πιο ανάλαφρα είναι τα βιβλία που επιλέγουμε, αφού όταν το μυαλό μας είναι αλλού, δεν μπορεί να επεξεργαστεί εξαιρετικά περίπλοκες πληροφορίες και βαθιά νοήματα, παρά μονάχα πιο ελαφριά θέματα που βρίσκονται πιο κοντά στην δική μας πραγματικότητα, πόσο μάλλον όταν αυτά παρουσιάζονται μέσα από ένα κωμικό πέπλο.

Η Στέλλα, λοιπόν, η Κέλυ, η Λένα και η Ρίτσα, είναι τέσσερις εκ διαμέτρου διαφορετικές γυναίκες που συναντιούνται για πρώτη φορά σε ένα γαμήλιο τραπέζι. Κι όμως, στην πραγματικότητα, γνωρίζονται από τα παιδικά τους χρόνια, και παρά που έχουν από τότε να βρεθούν, εξακολουθούν να έχουν πολλά κοινά. Το σημαντικότερο όλων, πως πλησιάζουν τα σαράντα και δεν έχουν καταφέρει ακόμα να στεφανωθούν, με δόξα και τιμή, κάτι που για τα κοινωνικά δεδομένα της Ελλάδας τις καθιστά κακόμοιρες. Κι αφού η μοίρα, και μια σειρά τυχαίων γεγονότων που τις αναγκάζουν να αλληλοστηριχτούν, τις έφεραν και πάλι κοντά, αποφασίζουν τα πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και να κυνηγήσουν το όνειρο του άντρα που θα τις απαλλάξει από το στίγμα της γεροντοκόρης.

Η προϋπηρεσία της συγγραφέως ως σεναριογράφος σε τηλεοπτικές σειρές, αναμφίβολα και της έχει φανεί χρήσιμη στα βιβλία της και στο συγκεκριμένο, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Η ροή των γεγονότων είναι γρήγορη, σχεδόν φρενήρης, με αποτέλεσμα να μην σε αφήνει να βαρεθείς ούτε ένα λεπτό -και παρά τις όποιες υπερβολές που συνοδεύουν τις εξελίξεις κατά περιόδους-, οι διάλογοι έξυπνοι, αιχμηροί, σχεδόν κυνικοί κάποιες φορές, αλλά απόλυτα σύγχρονοι και ρεαλιστικοί, τόσο ως προς την ανάπτυξη ψυχογραφημάτων αλλά και των σχέσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων χαρακτήρων που αν και διαφορετικοί, τελικά λειτουργούν άψογα συνδυαστικά, με τον καθένα τους να προσθέτει το δικό του λιθαράκι στην κτήση συνειδήσεων.

Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο βιβλίο να ξεχωρίζει από τα άλλα του είδους του, είναι πως η συγγραφέας έχει καταφέρει να αποτυπώσει την ελληνική πραγματικότητα των σύγχρονων γυναικών, που όσο και να το θέλουν δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις ηλίθιες κοινωνικές συμβάσεις που αν δεν τις ακολουθήσεις είσαι αποτυχημένη, αποφεύγοντας επιδέξια να πέσει στην παγίδα του "Sex and the city". Επιτέλους, διαβάζω ένα μυθιστόρημα της κατηγορίας και οι πρωταγωνίστριες θυμίζουν Ελληνίδες, τόσο σε συμπεριφορές και απόψεις, όσο και σε καθημερινές συνήθειες, και όχι ψωνισμένες μεσοαστές στο Μανχάταν που προσπαθούν να αποδείξουν πως κάποιες είναι. Και, ναι, μπορεί το προσωπικό δράμα της κάθε μίας να είναι κάπως υπερβολικό όμως ας μην ξεχνάμε πως τα πιο υπερβολικά και παράξενα σενάρια, τα παίζει η ίδια η ζωή.

Εν κατακλείδι, έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο φρέσκο, δροσερό, νεανικό -παρά που οι πρωταγωνίστριές του κοντεύουν επικίνδυνα τα σαράντα-, που θα σας χαρίσει λίγες ώρες ευχάριστης ανάγνωσης, χαλάρωσης, αλλά και γέλιου. Δεν ήταν λίγες οι φορές που έπιασα τον εαυτό μου να γελάει σαν μανιακή -με τον άντρα μου να με παρακολουθεί λες και χρειάζομαι ψυχίατρο-, και ακόμα περισσότερες εκείνες που χαμογελούσα πονηρά, είτε επειδή διάβαζα κάτι αστείο είτε κάτι πονηρό, που ήταν κωμικό με τον δικό του τρόπο, στον πυρήνα του. Αν ψάχνετε ένα ελαφρύ καλοκαιρινό ανάγνωσμα, τότε το "Γυναίκες στα πρόθυρα γάμου" είναι σίγουρα αυτό που ψάχνετε και δεν θα το μετανιώσετε.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ανδρονίκου-Βασιλάκη Θεοφανία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 320
ISBN: 978-618-01-1171-2