Μαγειρεύοντας ιστορίες στο σχολείο
Θεωρία και πράξη της δημιουργικής γραφής στο δημοτικό σχολείο
Τετάρτη 23 Σεπτεμβίου 2015, στις 19.00μ.μ.
Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Η δημιουργική γραφή δεν είναι ένα ακόμα μάθημα, δεν υπάρχει ευτυχώς «ύλη» που πρέπει να καλύψουμε. Είναι διασκέδαση, φαντασία, περιπέτεια που μπορεί να ενθουσιάσει τους μαθητές και να χαρίσει όμορφες ώρες σε όλη την τάξη. Φυσικά υπάρχουν και «κρυφοί» εκπαιδευτικοί στόχοι στη δημιουργική γραφή: η καλλιέργεια της φαντασίας, της γλωσσικής έκφρασης, της αφηγηματικής ικανότητας, της φιλαναγνωσίας ακόμα και της συναισθηματικής νοημοσύνης και της ενσυναίσθησης. Η δημιουργική γραφή όμως πρέπει να φυσάει σαν δροσερό αεράκι στην τάξη!
Στο σύντομο αυτό εργαστήριο θα μοιραστούμε στοιχεία από τη θεωρία και την πράξη της φιλαναγνωσίας και της σχέσης της με τη δημιουργική γραφή. Θα παίξουμε παιχνίδια γραφής και θα σχολιάσουμε προεκτάσεις και παραλλαγές τους. Θα προτείνουμε δημιουργικές ασκήσεις που ξεκλειδώνουν τη φαντασία και τα συναισθήματα και εμπνέουν τα παιδιά να γράψουν τις δικές τους ιστορίες. Θα μάθουμε πώς στήνεται ένα λογοτεχνικό εργαστήριο για μεγάλα παιδιά και θα μοιραστούμε εμπειρίες με πεπειραμένες εκπαιδευτικούς στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και γραφής στην τάξη. Θα κάνουμε, με άλλα λόγια, μια μικρή ...γευσιγνωσία από το βιβλίο Μαγειρεύοντας ιστορίες της Ελένης Σβορώνου που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Εισηγήτριες: Αλεξάνδρα Βασιλοπούλου, φιλόλογος-εκπονήτρια του Οδηγού Σπουδών για τη Δημιουργική Γραφή για τα Καλλιτεχνικά Γυμνάσια, Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής-διαχειρίστρια του βραβευμένου ιστολογίου φιλαναγνωσίας lesxhanagnosis.blogspot.gr, Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας.

Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά του βιβλίου Μαγειρεύοντας ιστορίες, Πώς να γράψεις τα δικά σου κείμενα (λιανική τιμή: 7,66€) από τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ». Όσοι ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν την κράτηση της θέσης έως την ημερομηνία που θα τους ανακοινωθεί. Στο τέλος του εργαστηρίου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.