Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο νησί τον τελευταίο καιρό… Ανατριχιαστικά ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα, αιματηρές επιθέσεις, απαγωγές νηπίων, απειλητικά κυνηγητά που προκαλούν αναστάτωση… Η λύση στο μυστήριο; Το κάλεσμα! Έτσι ισχυρίζεται ο μαύρος γάτος που εμφανίζεται απροσδόκητα στη ζωή της Μιράντας, της Αρτέμιδος, του Ερμή, του Βασιλιά και του Φραπέ… των ατρόμητων τετράποδων ντετέκτιβς. Να τον εμπιστευτούν; Ή μήπως το ότι ήταν κάποτε ο γάτος μιας μάγισσας θα τους βάλει σε κίνδυνο;

Προσωπική άποψη:
Γενικά, αγαπώ τις ιστορίες τρόμου και μυστηρίου. Διαβάζω τέτοιου είδους βιβλία από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου να χώνεται κάτω από τα σκεπάσματα διαβάζοντας με τον φακό για να μην μου βάλει η μάνα μου τις φωνές που ξενυχτάω. Ωστόσο, δεν είναι πολλοί οι Έλληνες συγγραφείς που τολμάνε να καταπιαστούν με το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος, ίσως επειδή αυτό δεν έχει τόσο μεγάλη απήχηση στη χώρα μας -σε αντίθεση με το εξωτερικό- ή, ίσως, επειδή ο Έλληνας αναγνώστης δεν αισθάνεται πως μπορεί να εμπιστευτεί έναν πατριώτη του που πιθανότατα θα έχει περιορισμένους ορίζοντες ή θα τοποθετήσει τον τρόμο μέσα σε μη ρεαλιστικά -για τα δεδομένα μας- πλαίσια. Προσωπικά, έχω διαβάσει ιδιαίτερα αξιόλογα βιβλία Ελλήνων δημιουργών στην κατηγορία αυτή, και ένα από αυτά είναι το "Κάλεσμα".

Το βιβλίο αυτό θα λέγαμε πως είναι κάπως ιδιαίτερο, ως προς την προσέγγιση του και όχι μόνο. Αφορά μια παρέα χαριτωμένων και χαρισματικών τετράποδων που γίνονται μάρτυρες τρομακτικών, υπερφυσικών, ακόμα και μεταφυσικών καταστάσεων, στις οποίες καλούνται να βρούνε λύσεις με τον δικό τους τρόπο. Σίγουρα δεν είμαστε συνηθισμένοι να παρακολουθούμε μία -ή και περισσότερες όπως στην προκειμένη περίπτωση- ιστορία μέσα από τα μάτια ενός μη ανθρώπινου πλάσματος, αυτό είναι όμως το χαρακτηριστικό εκείνο που δίνει μια διαφορετική νότα στο όλο εγχείρημα. Μικρές ιστορίες, αρκετά καλογραμμένες και ενδιαφέρουσες, ίσως όχι τρομακτικές μέχρι θανάτου αλλά που προσφέρουν κάποια ρίγη ανατριχίλας και το σημαντικότερο, ιστορίες που διαβάζονται γρήγορα, ευχάριστα και που αποδεικνύουν πως ο τρόμος μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα και πως η συγκεκριμένη μορφή λογοτεχνίας, μπορεί να καλλιεργηθεί και να έχει καλύτερη τύχη και στη χώρα μας.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Τομάζος Παύλος
Εκδόσεις: Λυκόφως
Κατηγορία: Διηγήματα
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 98
ISBN: 978-618-5095-04-8