Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένας συνθέτης που έχει χάσει την έμπνευσή του.
Ένα απομονωμένο σπίτι σε μια ιρλανδέζικη παραλία.
Μια νύχτα με καταιγίδα που μπορεί να αλλάξει τα πάντα.
Ο Πίτερ Χάρπερ είναι ένας διάσημος συνθέτης σάουντρακ, που μετά από ένα τραυματικό διαζύγιο καταφεύγει σε μια απόμερη γωνιά του κόσμου, κάπου στις ακτές της Ιρλανδίας, προκειμένου να ξαναβρεί τη χαμένη του έμπνευση. Το σπίτι στο Τρέμορ Μπιτς, απομονωμένο σε μια τεράστια και μοναχική παραλία, φαίνεται ο καταλληλότερος τόπος για να το πετύχει αυτό που θέλει. Όλα φαντάζουν ιδανικά... μέχρι που φτάνει η νύχτα της μεγάλης καταιγίδας.

Προσωπική άποψη:
Ο Mikel Santiago είναι ένας συγγραφέας που με το πρώτο του κιόλας βιβλίο κατάφερε να προκαλέσει μεγάλη αίσθηση, με το έργο του να μεταφράζεται και να κυκλοφορεί σε δεκάδες χώρες, απολαμβάνοντας την αποδοχή μεγάλης μερίδας του αναγνωστικού κοινού -όχι μόνο στην πατρίδα του, την Ισπανία-, αλλά και των κριτικών λογοτεχνίας που μιλάνε για ένα νέο, δυνατό ταλέντο στον χώρο του αστυνομικού μυθιστορήματος, που μπορεί μέσα στα επόμενα χρόνια να μας προσφέρει ακόμα περισσότερο. Μιλάμε φυσικά για το βιβλίο του με τίτλο "Η τελευταία νύχτα στο Τρέμορ Μπιτς", που πρόσφατα κυκλοφόρησε και στη χώρα μας από τις εκδόσεις Ψυχογιός και το οποίο, πράγματι, αποδείχτηκε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ανάγνωσμα.

Ο Πίτερ Χάρπερ είναι ένας διάσημος μουσικοσυνθέτης ο οποίος μόλις έχει βγει από την περιπέτεια ενός δύσκολου και επίπονου διαζυγίου που του έχει στερήσει την έμπνευσή του. Αποφασισμένος να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις, τις σκέψεις και την έμπνευσή του, καταφεύγει σε μια απόμερη γωνιά της Ιρλανδίας όπου και σκοπεύει να απομονωθεί σε ένα παραθαλάσσιο σπίτι που στα μάτια του φαντάζει το ιδανικό μέρος ώστε να μπορέσει να ξαναβρεί τον εαυτό του. Και όλα φαίνονται να κυλούν έτσι όπως εκείνος επιθυμούσε, μέχρι τη νύχτα εκείνη που θα ξεσπάσει μια τεράστια καταιγίδα και όλα θα αλλάξουν και οι "προειδοποιήσεις" που είχε λάβει και στις οποίες δεν είχε δώσει ως τότε σημασία, αρχίζουν να αποκτούν βαθύτερο νόημα.

Θεωρητικά, το βιβλίο αυτό είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Όμως αυτή είναι η επιφάνεια καθώς, κάτω από αυτήν, κρύβονται πολύ περισσότερα. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία που ακροβατεί ανάμεσα στο αστυνομικό δράμα και την μεταφυσική περιπέτεια. Με διόλου επιτηδευμένο τρόπο, αλλά χτίζοντας αρκετά αριστοτεχνικά την πλοκή του, ο συγγραφέας θέτει υπογείως βαθύτερα ερωτήματα που σχετίζονται με την ίδια τη ζωή, αλλά και με το τι υπάρχει ανάμεσα στη γη που εμείς ζούμε και στον ουρανό. Άραγε, υπάρχει κάτι περισσότερο; Υπάρχει κάτι που να συνδέει αυτά τα δύο και που, ίσως, να μπορεί να επηρεάσει πρόσωπα, ζωές και καταστάσεις; Σαφέστατα, η υπερφυσική αυτή συστροφή της ιστορίας μπορεί να ξενίσει κάπως τους αυστηρούς fans της αστυνομικής λογοτεχνίας, όμως πιστεύω πως θα γοητεύει όλους εκείνους που αναζητούν κάτι περισσότερο, κάτι διαφορετικό.

Ως προς το συγγραφικό κομμάτι, δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε πως ο Santiago επιτυγχάνει να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον από τις πρώτες κιόλας γραμμές της αφήγησής του. Έχει πλάσει έναν ιδιαίτερο ήρωα, στο ψυχογράφημα του οποίου φαίνεται να έχει δώσει την δέουσα σημασία, αλλά πολύ έξυπνα, έχει επιλέξει να τοποθετήσει την ιστορία του όχι μόνο σε μία χώρα την οποία και γνωρίζει καλά -οπότε υποθέτω πως γνωρίζει και τους θρύλους και τις δοξασίες της-, αλλά και σε ένα φόντο που συνδυαστικά με την ίδια την ιστορία δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για να προκαλέσουν ρίγη ανατριχίλας στον αναγνώστη, κάνοντάς τον να ανησυχεί και να αγωνιά όλο και περισσότερο με κάθε σελίδα που διαβάζει. Πολλά τα μυστήρια, άρτια συνδεδεμένα μεταξύ τους, με ορισμένες δόσεις θρίλερ να συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στο ταξίδι της αναζήτησης της αλήθειας που έρχεται σταδιακά στο φως για να οδηγήσει στην κορύφωση.

Μυστηριώδες, ανατρεπτική, αγωνιώδης, "Η τελευταία νύχτα στο Τρέμορ Μπιτς" παντρεύει το αστυνομικό νουάρ με τον κόσμο που μεταφυσικού, και τον ρεαλισμό με το υπερφυσικό, ακροβατώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί όπου το καθένα από τα δύο αυτά στοιχεία προσπαθεί να υπερτερήσει και να επιβληθεί του άλλου, γιατί όποιος έχει τον έλεγχο, έχει και στην πραγματικότητα την δύναμη να εξουσιάσει και να ορίσει το μέλλον. Αναμφίβολα, λοιπόν, πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο που διαβάζεται απνευστί, δημιουργώντας ποικίλα συναισθήματα και εικόνες που σε ταξιδεύουν σε κόσμους που πιθανότατα να μην περίμενες όταν το πήρες στα χέρια σου και ξεκίνησες να το διαβάζεις. Τουλάχιστον, αυτό συνέβη σε μένα και πιστεύω πως το ίδιο θα συμβεί και σε σας.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Mikel Santiago
Μεταφραστής: Κνήτου Βασιλική
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 416
ISBN: 978-618-01-1037-1