Το φεστιβαλ Transitions 3 της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζει το έργο της Eszter Salamon, με τίτλο Melodrama.

Melodrama: Σε αυτή την καθηλωτική περφόρμανς-ντοκιμαντέρ η Ουγγαρέζα χορογράφος, χορεύτρια και περφόρμερ ζωντανεύει μια ολόκληρη ζωή σαν να ήταν πραγματικά δική της.

Η Έστερ Σάλαμον, αναζητώντας πριν από μερικά χρόνια στο διαδίκτυο δημοσιεύματα σχετικά με το όνομά της, ανακάλυψε μια γυναίκα με το ίδιο όνομα που ζούσε σε ένα χωριό της Ουγγαρίας. Ταξίδεψε έως εκεί το 2006 για να την συναντήσει και να την ακούσει να της αφηγείται τη ζωή της. Το 2012 επανέλαβε το ταξίδι και τη συνέντευξη.

Με βάση το υλικό των δύο συνεντεύξεων, έφτιαξε μια περφόρμανς-ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή μιας απλής εξηντάχρονης γυναίκας από την Ουγγαρία. Καθισμένη σε μια πολυθρόνα, η Έστερ Σάλαμον γίνεται επί σκηνής μια άλλη Έστερ Σάλαμον, «φορώντας» την ομιλία, τις κινήσεις, τις χειρονομίες και την προσωπική ιστορία της συνονόματής της. Η χορογράφος και εξαιρετική ερμηνεύτρια καθηλώνει το κοινό επί δυόμιση ώρες με τον πηγαίο μονόλογό της, που ζωντανεύει μια ολόκληρη ζωή σαν να ήταν πραγματικά δική της.

Η γηραιά κυρία Σάλαμον γεννήθηκε αμέσως μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια Ουγγαρία που ανήκε πλέον στο Ανατολικό Μπλοκ. Γεμάτη ζωντάνια και αγάπη, αντιμετώπισε τις δυσκολίες της ζωής που έβαλαν σε δεύτερη μοίρα τις δικές της επιθυμίες. Η ζωή της σημαδεύτηκε από τα ιστορικά γεγονότα του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα και των αρχών του εικοστού πρώτου, που περνούν μπροστά από τα μάτια των θεατών σαν σε ταινία, μέσα από το πρίσμα της ιστορίας ενός ανθρώπου.

Με την επανερμηνεία μιας ζωής, η χορογράφος Σάλαμον θέτει τα ερωτήματά της για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η μνήμη και η ιστορία. Τι από όσα θυμόμαστε είναι ανάμνηση και τι είναι ερμηνεία; Πώς εγγράφονται στην Ιστορία οι ανεπίσημες ιστορίες; Τι μπορεί να είναι για τον καθένα ένα στοιχείο μνήμης και ταυτότητας; Και μπορεί άραγε ο καθένας μας να ξαναγράψει την Ιστορία;

Σύλληψη, Συνεντεύξεις & Ερμηνεία: Eszter Salamon
Κείμενο: Krimerné Dr. Eszter Salamon
Επιμέλεια κειμένου: Lindy Annis & Eszter Salamon
Διδασκαλία: Lindy Annis
Προβολές: Angela Anderson
Μουσική: Terre Thaemlitz
Μίξη ήχου: Sabine Ercklentz
Οργάνωση & Παραγωγή: Sandra Orain / Studio E.S - Alexandra Wellensiek / Botschaft
Ευχαριστίες: Sasa Asentic, Bojana Cvejić, Erzsebet Salamon, Ferenc Salamon, Minze Tummescheit, Haus der Kulturen der Welt, Hebbel am Ufer

Με χρηματοδότηση από το Hauptstadtkulturfonds

Συμπαραγωγή: Berlin Documentary Forum 2 (Βερολίνο), Far° - Festival des arts vivants (Νυόν, Ελβετία), Next Festival (Βαλανσιέν)

Με την υποστήριξη του Le Kwatt

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου

Μετά την παράστασ , συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές (Γλώσσα: Αγγλικά με διερμηνεία)

Συντονισμός: Χριστιάνα Γαλανοπούλου, ιστορικός τέχνης, καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival