Σε ηλικία 50 ετών έφυγε χθες το απόγευμα, μετά από μάχη με τον καρκίνο, ο γνωστός σκηνοθέτης, παραγωγός ταινιών και ιδρυτής του συναυλιακού χώρου Gagarin 205, Νίκος Τριανταφυλλίδης. Ο γιος του μεγάλου κωμικού Χάρρυ Κλυνν διακρίθηκε για τις σκηνοθετικές του δουλειές, αλλά και για την αγάπη του για τη μουσική, όπως εκφράστηκε από τις αναρίθμητες παραγωγές στο Gagarin 205.

Η σύντροφος του Νίκου Τριανταφυλλίδη, σκηνοθέτης Μαρία Δανέζη, στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook έγραψε ότι «σήμερα από τις 17.00μ.μ. το απόγευμα και μέχρι τα ξημερώματα το σπίτι μας θα είναι ανοιχτό για φίλους και γνωστούς , αγαπημένους και "περαστικούς" για να πιούμε στην μνήμη του και να ακούσουμε τους δίσκους του που τόσο αγαπούσε. Η διεύθυνση είναι Φωκίωνος Νέγρη 32 στον 3ο όροφο».

Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στο Σικάγο των Η.Π.Α. στις 09 Σεπτέμβρη του 1966 και είναι γιος του Βασίλη Τριανταφυλλίδη (Χάρρυ Κλυνν). Σπούδασε κοινωνιολογία και επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στην Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Η πρώτη του δουλειά ήταν το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Momus: Amongst Women Only», ενώ η πτυχιακή του εργασία Dogs Lick My Heart κέρδισε το πρώτο βραβείο Μυθοπλασίας στο 70 Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, το 1993. Σε αυτή συμμετείχαν ο γνωστός μουσικός Blaine L. Reininger των Tuxedomoon και ο Παναγιώτης Θανασούλης.

Το 1993 σκηνοθέτησε και το εμβληματικό, πλέον, βιντεοκλίπ «Δε χωράς πουθενά» του ιστορικού συγκροτήματος Τρύπες.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία ολοκληρώθηκε το 1995. Στο «Ράδιο Μόσχα» συμμετείχαν οι Σβετλάνα Πανκράτοβα, Χάρρυ Κλυνν, Blaine L. Reininger, Kώστας Γκουσγκούνης, Απόστολος Σουγκλάκος και Ντίνος Ηλιόπουλος.

Σε συνεργασία με την ΕΡΤ2 ο Νίκος Τριανταφυλλίδης γύρισε την τηλεταινία «Το παλτό» και δύο χρόνια αργότερα γυρίζει το «No Tears», ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τους αγαπημένους Tuxedomoon.

Συνεργάστηκε, ακόμη, με τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη για το σενάριο της πετυχημένης ταινίας «Μαύρο Γάλα» στην οποία συμμετείχαν οι Μιχαήλ Μαρμαρινός, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Τάνια Νασιμπιάν, Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, Ρένος Χαραλαμπίδης, Μυρτώ Αλικάκη, Θέμις Πάνου, Παναγιώτης Θανασούλης, Άννα Μάσχα, Blaine L. Reininger και ο Κώστας Γκουσγκούνης.

Το 1999 ήρθε στην Αθήνα ο σπουδαίος Screaming Jay Hawkins, καλεσμένος του Νίκου Τριανταφυλλίδη, για να πραγματοποιήσει δύο πολύ πετυχημένες συναυλίες. Ο διάσημος μουσικός πέθανε μετά από δύο μήνες και το ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη, το οποίο καταγράφει την επίσκεψη του Hawkins στην Αθήνα, απέκτησε ιστορική σημασία. H ταινία απέσπασε το Πρώτο Βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και το Δεύτερο Κρατικό Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας του ΥΠΠΟ.

Εργάστηκε, ακόμη, ως παραγωγός ραδιοφώνου στον TOP FM (1988-1991), αλλά και στο BBC World Service όταν ήταν στην Αγγλία. Επανήλθε στο ραδιόφωνο με την εκπομπή «Αισθηματική Αγωγή» μέσα από τη συχνότητα του 902 και αργότερα στον σταθμό «Κόκκινο».

Μεγάλος λάτρης της μουσικής, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης ίδρυσε την οπτικοακουστική εταιρεία Astra TV και, το 2002, εγκαινίασε τον συναυλιακό χώρο Gagarin 205, στην οδό Λιοσίων. Το Gagarin θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια τον κεντρικό συναυλιακό χώρο της Αθήνας, ιδιαίτερα μετά το κλείσιμο του Ροδον, και θα φιλοξενήσει πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες της εγχώριας και διεθνούς σκηνής.

Μια από τις τελευταίες καλλιτεχνικές του περιπέτειες ήταν η τηλεοπτική σειρά «Τα Στέκια-Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού», η οποία προβλήθηκε μέσω της ΝΕΡΙΤ, και αποτελεί μια σημαντική καταγραφή της αστικής ζωής στην Αθήνα.

Τον Ιούνιο του 2014 παρουσιάστηκε η ταινία «Οι Αισθηματίες», η οποία σηματοδότησε την επιστροφή του πίσω από την κάμερα.

Φιλμογραφία:
  • Οι Αισθηματίες
  • Screamin' Jay Hawkins - Ι put a spell on me
  • Μαύρο γάλα
  • Tuxedomoon, no tears
  • Το παλτό
  • Ράδιο Μόσχα
  • Dogs licking my heart
  • Momus, amongst women only

(Πηγή άρθρου: efsyn.gr)