Τον προσεχή Χειμώνα συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ίδρυση της αστικής μη κερδοσκοπικής θεατρικής εταιρίας «Πράξη».

Ήταν το 1987 όταν το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας, ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία, με το έργο του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ «Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ».

Μια θρυλική παράσταση. Ηταν τότε, που η Μπέττυ Αρβανίτη κάλεσε για πρώτη φορά τη Ρούλα Πατεράκη από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, να συνεργαστούν για το ξεκίνημα μιάς γεμάτης  δημιουργία θεατρικής πορείας, γεμάτης από σπάνιες θεατρικές καταθέσεις, γεμάτης από συνεργασίες με έξοχους σκηνοθέτες, μεταφραστές κι ηθοποιούς....

Μιας πορείας που έμελε να διαδραματίσει έναν κομβικό ρόλο  στη θεατρική Αθήνα, κάτι που κοινό και κριτικοί αναγνωρίζουν έως σήμερα.

Φέτος η Μπέττυ Αρβανίτη και η Ρούλα Πατεράκη ξανασυναντώνται ανεβάζοντας πάλι ένα έργο καθαρά γυναικείο θα λέγαμε, αλλά που αυτή τη φορά ανήκει στον κύκλο του αρχαίου δράματος (με την ιδιαιτερότητα του κλειστού χώρου).

Το έργο έχει ως αφετηρία τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη και αναπτύσσεται σε σύγχρονα θέματα αναφορικά με τον πόλεμο και τις ολέθριες συνέπειές του, κάτι που αγγίζει εμβληματικά και τις μεγάλες «Τρωάδες» του Ευριπίδη. Τη δραματουργία έχει αναλάβει η σκηνοθέτις Ρούλα Πατεράκη, βασισμένη στη μετάφραση της Έλσας Αδριανού «Τρωάδες».

Πρόκειται για ένα εξόχως ενδιαφέρον κείμενο, που σκηνικά θα αποδώσουν οι: Μπέττυ Αρβανίτη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Τζίνη Παπαδοπούλου, Άννα Κουτσαφτίκη, Τασία Σοφιανίδου, Νίκος Αρβανίτης, Δημήτρης Παπανικολάου κ.α.

Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Moυσική: Aγγελος Τριανταφύλλου

Η πρεμιέρα των Τρωάδων προγραμματίζεται για τον προσεχή Νοέμβριο και θα συνδυαστεί με την έκδοση ενός λευκώματος για τα 30 χρόνια δημιουργικής πορείας του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας.