Τα καλοριφέρ έχουν ανάψει πλέον στο φουλ! Άλλωστε το κρύο και το χιονόνερο, τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τόσο ψυχρή την ατμόσφαιρα στον δρόμο, πρέπει με κάποιο τρόπο ν`αντιμετωπιστούν. Φαντάζομαι πως τα σπίτια σας είναι ήδη στολισμένα, τα λαμπάκια στο δέντρο αναβοσβήνουν ρυθμικά και οι μυρωδιές της άχνης και του μελιού έχουν κατακλίσει τα ρουθούνια σας. Δυστυχώς σε εποχή οικονομικης κρίσης (λέμε τώρα), άλλοι δεν έχουν πολλά περιθώρια ώστε να σκέφτονται γιορτινές εξορμίσεις σε χιονοδρομικά κέντρα, και άλλοι, σαν εμένα καλή ώρα, τα βρίσκουν όλα αυτά απίστευτα βαρετά και δήθεν. Οι γιορτές αυτές είναι για να τις περνάς σπίτι, παρέα με αγαπημένα πρόσωπα, πολύ φαγητό, πολύ ύπνο και πολύ ξεκούραση. Και γιατί όχι... ευκαιρία και για να δούμε καμιά ταινιούλα. Πάρτε λοιπόν τις πικέ κουβερτούλες σας, κουρνιάστε στο καναπέ και προτιμήστε τις ταινίες εκείνες που επιλέξαμε για εσάς.

Αν είστε ερωτευμένοι:
Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο, από εσάς και τον σύντροφό σας, αγκαλίτσα στον καναπέ να βλέπετε το “Love actually”. Συγκεντρώνοντας ένα εντυπωσιακό cast ο Richard Curtis αφηγείται τις παράλληλες ιστορίες ανδρών και γυναικών, που παρά το ότι μπορεί να μην γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους, στην πραγματικότητα έχουν από έναν κοινό σύνδεσμο και ταυτόχρονα από ένα κοινό θέμα. Την αγάπη, που ξεκινάει να τους προβληματίζει πέντε βδομάδες πριν τη γιορτή των Χριστουγέννων για να κορυφωθεί ανήμερα αυτής. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη ταινία είναι μακράν ότι ποιο γλυκό έχω δει εδώ και χρόνια. Το motto της ταινίας βασίζεται πάνω σε μια πολύ απλή θεωρία. Ότι η αγάπη βρίσκεται παντού. Και πραγματικά, παρακολουθώντας την, μπορεί να συνειδητοποιήσει κανείς πως όντως έτσι είναι. Γιατί ακόμα κι αν δεν την βλέπουμε ή δεν είμαστε σε θέση να την κατανοήσουμε, δεν σημαίνει πως αυτή δεν υπάρχει.

Αν είστε φρεσκοχωρισμένοι:
Τα πράγματα για εσάς είναι κάπως δύσκολα! Έχετε πέσει σε βαθιά σκέψη και δεν ξέρετε τι να κάνετε που μέσα στις άγιες αυτές μέρες βρεθήκατε στα κρύα του λουτρού. Μπορείτε λοιπόν κάλλιστα να ταυτιστείτε με την “Bridjet Jones” και με το ημερολόγιό της. Αν όχι θα σας ανακουφίσει, θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα, αφού θα σπάσει λίγο το χειλάκι σας και θα συνειδητοποιήσετε ότι μετά από έναν κόπανο ή μια σκύλα, ίσως ο θεός σου στέλνει κάτι καλύτερο. Το ημερολόγιο της ηρωίδας κρύβει μέσα του τόση πραγματικότητα, τόση ειρωνεία που καταντάει κωμικοτραγική. Αλλά μήπως έτσι δεν είναι η ζωή μας; Μπορούμε κι εμείς λοιπόν να περιμένουμε ένα φιλί μέσα στο χιονισμένο τοπίο. Αν όμως δεν συμπαθείτε την στρουμπουλή πρωταγωνίστρια, μπορείτε κάλλιστα να καταφύγετε στο κουαρτέτο του “The Holiday.”

Αν είστε emo:
Σε πρώτη φάση ίσως να πρέπει να αντικαταστήσετε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες με αντικαταθλιπτικά και ξυραφάκια. Από κει κι έπειτα τι θα ταίριαζε καλύτερα σε σας από τον “Ψαλιδοχέρη”; Ο Burton μας κάνει για μια ακόμη φορά παιδιά, μας κάνει να πιστεύουμε στο φανταστικό, στο μη ρεαλιστικό, που μέσα στο παραμύθι του κρύβει μεγάλες αλήθειες της ζωής. Ο Edward παρά την αλλόκοτη εμφάνισή του, είναι καταδικασμένος να ζει κουβαλώντας μια αγνή ψυχή και την περιέργεια στα βλέμματα του κόσμου γύρω του. Και όσο και αν το σκοτάδι καταφέρνει να μας αγγίξει και όσο και ο μαγικός αυτός κόσμος ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας και όσο ο λιγομίλητος Edward μένει για πάντα στη μνήμη μας, τα παραμύθια δεν τελειώνουν πάντα ευχάριστα. Υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα που τα καταδικάζει στην θλίψη.

Αν είστε οικογενειάρχης:
Δύσκολες μέρες... τα παιδιά δεν έχουν σχολείο, εσείς δεν έχετε άδεια και παρ`όλα ταύτα πρέπει να περάστε λίγο χρόνο μαζί. Γιατί όχι λοιπόν, ανάμεσα στα παιχνίδια και τις φωνές, να μην δείτε και μια ταινιούλα όλοι μαζί; Πολύ καλή επιλογή λοιπόν και ταυτόχρονα διδακτική είναι το “Scrooged”. Τι κι αν είναι του 1988, παραμένει μέχρι και σήμερα μια από τις πιο μοντέρνες και απολαυστικές μεταφορές του ομώνυμου παραμυθιού, το οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι. Ο Bill Murray στον ομώνυμο ρόλο είναι απολαυστικός και μέσω συγκίνησης, γέλιου, ακόμα και φόβου, τα παιδιά σας κι εσείς θα περάσετε ένα ευχάριστο δίωρο μέσα απ`το οποίο άλλοι θ`αποκομίσουν και άλλοι θα θυμηθούν στοιχεία γύρω απ`το τι κάνει πραγματικά ευτυχισμένη τη ζωή μας. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αποφύγεται ταινίες όπως “Home Alone” και “Cheaper By The Dozen”, γιατί μάλλον θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Αν είστε απ’ αυτούς που δεν συμπαθούν τα Χριστούγεννα:
Αυτό σημαίνει πως δεν περνάτε ούτε κάποια φάση μελαγχολίας, ούτε ότι φάγατε χυλόπιτα μες τις γιορτές. Απλά βαριέστε όλον αυτόν τον χαμό που επικρατεί αυτές τις μέρες! Επειδή φαντάζομαι λοιπόν ότι είστε σκληρός και ψυχρός τύπος, θα σας προτείνω το “Bad Santa”. Ο Thornton στο ρόλο του αντιήρωας των γιορτών, απεικονίζει ακριβώς το πως βλέπετε εσείς τον Άϊ Βασίλη! Έναν ύποπτο τύπο με μούσια που κάτι κρύβει. Και πράγματι, εδώ είναι ένα μίμος σε εμπορικά κέντρα τα οποία ληστεύει κι όλα, αλκοολικός και ρεμάλι. Βρίσκει όμως τον δάσκαλό του όταν ένα πιτσιρίκι πιστεύει ότι είναι ο αληθινός και γίνεται η σκιά του. Το τι ακολουθεί... δεν μένει παρά να το δείτε για να το ανακαλύψετε! Φυσικά, υπάρχει πάντα και η παιδική εναλλακτική του “Κατεργάρη Των Χριστουγέννων” όμως, πιστεύω ότι η πρώτη είναι πιο ενδιαφέρουσα.

Αν είστε μελαγχολικοί:
Όχι πως δεν μπορείτε να καταφύγετε κι εσείς στον “Ψαλιδοχέρη”, όμως αφού ο Tim Burton έχει την τιμητική του αυτές τις μέρες πιστεύω ότι για εσάς θα ήταν καλύτερη επιλογή το “Nightmare Before Christmas”. Ο Jack Skellington, ως βασιλιάς του Halloween, ετοιμάζει την ετήσια γιορτή, πιστεύοντας όμως ότι χρειάζεται μια ανανέωση. Έμπνευση για την γιορτή που ετοιμάζει θα βρει στο χωριό του Άγιου Βασίλη, και θα θελήσει να «παντρέψει» τις 2 αυτές γιορτές, κάτι που οι δικοί του δεν δέχονται ευχάριστα. Ο μάγος του φανταστικού καταφέρνει να συνδέσει τη μαγεία και το κλασσικό παραμύθι των Χριστουγέννων με πολύ μουσική, φαντασία και τρόμο.

Αν είστε ψυχανώμαλοι:
Ακόμα και τέτοιες άγιες ημέρες αγάπης και κατανόησης, εσείς αρέσκεστε στο να βλέπετε ταινίες με μανιακούς δολοφόνους. Είναι μέρες κρύου και μιας και στην Ελλαδίτσα δεν βλέπουμε εύκολα χιόνι, μπορείτε να συδυάσετε την ‘αρρώστια’ σας αυτή με ένα, κωμικό θα έλεγα, θρίλερ, το “Jack Frost”, που ο δολοφόνος πρωταγωνιστής, λίγο πριν την εκτέλεσή του, μεταμορφώνεται σε δολοφονικό χιονάνθρωπο, εξαιτίας μιας γεννετικής μετάλλαξης, δίνοντας έναν ψυχρό όρκο εκδίκησης απέναντι στον σερίφη που τον συνέλαβε. Ναι, ξέρω... δεν ακούγεται και ότι πιο φυσιολογικό όμως, όσο γελοίο κι αν ακούγεται μπορεί και να καταφέρει να τρομάξει το παιδί που κρύβεται μέσα σας. Έλεος πια... ας ξυπνήσει κι αυτό μέρες που ‘ναι.

Ελπίζω οι παραπάνω κατηγορίες να συμπεριλαμβάνουν και να στέκονται ικανές να ικανοποιήσουν το ψυχολογικό σας profile. Αν παρ`όλα ταύτα αισθάνεστε ότι σας ρίξαμε μην αγχώνεστε. Γεμίστε ένα ποτήρι με κόκκινο κρασί, ανάψτε κεράκια και την τηλεόραση και απλά περιμένετε. Πήζει ο τόπος αυτές τις μέρες... Καλές γιορτές σε όλους σας!