Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Τίνα Κρεγκ, ψάχνοντας μια μέρα στις τσέπες ενός μεταχειρισμένου κοστουμιού, βρίσκει ένα παλιό γράμμα. Ο φάκελος είναι σφραγισμένος, χωρίς να έχει ποτέ ανοιχτεί. Όταν ανοίξει το γράμμα και το διαβάσει, θα αλλάξει η ζωή της για πάντα.
Κάποτε, μια ιστορία αγάπης έρχεται για να μας υπενθυμίσει ότι, στην πιο σκοτεινή μας ώρα, η ελπίδα ανάβει ένα κερί για να μας φωτίσει το δρόμο. Ανακαλύψτε το βιβλίο που αιχμαλώτισε τις καρδιές χιλιάδων αναγνωστών παγκοσμίως και έγινε Νο1 best seller…

Προσωπική άποψη:
Υπάρχουν ορισμένα βιβλία τα οποία δεν πολυδιαφημίζονται κι όμως, όταν τα συναντήσεις, κάτι σε προκαλεί να τα πάρεις στα χέρια σου και να τα διαβάσεις. Άλλοτε είναι το εξώφυλλο, άλλοτε η περίληψη, καμιά φορά ο συνδυασμός των δύο, υπάρχουν όμως και οι φορές εκείνες που ένα ανάγνωσμα το περιβάλλει μία παράξενη αύρα στην οποία δεν μπορείς ν' αντισταθείς. Μια τέτοια περίπτωση είναι και "Το γράμμα" της Kathryn Hughes, που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα, και που χωρίς να είναι κάτι το ξεχωριστό ή το ιδιαίτερο -έχουμε διαβάσει αρκετές φορές παρόμοιου περιεχομένου κι αισθητικής ιστορίες-, καταφέρνει να σου προκαλέσει όμορφα και τρυφερά συναισθήματα.

Βρισκόμαστε στο 1970, και η Τίνα Κρέγκ, μια κακοποιημένη από τον σύζυγό της γυναίκα, που δυστυχεί βαθιά μέσα στο γάμο της, βρίσκει ένα γράμμα στην τσέπη ενός κοστουμιού που κάποιος έχει προσφέρει ως δωρεά, στο Κέντρο όπου η ίδια εργάζεται εθελοντικά. Το γράμμα σφραγισμένο, μην έχοντας ανοιχτεί ποτέ, κι εκείνη ανίκανη ν' αντισταθεί στην περιέργειά της. Μέσα στο γράμμα, μια επιστολή από το 1939, που ποτέ δεν έφτασε στον προορισμό της. Και μια ακατανίκητη επιθυμία που γεννάτε στην καρδιά της Τίνας, ν' ανακαλύψει περισσότερα σε σχέση με τον αποστολέα και τον παραλήπτη του γράμματος αυτού, που όχι μόνο της δείχνει πως η αγάπη έχει πολλά πρόσωπα, αλλά πως μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή και να μας βγάλει από τα σκοτάδια μας τις πιο σκοτεινές μας ώρες.

Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα διαβάζοντας την περίληψη του βιβλίου αυτού, ήταν πως μια ιστορία σαν κι αυτή θα μπορούσε εύκολα να είναι γραμμένη από κάποιον συγγραφέα όπως ο Sparks. Και κάτι μου λέει πως η Hughes είναι βαθιά επηρεασμένη από το έργο του μεγάλου -στο είδους του- αυτού συγγραφέα, αφού μπόρεσα να εντοπίσω αρκετά σημεία στον τρόπο αφήγησης της ιστορίας, έστω κι αν η ίδια έχει ακόμα μεγάλο δρόμο μπροστά της για να φτάσει την ανεπιτήδευτη ευαισθησία και έκφραση του τελευταίου. Όπως και να 'χει, όμως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να παραδεχτεί κανείς στο βιβλίο αυτό είναι πως καταφέρνει με αρκετά άμεσο τρόπο ν' αγγίξει μερικές από τις πιο λεπτές κι ευαίσθητες χορδές σου. Ταυτίζεσαι με αρκετούς από τους ήρωες των διάφορων υποϊστοριών και βιώνεις το προσωπικό τους δράμα σαν να ήσουν εσύ στη θέση τους, αν και η αλήθεια είναι πως αρκετές φορές θα πιάσεις τον εαυτό σου ν' αποσπάται.

Κι εδώ φτάνουμε στο μειονέκτημα του βιβλίο αυτού που δεν είναι άλλο από το ότι προσπαθεί να χωρέσει πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Η συγγραφέας δεν αρκείται στην ιστορία του παρελθόντος -που σχετίζεται άμεσα με το γράμμα που βρίσκει η Τίνα-, ούτε όμως και στο προσωπικό δράμα της βασικής της πρωταγωνίστριας. Ενδιάμεσα, και όσο το ταξίδι της εξελίσσεται, αφήνει δεκάδες άλλες μικρές ιστορίες να κάνουν την εμφάνισή τους και κατά συνέπεια, πολλούς ακόμα χαρακτήρες, χωρίς να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος και χώρος, σε όλα και σε όλους, να εξελιχθούν και ν' αναπτυχθούν έτσι όπως θα μπορούσαν και κυρίως, έτσι όπως θα έπρεπε. Αντιλαμβάνομαι την επιθυμία της συγγραφέως να θέλει να πει πολλά μέσα από το έργο της, αλλά θεωρώ πως το καλύτερο που έχει να κάνει στο μέλλον είναι να βρει τις ισορροπίες ανάμεσα στα "θέλω" της και στο "μπορώ να ενσωματώσω και αυτήν την προέκταση στην αφήγησή μου".

Η Τίνα βρίσκει ένα γράμμα και μέσω του "ταξιδιού" της προς την ανακάλυψη της αλήθειας πίσω απ' αυτό, καλείται να βρει ξανά τον εαυτό της και να πάρει καθοριστικές αποφάσεις. Αποφάσεις που θα την καταδικάσουν στο να συνεχίσει να ζει μια μίζερη ζωή, ή μια ζωή στην οποία θα μπορεί ν' αναπνέει ελεύθερα, να βιώνει, να ονειρεύεται, να ελπίζει και κυρίως, θα μπορεί ν' αγαπάει ειλικρινά και αληθινά, βρίσκοντας η καρδιά της ανταπόκριση σε όλα αυτά που εκείνη νιώθει. Και αυτό είναι που αγάπησα στο βιβλίο αυτό. Την τρυφερή του αισιοδοξία, αλλά και την απλότητα πάνω στην οποία στηρίζει την προσωπική του αλήθεια, όσο πολύπλοκη κι αν προσπάθησε να την καταστήσει η ίδια η αφήγηση, εμπλέκοντας δεκάδες γεγονότα και καταστάσεις στον βασικό της άξονα. Γιατί, ακόμα και τις πιο συννεφιασμένες μέρες της ζωής μας, ο ήλιος παραμονεύει πίσω από το σύννεφα. Κι εμείς, το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να περιμένουμε υπομονετικά για να τον αντικρίσουμε.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kathryn Hughes
Μεταφραστής: Πλακονούρη Αλέκα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-960-605-049-7