"Το σκοτεινό χάρισμα του Αδόλφου Χίτλερ" του Laurence Rees

Ο Αδόλφος Χίτλερ συνιστά ένα μεγάλο παράδοξο: γεμάτος μίσος, ανίκανος για οποιαδήποτε φυσιολογική διαπροσωπική ανθρώπινη σχέση, απρόθυμος ακόμη και να συζητά πολιτικά θέματα, που όμως κατάφερε να συγκεντρώσει στο πρόσωπό του μια τεράστια μαζική υποστήριξη, μαγνητίζοντας και πείθοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Πώς έγινε αυτό; Αυτό είναι το καίριο ερώτημα στο οποίο προσπαθεί να απαντήσει το βιβλίο αυτό.
Το Ολοκαύτωμα, η ναζιστική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση, το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου – η αποκλειστική ευθύνη για όλα αυτά τα κατακλυσμιαία και αποτρόπαια γεγονότα, και όχι μόνο, θα μπορούσε να καταλογιστεί αποκλειστικά στον Χίτλερ. Ήταν σίγουρα ένας εγκληματίας πολέμου, κατά πολλούς χωρίς προηγούμενο στα ιστορικά χρονικά. Ωστόσο, όπως βεβαιώνουν πολλοί από όσους τον γνώρισαν, συχνά κατόρθωνε να ασκεί τεράστια επιρροή στους γύρω του. Ο Laurence Rees εξετάζει τη φύση της απήχησης του Χίτλερ και αποκαλύπτει τον ρόλο που έπαιξε το υποτιθέμενο «χάρισμά» του στην επιτυχία του. Στο μέχρι τώρα έργο του ο Rees έχει διερευνήσει τις εσωτερικές διεργασίες του ναζιστικού κράτους στο βιβλίο του Οι Ναζί: Το δίδαγμα της Ιστορίας (Εκδόσεις Πατάκη, 2008), καθώς και τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί στο βιβλίο του Άουσβιτς: Οι Ναζί και η «τελική λύση» (Εκδόσεις Πατάκη, 2006). Το Σκοτεινό χάρισμα του Αδόλφου Χίτλερ αποτελεί φυσική εξέλιξη μιας εικοσαετούς συγγραφικής και ερευνητικής εργασίας γύρω από το Τρίτο Ράιχ και αποτελεί μια εξαιρετικά διεισδυτική μελέτη του ανθρώπου, της προσωπικότητας και της ψυχοσύνθεσής του.

"1940- Οι τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου" του Κωνσταντίνου Δ. Σβολόπουλο

Ο χρονικός εντοπισμός του βιβλίου στις πρώτες λίγες ημέρες που μεσολάβησαν προτού τα ελληνικά στρατεύματα αντεπιτεθούν στο μέτωπο της Ηπείρου καταδεικνύει ότι ο ελληνικός λαός, έχοντας το αίσθημα ότι υπερασπίζεται την ελευθερία της πατρώας γης, ανέλαβε έναν συνειδητό αγώνα που του επέτρεψε να επικρατήσει της αυτοκρατορίας του Μουσολίνι. Η λεπτομερής αναφορά σε αυτά τα κρίσιμα εικοσιτετράωρα έχει ιδιάζουσα ιστορική σημασία.








"Η αρπαγή της Ευρώπης: Οι ρίζες της καταστροφικής διαχείρισης μιας αναπόφευκτης κρίσης" του Γιάννη Βαρουφάκη

Η συστηματική άρνηση των πραγματικών αιτίων της ευρωπαϊκής κρίσης γέννησε μια τιτάνια μάχη με θύματα την ακεραιότητα και την ψυχή της Ευρώπης. Στη μάχη αυτή ηττώνται καθημερινά οι δυνάμεις της λογικής και του ανθρωπισμού και θριαμβεύουν ο αυταρχισμός, η ανισότητα, μία μορφή δήθεν λιτότητας που υπονομεύει την ίδια της τη λογική. Ως αποτέλεσμα, οι φυγόκεντρες δυνάμεις που αποδομούν την Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύονται – με το Brexit να δίνει απλά πρόγευση του τι θα ακολουθήσει. Το αποτέλεσμα αυτής της τιτάνιας σύγκρουσης όχι μόνο θα κρίνει το μέλλον της ηπείρου μας, αλλά και θα αποδειχθεί κρίσιμο για την υφήλιο. Η νίκη του ορθολογισμού, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού στην Ευρώπη είναι, άλλη μια φορά, διακύβευμα για όλον τον κόσμο.
Στο νέο του βιβλίο, ο Γιάνης Βαρουφάκης αφηγείται τη δημιουργία της ευρωζώνης πάνω στα ερείπια του εντυπωσιακού μεταπολεμικού οικονομικού συστήματος που έστησαν, ως επέκταση του Νιου Ντηλ, οι επίγονοι του προέδρου Ρούσβελτ. Αντίθετα με εκείνη τη νομισματική και οικονομική ένωση (το Μπρέτον Γουντς), η ευρωζώνη οικοδομήθηκε σαθρά, με τρόπο που τη μετέτρεψε γρήγορα σε πυραμιδικό σχήμα (ιδιωτικού και δημόσιου) χρέους, με χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία στον ρόλο του μονίμως αφερέγγυου δανειολήπτη.
Το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη Η αρπαγή της Ευρώπης σκύβει προσεκτικά και μεθοδικά πάνω στην πρόσφατη ευρωπαϊκή μας ιστορία, παραθέτοντας εφικτές λύσεις και αναδεικνύοντας τη μεταμορντέρνα έκδοση της δεκαετίας του 1930 που καραδοκεί εάν κάνουμε το λάθος να πιστέψουμε πως οι μόνες μας επιλογές είναι είτε η υποταγή στις διάφορες τρόικες είτε η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.