"Ευρώ: Πως ένα κοινό νόμισμα απειλεί το μέλλον της Ευρώπης" του Joseph E. Stiglitz

Το ευρώ είχε στόχο να συσπειρώσει την Ευρώπη και να προαγάγει την ευηµερία – αλλά δεν το έχει πετύχει. Η κρίση του 2008 αποκάλυψε τις αδυναµίες του, ενώ η στασιµότητα και οι αµφίβολες προοπτικές της Ευρώπης απορρέουν άµεσα από εγγενή ελαττώµατα του εγχειρήµατος της ΕΕ: η οικονοµική ολοκλήρωση είναι ταχύτερη από την πολιτική, στο πλαίσιο µιας δοµής που ευνοεί µάλλον την απόκλιση παρά τη σύγκλιση. Το ζήτηµα λοιπόν είναι το εξής: µπορεί να σωθεί το ευρώ; Αποδίδοντας ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που εσφαλµένα επικεντρώνεται αποκλειστικά στον πληθωρισµό, και εξηγώντας γιατί η λιτότητα έχει καταδικάσει την Ευρώπη σε στασιµότητα, ο Joseph E. Stiglitz σκιαγραφεί τρεις πιθανές εναλλακτικές λύσεις για το µέλλον: θεµελιώδεις µεταρρυθµίσεις στη δοµή της ευρωζώνης και τις πολιτικές που επιβάλλονται στις χώρες µέλη που πλήττονται περισσότερο, µια καλή διαχείριση του τέλους της ευρωζώνης ή ένα τολµηρό νέο σύστηµα το οποίο αποκαλεί «ευέλικτο ευρώ». Με τη συζήτηση για τις προοπτικές κάθε χώρας µέλους της ευρωζώνης, και ειδικά της Ελλάδας, να παραµένει ανοιχτή, το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβαστεί απαραιτήτως και επειγόντως από όλους.

"Το νησί που φεύγει: 121+1 κείμενα για την κρίση" του Γιώργου Παγουλάτου

Γιατί η Ελλάδα βρέθηκε στη δεινότερη οικονοµική κρίση της µεταπολεµικής περιόδου; Γιατί κατέληξε στην πιο διάσηµη χρεοκοπία και σε διάσωση µε Μνηµόνια; Πώς οι αποτυχίες του κράτους, της οικονοµίας, του πολιτικού συστήµατος και της Ευρώπης οδήγησαν τελικά σε µια Μεγάλη Ύφεση; Υπήρχε εναλλακτική; Γιατί απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας σε ένα 3ο Μνηµόνιο; Τι διδάγµατα αφήνει η δραµατική εµπειρία της χώρας µετά το 2010;
Ένας από τους κορυφαίους αναλυτές της ελληνικής κρίσης συγκεντρώνει στον τόµο αυτόν άρθρα που δηµοσιεύτηκαν στον Τύπο µεταξύ 2007 και 2015. Χωρισµένα σε πέντε ενότητες, συνοψίζουν τις δοµές, διαδροµές και επιλογές που ακολουθήσαµε τα δραµατικά χρόνια µετά το ξέσπασµα της παγκόσµιας χρηµατοοικονοµικής κρίσης η οποία, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ το 2007 και περνώντας στην Ευρώπη, κατέληξε να διαλύσει την επίπλαστη ευηµερία του ασθενέστερου κρίκου, της Ελλάδας.
Με οξυδερκή ανάλυση και κοφτερή γραφή, ο συγγραφέας αναδεικνύει τις αµέτρητες παθογένειες στην οργάνωση του κράτους, της οικονοµίας και της κοινωνίας µας. Μαχητικά απέναντι στις ισοπεδωτικές απλουστεύσεις και στον λαϊκισµό, διατηρεί ωστόσο έναν λόγο σθεναρά κριτικό προς τις αποτυχίες των κυβερνώντων και τις ανεπάρκειες της Ευρωζώνης. Το βιβλίο διαβάζεται ως χρονικό της αγωνιώδους πορείας της Ελλάδας στην κρίση, ως δοκίµιο εθνικής αυτογνωσίας, ή ως διαρκής αναζήτηση ελπίδας σε ένα ζοφερό σκηνικό.