"Ηλέκτρα: Το δάκρυ της Αφρικής" της Γιόλας Δαμιανού-Παπαδοπούλου

Στην Αθήνα του 1969 η νεαρή Ηλέκτρα, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών, είναι έτοιμη να κατακτήσει τα όνειρά της, μα μια απρόσμενη συνάντηση με τον μετανάστη Ηλία Θωμόπουλο ανατρέπει τα σχέδιά της. Οι συναρπαστικές ιστορίες που της διηγείται για την Αφρική τη γεμίζουν δέος και θαυμασμό, και καταλήγει να τον παντρευτεί και να τον ακολουθήσει στη Μαύρη Ήπειρο. Μόνο που γρήγορα αντιλαμβάνεται πως η Νιγηρία είναι μια επικίνδυνη χώρα. Η Ηλέκτρα ωθείται να συνθηκολογήσει με τη μοναξιά, τον φόβο της μαύρης μαγείας καθώς και της ένοπλης ληστείας. Ωστόσο, όλα αυτά δεν την εμποδίζουν να αγαπήσει με πάθος την Αφρική και να αφιερωθεί στα παιδιά της Αμερικανικής Ιεραποστολικής Σχολής, όπου διδάσκει, αλλά και σε όλα τα ορφανά που βρίσκουν απεριόριστη αγάπη στην αγκαλιά της.
Ύστερα από σαράντα πέντε χρόνια γεμάτης ζωής, η Ηλέκτρα και ο Ηλίας αποφασίζουν να επαναπατριστούν, αλλά δεν υπολογίζουν πως, όταν ξεριζώσεις ένα γέρικο δέντρο, τότε αυτό μαραίνεται και πεθαίνει. Δυο χρόνια αντέχει ο Ηλίας στην Ελλάδα. Μετά τον θάνατό του, τίποτα πια δεν κρατά την Ηλέκτρα μακριά απ’ όσα αγάπησε στην Αφρική. Επιστρέφει, ανυποψίαστη για το μεγάλο παιχνίδι που της επιφυλάσσει η μοίρα: τη συνάντησή της με την εξτρεμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

"Η ψυχή του πέτρινου σπιτιού" της Φανής Πανταζή

Η Έλενα, σπρωγμένη από μιαν ανεξήγητη παρόρμηση, εγκαταλείπει μια λαμπρή καριέρα στην Αμερική και εγκαθίσταται στην Ελλάδα για να κάνει μια νέα αρχή. Η ίδια ανεξήγητη παρόρμηση την οδηγεί στη μαγευτική Μονεμβασιά όπου γνωρίζεται με τον Μάνο, ιδιοκτήτη ενός παλιού αρχοντικού. Από την πρώτη στιγμή, οι δύο νέοι έχουν την εντύπωση ότι κάτι αδιόρατο τους συνδέει, λες και μια αύρα από τα παλιά διαχέεται στο αρχοντικό και τους κατακλύζει.
Σύντομα αρχίζει να τους επισκέπτεται στον ύπνο τους μια γλυκιά γυναικεία παρουσία και τα όνειρά τους, μ’ έναν μυστηριώδη τρόπο, αποτελούν ιστορίες που αλληλοσυμπληρώνονται. Και τότε, αρχίζουν να μαντεύουν ότι η βαθιά σχέση τους εκτός από μέλλον έχει και παρελθόν.
Πώς είναι δυνατόν δύο άνθρωποι να βλέπουν το ίδιο όνειρο; Ποιες μαγικές χρονικές διαδρομές φέρνουν στη ζωή τους αυτή τη γυναίκα; Ποια αόρατα νήματα συνδέουν την ιστορία τους με καταστάσεις και πρόσωπα που έζησαν αιώνες πριν, τότε που η Μονεμβασιά βρισκόταν στο απόγειο της δόξας της;
Ένας μεγάλος έρωτας που διασχίζει τον χρόνο μέχρι να βρει δικαίωση.
Ένα παιδί που το διεκδικούν δύο μανάδες.
Μια τραυματική απώλεια κι ένας ύμνος στη μητρική αγάπη που προστατεύει και πέρα από τον τάφο.

"Φανταστικά ζώα και που βρίσκονται: Το πρωτότυπο σενάριο της ταινίας" της J. K. Rowling

Νέα Υόρκη, 1926
Μια εποχή κι ένας τόπος όπου οι πράξεις µιας οµάδας ανθρώπων… και πλασµάτων… θα καθορίσουν τη µοίρα των πολλών. Ο µαγικοζωολόγος Νιουτ Σκαµάντερ µόλις έχει φτάσει στην πόλη µε την πρόθεση να µείνει µόνο για λίγο. Όταν όµως η µαγική βαλίτσα του χάνεται και κάποια από τα φανταστικά ζώα του δραπετεύουν στην πόλη, ο κίνδυνος είναι προ των πυλών…
Εµπνευσµένο από το εγκεκριµένο εγχειρίδιο του Νιουτ Σκαµάντερ στη Σχολή Χόγκουαρτς, το Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται σηµατοδοτεί το σεναριακό ντεµπούτο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, συγγραφέως της πολυαγαπηµένης και διεθνώς ευπώλητης σειράς βιβλίων µε ήρωα τον Χάρι Πότερ. Οι θαυµαστές του ιδιοφυούς ταλέντου της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ θα αναγνωρίσουν σε κάθε σελίδα το χιούµορ της, την απίστευτη οπτική που διαθέτει για ένα µαγικό σύµπαν, καθώς και τη βαθιά συµπάθεια και κατανόηση που τρέφει για όλους τους ανθρώπους (είτε έχουν ραβδιά είτε όχι).
Πρόκειται για µια επική, πολυπρισµατική αφήγηση, που θα σας κόψει την ανάσα.

"Το προηγούμενο κορίτσι" του J.P. Delaney

Παρακαλώ, κάνε μια λίστα με οτιδήποτε θεωρείς βασικό στη ζωή σου.
Το ζητούμενο της αγγελίας φαίνεται παράξενο, ίσως και αδιάκριτο• και για τις δύο γυναίκες που θα απαντήσουν οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.
ΕΜΑ
Προσπαθώντας να ξεπεράσει μια τραυματική διάρρηξη, η Έμα μετακομίζει στο διαμέρισμα στον Αριθμό Ένα της Οδού Φόλγκεϊτ, ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό μοντέρνο αριστούργημα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κανόνες. Ο αινιγματικός αρχιτέκτονας που το σχεδίασε έχει τον απόλυτο έλεγχο: δεν επιτρέπονται βιβλία, διακοσμητικά μαξιλάρια, φωτογραφίες ή οποιοδήποτε προσωπικό αντικείμενο. Ο χώρος έχει στόχο να μεταμορφώσει τον ένοικο – και όντως το κάνει.
ΤΖΕΪΝ
Έπειτα από μια προσωπική τραγωδία, η Τζέιν χρειάζεται μια νέα αρχή. Όταν βρίσκει το διαμέρισμα στον Αριθμό Ένα της Οδού Φόλγκεϊτ, το ερωτεύεται ακαριαία – όπως και τον σαγηνευτικό δημιουργό του. Αφού μετακομίζει, η Τζέιν σύντομα μαθαίνει για τον πρόωρο χαμό της προηγούμενης ενοίκου, μιας κοπέλας παρόμοιας ηλικίας και εμφάνισης με την ίδια. Καθώς προσπαθεί να βρει την αλήθεια, άθελά της ακολουθεί τα ίδια μονοπάτια και βιώνει τις ίδιες εμπειρίες με το προηγούμενο κορίτσι.
Στα χνάρια του παγκόσμιου μπεστ σέλερ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ, ένα συγκλονιστικό ψυχολογικό θρίλερ για τη ζωή δύο γυναικών μέσα από ένα καλειδοσκόπιο διπροσωπίας, εξαπάτησης και θανάτου.

"Το κοκάλινο σπουργίτι" της Zana Fraillon

«Είθε να μας φέρνεις πάντα τύχη και να μας προστατεύεις και είθε να οδηγείς τις ψυχές μας στην ελευθερία».
Ο Σούμπι είναι πρόσφυγας. Αυτή είναι η ιστορία του, η ιστορία εκατομμυρίων…














"Διαδρομές στην παιδική λογοτεχνία"

Στον ανά χείρας τόμο δημοσιεύονται οι τοποθετήσεις και οι εισηγήσεις στο διήμερο συνέδριο με τίτλο «30 χρόνια Διαδρομές στην παιδική και νεανική λογοτεχνία – Ιστορία, έρευνα και μέλλον του παιδικού βιβλίου», που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τις Εκδόσεις Ψυχογιός , στην Αθήνα, στις 4 και 5 Δεκεμβρίου 2015. Προτάσσονται οι τοποθετήσεις των συγγραφέων-μελών της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού, σε στρογγυλό τραπέζι που οργανώθηκε, με θέμα «Σύγχρονοι λογοτέχνες συζητούν για την παιδική λογοτεχνία», με εκτενή αναφορά και στη συμβολή τους στην έκδοση του περιοδικού. Στις εισηγήσεις του συνεδρίου γίνεται τεκμηριωμένη αναφορά στην ιστορία, στη σημερινή κατάσταση, στις τάσεις και στο οιωνιζόμενο μέλλον του παιδικού βιβλίου, καθώς και αναλυτική παρουσίαση και στάθμιση της προσφοράς των Διαδρομών στην ανάδειξη, προβολή και τεκμηρίωση της παιδικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα. Περιλαμβάνεται επίσης χρηστική ευρετηρίαση των άρθρων που έχουν δημοσιευτεί στις Διαδρομές κατά την τριακονταετή περίοδο της έκδοσής τους (1986-2015).