Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Γκυλαίν Βινιόλ δουλεύει σ’ ένα εργοστάσιο πολτοποίησης βιβλίων. Κάθε πρωί, θέτει σε λειτουργία ένα φοβερό μηχάνημα, το Zerstor 500, το οποίο τρέφεται με τόνους από απούλητα βιβλία. Ζει μια πεζή ζωή, καθημερινά, όμως πηγαίνοντας στη δουλειά του, διαβάζει στους επιβάτες του τρένου των 6.27 το πρωί τις σελίδες που διέσωσε από τα ατσάλινα δόντια του τέρατος την προηγούμενη μέρα. Ώσπου ένα πρωί βρίσκει κάτω από το κάθισμά του στο βαγόνι του τρένου ένα στικάκι USB, το οποίο περιέχει ένα χειρόγραφο που θα του αλλάξει τη ζωή…
Μέσα σ΄ ένα σκηνικό σκληρής καθημερινότητας, μεταμορφωμένο από τη μαγεία ανεπανάληπτων χαρακτήρων, ξεπηδά ένα εκπληκτικό, σύγχρονο, ποιητικό και γενναιόδωρο παραμύθι, ένα από εκείνα τα βιβλία που σπάνια συναντάμε και, όταν τα βρούμε, τα κρατάμε για πάντα στην καρδιά μας.

Προσωπική άποψη:
Πολύ συχνά, σε ομάδες φιλαναγνωσίας, γίνεται συζήτηση για το αν πρέπει τα βιβλία να φέρουν πάνω τους σημάδια ανάγνωσης ή αν οφείλουμε να τα προστατεύουμε διατηρώντας τα αψεγάδιαστα. Πολλές οι αντικρουόμενες απόψεις, όμως σε όποια ομάδα κι αν ανήκει ο καθένας, σ' ένα πράγμα θα συμφωνήσει. Πως αυτό που είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο είναι το να καταστρέφονται βιβλία, να σβήνουν οι λέξεις τους και να χάνονται και, πιθανόν, να μην θυμάται κανείς πως κάποτε αυτά υπήρξαν. Και όμως, στην εποχή της εμπορευματοποίησης των πάντων, το βιβλίο έχει μεταμορφωθεί και αυτό σε εμπόρευμα, με αποτέλεσμα ν' αντιμετωπίζεται με τρόπο σκληρό και αδυσώπητο, μ' εκείνους τους μικρούς αφανείς ήρωες της καθημερινότητας να προσπαθούν να το προστατέψουν. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο Γκυλαίν, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας αυτής.

Ο Γκυλαίν εργάζεται σ' ένα εργοστάσιο πολτοποίησης βιβλίων. Τόνοι απούλητων έργων περνάνε μέσα από το μηχάνημα που ο ίδιος χειρίζεται, και που κάνει την καρδιά του να πονά. Την ίδια όμως στιγμή, έχει βρει έναν τρόπο να εξιλεώνεται για το αμάρτημα που διαπράττει καθημερινά. Κάθε μέρα, ενόσω βρίσκεται στο πρωινό τρένο καθ' οδόν για τη δουλειά του, διαβάζει στους συνεπιβάτες του μερικές σελίδες που κατάφερε να διασώσει την προηγούμενη μέρα. Και η ρουτίνα του συνεχίζεται κι επαναλαμβάνεται, μέχρι που ένα πρωινό δεν θα είναι σαν τα άλλα. Γιατί, εκείνο το πρωινό, βρίσκει στο κάθισμά του ένα στικάκι που περιέχει ένα χειρόγραφο. Ένα χειρόγραφο που μέλλει ν' αλλάξει τη ζωή του. Ένα ημερολόγιο που θα τον οδηγήσει στο να ερωτευτεί μια γυναίκα που δεν γνωρίζει.

Αν μου ζητούσαν να περιγράψω με μερικές μόνο λέξεις το συγκεκριμένο βιβλίο, θα το αποκαλούσα "ένα σύγχρονο παραμύθι". Με μια αμεσότητα που σε κερδίζει από την πρώτη κιόλας στιγμή, ο Didierlaurent αφηγείται μια ιστορία που στα σπάργανά της εμπεριέχει αλήθεια, εκ βαθέων συναισθήματα, μα και ειλικρινή αγάπη που δεν γίνεται να μην σε συγκινήσει. Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν σύγχρονο "Μικρό πρίγκιπα", για ένα βιβλίο που σε προσκαλεί -και σε προκαλεί- να κοιτάξεις κατάματα τον εαυτό σου μα και την ίδια σου τη ζωή, αναθεωρώντας όλα εκείνα τα μικρά πράγματα που μπορεί να φαντάζουν ασήμαντα και που, όμως, στην πραγματικότητα, είναι τα πιο σημαντικά απ' όλα, καθώς είναι εκείνα που φωτίζουν τα σκοτάδια μας και ντύνουν με αγνότητα τις πιο όμορφες στιγμές μας, έστω κι αν αυτές χαρακτηρίζονται από κάτι το παράξενο, κάτι το ανεξήγητο.

Με ειλικρίνεια, ευθύτητα και με έντονες δόσεις χιούμορ και σαρκασμού, που προσωπικά λάτρεψα, "Ο αφηγητής του πρωινού τρένου" είναι ένα βιβλίο που ίσως να μην απευθύνεται σε όλους, σίγουρα, όμως, απευθύνεται στους αναγνώστες, σε όλους όσοι αγαπάνε το βιβλίο και αυτό αποτελεί μέρος της ζωής τους. Όπως είναι σίγουρο πως απευθύνεται και στις ρομαντικές εκείνες ψυχές που δεν έχουν ξεχάσει να ονειρεύονται, να αγαπούν, μα και που δεν έχουν σκοτώσει το παιδί μέσα τους. Το παιδί εκείνο που ελπίζει κόντρα σε όλα, που ατενίζει το μέλλον μ' αισιοδοξία και τολμάει να ζει την κάθε μέρα του, αν όχι σαν να είναι εκείνη παραμύθι, προσπαθώντας την να κάνει να μοιάζει έτσι όσο περισσότερο μπορεί.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jean-Paul Didierlaurent
Μεταφραστής: Κολαΐτη Ρίτα
Εκδόσεις: Πατάκη
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 208
ISBN: 978-960-16-6365-4