Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Σε αυτό το καταιγιστικό θρίλερ, μια πρώην πράκτορας που την κυνηγά η Υπηρεσία της πρέπει να αναλάβει μια τελευταία αποστολή ώστε να «καθαρίσει» το όνομά της και να σώσει τη ζωή της.
Δούλευε κάποτε για την κυβέρνηση των Η.Π.Α., ωστόσο αυτό είναι κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν. Κορυφαία στον τομέα της, ήταν ένα από τα σκοτεινότερα μυστικά μιας υπηρεσίας τόσο σκιώδους, που δεν έχει καν όνομα. Κι όταν αποφάσισαν ότι είναι επικίνδυνη για εκείνους, άρχισαν να την καταδιώκουν. Σκότωσαν το μοναδικό άτομο που εμπιστευόταν, αλλά η πληροφορία που γνωρίζει συνεχίζει να συνιστά απειλή για εκείνους. Τώρα δε μένει ποτέ στο ίδιο μέρος ούτε και χρησιμοποιεί το ίδιο όνομα για πολύ. Τη θέλουν νεκρή, και μάλιστα γρήγορα. Όταν ο πρώην εκπαιδευτής της της προσφέρει μια διέξοδο, συνειδητοποιεί ότι είναι η μόνη της ευκαιρία για να σωθεί. Αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναλάβει μια τελευταία δουλειά για τα πρώην αφεντικά της. Με τρόμο θα ανακαλύψει ότι η νέα πληροφορία θα κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη. Αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τους κινδύνους, προετοιμάζεται για τη σκληρότερη μάχη της ζωής της. Στην πορεία, όμως, θα ερωτευτεί κάποιον που θα περιπλέξει τις πιθανότητές της να επιβιώσει. Βλέποντας τις επιλογές της συνεχώς να μειώνονται, θα πρέπει να αξιοποιήσει τις μοναδικές της ικανότητες με τρόπους που δε φανταζόταν ποτέ.
Σε αυτό το εξαιρετικά δουλεμένο μυθιστόρημα, η Μάιερ πλάθει μια ατρόμητη και συναρπαστική νέα ηρωίδα, με ιδιαίτερες δεξιότητες. Και αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι είναι μία από τις κορυφαίες συγγραφείς παγκοσμίως. 

Προσωπική άποψη:
Η Stephenie Meyer έχει υπάρξει μία από τις πιο πολυσυζητημένες συγγραφείς της τελευταίας δεκαετίας. Με την τετραλογία του "Λυκόφωτος", αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο λίγες, αποκτώντας παράλληλα τρομακτικά μεγάλο κοινό, ενώ αργότερα ήρθε και "Το σώμα", το οποίο έκλεισε τα στόματα αρκετών από εκείνους που ισχυρίζονταν πως δεν έχει κάποιο μεγάλο συγγραφικό ταλέντο. Έχοντας αγαπήσει όλα της τα βιβλία, αλλά έχοντας ξεπεράσει και τη φάση του φανατικού αναγνώστη της, οφείλω να ομολογήσω πως, ως συγγραφέας, δεν χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, ούτε από ένα καθαρό συγγραφικό ύφος ή και μοτίβο. Πράγματι, "Το σώμα" είναι ένα βιβλίο εξαιρετικής γραφής, ενώ το "Λυκόφως" όχι, αν και η ιστορία του, κυρίως λόγω του ρομάντζου του, είναι πιο εύκολο ν' αγαπηθεί. Κι εκεί που περιμέναμε χρόνια και χρόνια να κάνει μια δυναμική κι ανατρεπτική επάνοδο, η Meyer κωλυσιεργούσε, και όσοι είχαν καλή θέληση σκεφτόντουσαν πως ίσως να δούλευε πάνω σε κάτι πολύ δυνατό και διαφορετικό που απαιτούσε χρόνο. Το καινούργιο έφτασε, λοιπόν, κι ενώ είναι όντως διαφορετικό, δυστυχώς δεν είναι και όσο δυνατό θα θέλαμε, ή και θα μπορούσε.

Στον πυρήνα της ιστορίας βρίσκεται μία ηρωίδα αρκετά διαφορετική και αντισυμβατική, πρώην πράκτορας μιας μυστικής Υπηρεσίας των Η.Π.Α., που αν και κάποτε τους ήταν εξαιρετικά πολύτιμη, πλέον αποτελεί το θήραμά μου, αφού ούσα επικίνδυνη για εκείνους, την καταδιώκουν προκειμένου να τη βγάλουν απ' τη μέση. Εκείνη, αποφασισμένη να σώσει τη ζωή της, μετακινείται από πόλη σε πόλη, αλλάζοντας συνεχώς ταυτότητα, χωρίς να μπορεί να ζήσει μια ήρεμη καθημερινότητα όπως θα επιθυμούσε. Μοναδική της ελπίδα, να δεχτεί να αναλάβει μια τελευταία αποστολή για λογαριασμό των πρώην αφεντικών της, η οποία, όμως, θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το φορτίο της, αφού γίνεται κοινωνός μυστικών που την θέτουν σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο. Και όταν ο έρωτας έρχεται στο δρόμο της, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο και οι πιθανότητες να επιβιώσει γίνονται ακόμα πιο μηδαμινές. Άραγε, θα καταφέρει να ξεπεράσει τα προβλήματα και να πάει κόντρα στις αρνητικές, για το μέλλον της, προβλέψεις;

Ως concept, "Η χημικός" είναι ένα βιβλίο που παρουσιάζει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον και που, αρχικά, εκτοξεύει τις προσδοκίες μας στα ύψη. Το γεγονός δε πως πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό απ' όσα μας έχει παρουσιάσει η συγγραφέας έως σήμερα, αύξησε ακόμα περισσότερο της προσδοκίες αυτές, αφού αυτή ήταν η ιδανική ευκαιρία, για την ίδια, να κάνει στροφή στη συγγραφική της καριέρα και ν' αναδείξει το ταλέντο της και την εξέλιξη της πένας της. Και ακριβώς αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του βιβλίου. Ο όρος "προσδοκίες", γιατί αυτές συνοδεύονται από ελπίδες οι οποίες και δεν πραγματώνονται στην προκειμένη, ούτε στο ελάχιστο. Και το γεγονός πως θα μπορούσε η κατάσταση να είναι πολύ διαφορετική, είναι που μας αναστατώνει ακόμα περισσότερο, πράγμα που πιστεύω πως ισχύει για την πλειοψηφία των fans της Meyer και πως εγώ δεν είμαι μία μεμονωμένη περίπτωση.

Βασικό μειονέκτημα της αφήγησης δεν είναι το ύφος της γραφή της, αφού δεν θα την κακή, αλλά η πυκνότητά της. Η Meyer έχει γράψει ένα εξαιρετικά πυκνογραμμένο κείμενο, το οποίο μας σερβίρει απίστευτα πολλές πληροφορίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μας κουράζει. Το κείμενο πνίγεται κάτω από το βάρος της υπερπληροφόρησης, δεν μπορεί ν' αναπνεύσει και κατά συνέπεια δεν μπορούμε ν' αναπνεύσουμε κι εμείς, που άξαφνα αισθανόμαστε πως διαβάζουμε "Το υπόγειο" και όχι ένα σύγχρονο μυθιστόρημα κατασκοπευτικής ταυτότητας. Και ναι, υπάρχει αρκετή δράση -και αντίδραση-, αρκετές ανατροπές, αλλά αυτές δεν συνοδεύονται από εκπλήξεις έντασης ανάλογης με αυτήν που χρειάζεται μια τέτοια ιστορία για ν' ανθίσει και να καθηλώσει το αναγνωστικό της κοινό.

Οι χαρακτήρες θα τολμούσαμε να πούμε πως είναι το καλύτερο στοιχείο, πέραν του κορμού της ιστορίας, έστω κι αν αυτός δεν αξιοποιήθηκε σωστά, με την κεντρική ηρωίδα να χαίρει της προσοχής μας, όχι μόνο επειδή πρωταγωνιστεί αλλά επειδή διαθέτει και το καλύτερο ψυχογράφημα. Αυτό που πραγματικά μου έλειψε, ήταν η κλιμάκωση, η κορύφωση της έντασης που θα μπορούσε να εκτοξεύσει την αγωνία μας στα ύψη, πράγμα που η αρκετά αργή ροή των γεγονότων μείωσε κατά πολύ. Προσωπικά, θεωρώ πως "Η χημικός" είναι η μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία στη καριέρα της Meyer ν' αποδείξει πως μπορεί να γράψει κάτι άλλο πέραν από αισθηματικές ιστορίες με φανταστικό άξονα. Εκτιμώ την πρόθεσή της, όμως τα αρνητικά στοιχεία του συνόλου υπερτερούν έναντι των θετικών και έτσι, αν και θα το ήθελα, δεν μπορώ να είμαι επιεικής μαζί της.
Βαθμολογία 6/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stephenie Meyer
Μεταφραστής: Αργυρίου Αναστάσιος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 552
ISBN: 978-618-01-1971-8