Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Θα δεχτεί την πρότασή του πριν το ρολόι σημάνει μεσάνυχτα;
Η Σόφι Μπέκετ ποτέ της δεν είχε ονειρευτεί ότι θα μπορούσε να τρυπώσει στον διαβόητο χορό μασκέ της λαίδης Μπρίτζερτον – ή ότι ο «Πρίγκιπας του Παραμυθιού» θα την περίμενε ακριβώς εκεί! Αν και κόρη κόμη, η Σόφι υποβιβάστηκε σε υπηρέτρια από την ακατάδεκτη μητριά της. Μα τώρα, καθώς στροβιλίζεται ανάμεσα στα στιβαρά χέρια του κομψού και ολέθρια γοητευτικού Μπένεντικτ Μπρίτζερτον, νιώθει βασίλισσα. Αλίμονο, ξέρει πως όλα τα μάγια θα λυθούν όταν το ρολόι σημάνει μεσάνυχτα.
Από εκείνη τη μαγική νύχτα, μια λαμπερή ασημένια οπτασία έχει τυφλώσει τον Μπένεντικτ απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη γοητευτική γυναίκα – εκτός ίσως από αυτή τη δελεαστική και αλλόκοτα οικεία καλλονή με τη στολή της υπηρέτριας που αισθάνεται υποχρεωμένος να τη σώσει από μια απόλυτα δυσάρεστη κατάσταση. Έχει ορκιστεί να βρει και να παντρευτεί τη μυστηριώδη του δεσποινίδα, αλλά αυτή η γοητευτική υπηρέτρια ξυπνά τον πόθο μέσα του. Ωστόσο, αν ο Μπένεντικτ της προσφέρει την καρδιά του, θα θυσιάσει άραγε τη μοναδική του ευκαιρία για έναν παραμυθένιο έρωτα;

Προσωπική άποψη:
Η "Παραμυθένια πρόταση", το τρίο βιβλίο της σειράς "Μπρίτζερτον" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Elxis, αν και δεν το περίμενα, μου άρεσε πολύ και σίγουρα περισσότερο από τα δύο προηγούμενα βιβλία της σειράς, και παρά που η ιστορία του θυμίζει πολύ έντονα το γνωστό και αγαπημένο -για πολλούς, όχι για μένα- παραμύθι της Σταχτοπούτας, έστω κι αν αυτή έχει διαμορφωθεί και προσαρμοστεί ώστε να έρθει στα μέτρα της Quinn, όσο και στα μέτρα της σειράς της αυτής. Φρέσκο, νεανικό και ευχάριστο στην ανάγνωσή του, μου χάρισε ένα όμορφο μεσημέρι Κυριακής που πέρασε χωρίς να το καταλάβω και που, το κυριότερο, έφερε ένα χαμόγελο στα χείλη μου που δεν έσβησε ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσής του.

Η Σόφι Μπέκετ, κόρη κόρη που έχει υποβιβαστεί σε υπηρέτρια από την στρίγκλα μητριά της, καταφέρνει να τρυπώσει στο μασκέ χορό της λαίδης Μπρίτζερτον, ο οποίος είναι διαβόητος σε ολόκληρη της χώρα. Για ένα βράδυ, δεν χρειάζεται να ανησυχεί για το ποια είναι, νιώθει πριγκίπισσα στο δικό της παραμύθι, με μοναδική προϋπόθεση να προλάβει να επιστρέψει στη θέση της τη σωστή ώρα. Εκείνο το βράδυ, όμως, μέλλει να είναι αυτό που θα της αλλάξει τη ζωή, αφού θα βρεθεί να το περνάει χορεύοντας με τον Μπένεντικτ Μπρίτζερτον. Η έλξη μεταξύ τους είναι αδιαμφισβήτητη, και όταν εκείνη εξαφανιστεί ανάμεσα στο πλήθος, ο Μπένεντικτ ορκίζεται να την βρει πάση θυσία και να την κάνει γυναίκα του. Όμως, την ίδια στιγμή, νιώθει μεγάλη έλξη και για μια υπηρέτρια, την οποία θέλει να βοηθήσει απελπισμένα, με τον πόθο του για εκείνη να γίνεται όλο και πιο δυνατός, ενώ δεν παύει να προβληματίζεται για το που πρέπει να δώσει την καρδιά του και ποιον έρωτα να ζήσει.

Εντάξει, το ξέρω, η ιστορία είναι αρκετά κλισέ και η εξέλιξή της προβλεπόμενη, όμως ο τρόπος με τον οποίο την χειρίζεται η Quinn είναι ένα άψογο μείγμα ρομαντικού και κωμικότητας, που καθιστά την ανάγνωσή της κάτι παραπάνω από απολαυστική. Κι ενώ συνήθως μ' ενοχλεί στα ρομαντικά βιβλία εποχής να έχουν μια αρκετά σύγχρονη νότα, στο συγκεκριμένο δεν μ' ενόχλησε καθόλου. Αντ' αυτού, θεωρώ πως η συγγραφέας την έχει εντάξει σε αρκετά αρμονικά πλαίσια, σε σχέση με το όλο θέμα που πραγματεύεται, δημιουργώντας ένα στυλ που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ολότελα δικό της και που, το δίχως άλλο, έχει μια προσωπική ταυτότητα που δεν γίνεται να μην εκτιμήσεις. Η σχέση ανάμεσα στη Σόφι και τον Μπένεντικτ εξελίσσεται με πολύ όμορφο τρόπο, ο ρομαντικός είναι διάχυτος, αλλά υπάρχει κι αυτός ο συγκαλυμμένος πόθος που οδηγεί σε στιγμές που σε κάνουν να γελάς πονηρά για πολλούς λόγους.

Συνοψίζοντας, θα χαρακτήριζα την "Παραμυθένια πρόταση" ως μια ιδανική πρόταση για όλες εκείνες τις ρομαντικές που κυκλοφορούν εκεί έξω και αρέσκονται στο να διαβάζουν ιστορίες ευχάριστες και με ιδανικό τέλος. Καλή ροή αφήγησης, όμορφη πλοκή που κυλάει αβίαστα και μας ξυπνάει αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων -σε πιο τολμηρή εκδοχή, είμαστε κι ενήλικες τώρα πια-, ρεαλιστικοί και παραστατικοί διάλογοι, αρκετά καλή απεικόνιση της βικτοριανής εποχής, πνευματώδες και αρκετά σαρκαστικό χιούμορ, το οποίο προσωπικά λατρεύω, και χαρακτήρες άψογα σκιαγραφημένοι και με πολύ έντονη χημεία μεταξύ τους που, σε επίπεδο αλληλεπίδρασης, λειτουργούν άψογα μεταξύ τους προσφέροντας ένα όμορφο και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Αν είστε φανατικός αναγνώστης του είδους, πρέπει να μπει στα "must read" σας.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Julia Quinn
Μεταφραστής: Ζεύκη Βιολέττα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 416
ISBN: 978-618-5229-18-4