Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Γαλλία, 1939. Στο χωριό Καριβό, η Βιαν αποχαιρετά τον σύζυγό της Αντουάν, που φεύγει για το μέτωπο. Οι Γερμανοί εισβάλλουν με ορδές στρατιωτών, τανκς και αεροπλάνα, που σκοτεινιάζουν τον ουρανό και βομβαρδίζουν αθώους.
Όταν επιτάσσουν το σπίτι της, εκείνη και η κόρη της υποχρεώνονται να ζήσουν κάτω από την ίδια στέγη με τον εχθρό. Χωρίς τρόφιμα, χρήματα και ελπίδες, η Βιαν αναγκάζεται να πάρει τη μια σκληρή απόφαση μετά την άλλη για να εξασφαλίσει την επιβίωση της οικογένειάς της.
Η 18χρονη αδερφή της, η Ιζαμπέλ, γνωρίζει έναν γοητευτικό παρτιζάνο και τον ερωτεύεται όπως μόνο οι έφηβοι μπορούν –απόλυτα. Όταν εκείνος την προδίδει, η Ιζαμπέλ προσχωρεί στην Αντίσταση χωρίς δεύτερη σκέψη.
Το Αηδόνι είναι η ιστορία δύο αδερφών που τις χωρίζουν η διαφορά ηλικίας, οι εμπειρίες, τα ιδανικά, τα πάθη και οι περιστάσεις, και κάθε μια τους ακολουθεί τη δική της επικίνδυνη διαδρομή προς την επιβίωση, την αγάπη και την ελευθερία.
Με θάρρος, γοητευτική γραφή και διεισδυτική ματιά, η πολυδιαβασμένη συγγραφέας Kristin Hannah αποτυπώνει το επικό πανόραμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και φωτίζει ένα κομμάτι της Ιστορίας που βλέπουμε σπάνια: τον πόλεμο των γυναικών.

Προσωπική άποψη:
Είχα τη χαρά να διαβάσω για πρώτη φορά "Το αηδόνι", στην αγγλική γλώσσα, πριν καν αυτό κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία του εξωτερικού. Και από τότε κιόλας, ήμουν απολύτως βέβαιη πως το κοινό θα το λάτρευε και πως η Hannah θα ξεχώριζε ως μία από τις πιο ιδιαίτερες και ταλαντούχες συγγραφείς του σήμερα. Και πράγματι, διόλου έξω δεν έπεσα, με το βιβλίο να παραμένει για βδομάδες στις δημοφιλέστερες λίστες best sellers της Αμερικής και όχι μόνο. Και την αγάπη αυτή που γνώρισε "Το αηδόνι" στο εξωτερικό, δέχτηκε και από το ελληνικό κοινό, με τις εκδόσεις Κλειδάριθμος να το φέρνουν και στη χώρα μας, σε μια εξαιρετική μετάφραση της Χριστίνας Σωτηροπούλου, μια δουλειά για την οποία, τόσο η ίδια όσο και ο εκδοτικός, πρέπει να αισθάνονται πολύ περήφανοι.

Βρισκόμαστε στη Γαλλία του 1939 και στο χωριό Καριβό, όπου η Βιαν, όπως εκατομμύρια άλλες γυναίκες, αναγκάζεται ν' αποχαιρετήσει τον άντρα της που φεύγει για το πεδίο της μάχης. Συντρόφισσά της στις νέες αυτές συνθήκες της ζωής της, η φίλη της Ρασέλ. Οι δύο γυναίκες κάνουν ότι μπορούν προκειμένου ν' αντεπεξέλθουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά της, με την κατάσταση να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο όταν η μικρότερη αδερφή της Βιαν, η Ιζαμπέλ, ένα πλάσμα ατίθασο που δεν μπορεί κανείς να ελέγξει, την επισκέπτεται απρόσμενα. Παράλληλα, ο Γερμανός λογαχός Μπεκ, θα επιτάξει το σπίτι της Βιαν, πράγμα που θα κάνει πιο δύσκολη, όχι μόνο τη διαβίωσή τους, αλλά και την σχέση ανάμεσα στις δύο αδερφές, τις οποίες χωρίζει έτσι κι αλλιώς πολύ μεγάλη απόσταση αφού ποτέ δεν ήταν πολύ κοντά η μία στην άλλη. Η Βιαν προσπαθεί ν' ακολουθεί όσο πιο πιστά μπορεί τις διαταγές των Γερμανών, ενώ την ίδια στιγμή, η Ιζαμπέλ, μετά από μια ερωτική απογοήτευση, εισχωρεί στην αντίσταση περιπλέκοντας τα πράγματα ακόμα περισσότερο.

Κεντρικός πυρήνας της ιστορίας αυτής, όπως ίσως ήδη να έχετε καταλάβει, είναι οι δύο αδερφές και η μεταξύ τους σχέση, με εκείνες να παλεύουν να βρουν έναν κώδικα επικοινωνίας, μα κι έναν τρόπο να εκφράσουν με πράξεις, αλλά και με λέξεις, όλα όσα σκέφτονται, νιώθουν, αισθάνονται, κάτι που πιθανότατα να βοηθήσει τη μία να καταλάβει καλύτερα την άλλη, αλλά και να γεφυρωθεί το μεταξύ τους χάσμα. Είναι, όμως, "Το αηδόνι", μόνο μια προσωποκεντρική ιστορία που αναλύει ανθρώπινους χαρακτήρες και την ταυτότητα αυτών; Η απάντηση είναι πως όχι, είναι κάτι περισσότερο, αφού η σχέση ανάμεσα στη Βιαν και την Ιζαμπέλ είναι απλά η αφορμή, η αφετηρία από την οποία ξεκινά η Hannah για να μιλήσει, και να μας παρουσιάσει, το σκληρό πρόσωπο των χρόνων της Γερμανικής Κατοχής. Χρόνων βουτηγμένων στο αίμα, στο θάνατο, στην εξαθλίωση, στις κακουχίες και στις στερήσεις, μα και στην συναισθηματική αγωνία που μόνο ο αγώνας για επιβίωση μπορεί να προκαλέσει.

Η Hannah επιλέγει, σε αντίθεση με άλλες ιστορίες που εξελίσσονται την εποχή εκείνη, να εστιάσει κυρίως στις γυναίκες, στον αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος σε εκείνες. Γυναίκες διαφορετικές, με την κάθε μία να έχει την δικιά της προσωπικότητα, τον δικό της χαρακτήρα, τα δικά της πράγματα που θέλει να προστατέψει, ή εκείνα για τα οποία θεωρεί πως πρέπει ν' αγωνιστεί ακόμα κι αν αυτό της στοιχίσει. Οι γυναικείες ταυτότητες, εκείνες της συζύγου, της ερωτευμένης έφηβης, της αδερφής, της φίλης, της μάνας, όλες μπαίνουν στο μικροσκόπιο, αναλύονται και ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη με τρόπο μοναδικό, με μια εμβάθυνση που δεν σε αφήνει ασυγκίνητο, αφού σε προκαλεί να μπει εσύ στη δικιά τους θέση, βιώνοντας έστω και στο ελάχιστο δυνατόν, την σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα που εκείνες βίωσαν και που τις άλλαξε για πάντα. Όμως, παρά την φαινομενικά αδύναμη φύση τους, οι γυναίκες αυτές, έχουν μια δύναμη ψυχής αξιοθαύμαστη, και πιθανότατα αυτό να είναι που θέλει να πει η συγγραφέας μιλώντας με τη δικιά τους φωνή. Πως ακόμα κι αν δεν το πιστεύουμε, αυτές είναι εδώ, έχουν ψυχή και σθένος, διαθέτουν αρετή και τόλμη, και για να προστατέψουν αυτά τα οποία πιστεύουν πως αξίζει, είναι έτοιμες ακόμα και να θυσιαστούν αν χρειαστεί.

"Το αηδόνι" είναι ένα από τα συγκλονιστικά εκείνα βιβλία που, πραγματικά, αν όχι να σου αλλάξουν τη ζωή, μπορούν να σε κάνουν να την δεις με άλλα μάτια. Η αφήγηση μοιράζεται ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν, με την ταυτότητα της αφηγήτριας στο σήμερα να μην φανερώνεται παρά μονάχα στο τέλος, σπάζοντας την καρδιά μας σε χίλια κομμάτια και φέρνοντας δάκρυα στα μάτια μας. Όπως συμβαίνει, άλλωστε, και πολλές φορές κατά την διάρκεια της ανάγνωσης, με την Hannah να επιλέγει άλλες φορές να είναι λυρική, άλλες πάλι δωρική, δημιουργώντας μ' αυτόν τον τρόπο, παράλληλα, εικόνες που ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια της, μα και έντονα συναισθήματα στην ψυχή μας, που σπαρταρά και αγωνιά μπροστά στη μάχη των γυναικών της εποχής εκείνης, που θα έπρεπε ν' αποτελούν παράδειγμα ακόμα και στο σήμερα, που μπορεί η μάχη που δίνουμε να μην είναι τόσο αιματηρή, είναι όμως εξίσου σκληρή. "Το αηδόνι", λοιπόν, δεν είναι ένα ακόμα αισθηματικό ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά η αποτύπωση της αλήθειας, πραγματιστικής και συναισθηματικής, μιας ολόκληρης εποχής, μιας ολόκληρης γενιάς, ενός αγώνα επιβίωσης, της θυσίας που μόνο άνθρωποι με μεγαλείο ψυχής μπορούν να πράξουν. Είναι η ιστορία ανθρώπων που η ίδια η Ιστορία τους άλλαξε και που αυτοί με τη σειρά τους, άλλαξαν εκείνη.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kristin Hannah
Μεταφραστής: Σωτηροπούλου Χριστίνα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 640
ISBN: 978-960-461-689-3