Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Το βιβλίο Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες δίνει νέο περιεχόμενο στα παραμύθια, εμπνέοντας τα κορίτσια με τις ιστορίες 100 ηρωικών γυναικών, από τη βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι τη Σερένα Ουίλιαμς.
Εικονογραφημένο από 60 γυναίκες εικονογράφους από κάθε γωνιά του πλανήτη, είναι το βιβλίο που έχει λάβει τις περισσότερες χορηγίες στην ιστορία της συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding).

Προσωπική άποψη:
Θυμάστε τον χαμό που προκάλεσε το "Frozen" όταν πρωτοκυκλοφόρησε; Φυσικά και το θυμάστε, ειδικά όσα κορίτσια έχετε τον σύνδρομο της μικρότερης, ή και μεγαλύτερης, αδερφής, αλλά και όλες οι γονείς που έχετε κόρες και σας έφαγαν τη ζωή ζητώντας σας συνεχώς πράγματα που κυκλοφόρησαν στην αγορά βασισμένα στην ταινία. Βέβαια, δεν ξέρω κατά πόσο έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος ο λόγος πίσω από το χαμό αυτό, ειδικά αφού μιλάμε για μια παραγωγή που στην πραγματικότητα ήταν μέτρια. Ο λόγος, φίλοι μου, δεν είναι άλλος από το ότι, περισσότερο από κάθε άλλη ταινία της Disney, η συγκεκριμένη περνούσε το μήνυμα πως ακόμα και οι πριγκίπισσες μπορούν να είναι badass αν χρειαστεί, αλλά και πως μπορούν να είναι ηρωίδες οι ίδιες χωρίς να έχουν την βοήθεια, ή και την ανάγκη, κάποιου πρίγκιπα, άντρα, ήρωα για να τις σώσει. Και ναι, όλο αυτό μπορεί ν' ακούγεται κάπως φεμινιστικό σε κάποιους, όμως, ο φεμινισμός στον πυρήνα του διόλου κακός δεν είναι, αφού δεν μιλάει για υπερίσχυση του γυναικείου φύλου, αλλά για την ισότητα αυτού έναντι στο αντρικό.

Ίσως, τώρα, να αναρωτιέστε προς τι αυτή η εισαγωγή, που πιθανότατα να φαντάζει άσχετη στα μάτια σας. Μπορεί να έχετε και δίκιο, αλλά δεν βρήκα καλύτερο παραλληλισμό και σύγκριση, δεδομένου ότι το βιβλίο που σας παρουσιάζω σήμερα απευθύνεται σε παιδιά -ειδικότερα σε κορίτσια- και έχει παρόμοια αισθητική και φιλοσοφία με την ταινία που προανέφερα, ενώ πραγματεύονται την ίδια κεντρική ιδέα, μ' έναν τρόπο σύγχρονο και φρέσκο. Ωστόσο, "Οι ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες" κάνουν και κάτι ακόμα. Ενισχύουν την γυναικεία δυναμική και ταυτότητα στο σήμερα, κάνοντας ένα ταξίδι-αναδρομή, από το πολύ μακρινό παρελθόν μέχρι το πρόσφατο παρόν, εξιστορώντας μας την πραγματικότητα γυναικών που άλλαξαν τον κόσμο και που η κάθε μία με τον δικό της μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο, άφησε το δικό της διαχρονικό σημάδι στην Ιστορία, προσφέροντας, παράλληλα, μαθήματα ζωής στις επόμενες γενιές.

Η δημοσιογράφος κι επιχειρηματίας Elena Favilli, λοιπόν, μαζί με την συγγραφέα και σκηνοθέτιδα Francesca Cavallo, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα παιδικό βιβλίο, με ιστορίες για πριν τον ύπνο, με την μορφή ενός σύγχρονου παραμυθιού που, όμως, έχει ως σκοπό να ξεπεράσει τα στερεοτυπικά διδακτικά όρια που συνήθως έχουν τα παραμύθια, πηγαίνοντας σε ένα άλλο επίπεδο. Επέλεξαν να μιλήσουν για αληθινές γυναίκες που κόντρα στις αντίξοες συνθήκες που μπορεί ν' αντιμετώπισαν και τα προβλήματα που έπρεπε να λύσουν, δεν έσκυβαν ποτέ το κεφάλι αλλά πάλεψαν για τα δικαιώματα, τα όνειρα, τα θέλω τους. Γυναίκες διαφορετικών τάξεων, ιδεολογιών, κοινωνικών και θρησκευτικών αξιών, γυναίκες διαφορετικής φυλετικής ταυτότητας, γυναίκες που εργάζονται σε ανδροκρατούμενους κλάδους κι ένα σωρό άλλες, ανάλογες περιπτώσεις. Γυναίκες που τα κατάφεραν, όπως μπορεί να τα καταφέρει ο καθένας μας, όχι όταν δεν συναντά δυσκολίες, αλλά όταν βρίσκει τη δύναμη, το θάρρος και την τόλμη να τις ξεπεράσει.

Και μπορεί το βιβλίο να λέγεται "Ιστορίες για καληνύχτα", όμως, για μένα, είναι ένα βιβλίο που μπορεί -και πρέπει- να διαβαστεί όλες τις ώρες καθώς προσφέρει, όχι μόνο τροφή για σκέψη, αλλά και πλούσιο υλικό για συζήτηση και ανάλυση με τα παιδιά σας. Δεν μιλάμε για μυθοπλασία, αλλά για ιστορίες βγαλμένες μέσα απ' τη ζωή, και η ζωή, όπως και η αλήθεια, έχουν να πουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Πράγματα που αξίζει να περάσει κανείς από το μικροσκόπιο και όχι να τα περάσει εξ απαλών ονύχων. Και ναι, μπορεί το βιβλίο αυτό, θεωρητικά πάντα, ν' απευθύνεται σε μικρές "επανάστατριες", όμως δεν είναι ένα βιβλίο που θ' απέτρεπα να διαβάσει μια μαμά, όπως εγώ, στο γιο της. Μπορεί τα κορίτσια, ακόμα και στις μέρες μας, ν' αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες σε κάποια θέματα από τ' αγόρια, όμως, αν δεν μεγαλώσουμε και τ' αγόρια μας με πιο ανοιχτά μυαλά και με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα, πώς μπορεί ν' αλλάξει συνολικά ο κόσμος μας;

Για να δημιουργηθεί το μοναδικό αυτό βιβλίο, που περιλαμβάνει 100 ιστορίες και αντίστοιχες μοναδικές εικαστικές δημιουργίες πασίγνωστων και αναγνωρισμένων για το έργο τους καλλιτεχνών, οι συγγραφείς ζήτησαν τη χρηματική ενίσχυση του διαδικτυακού κοινού, και η απήχηση ήταν τόσο τεράστια που μόλις σε τρεις βδομάδες το ποσό είχε συμπληρωθεί. Και σήμερα, όπου και ο δεύτερος τόμος της σειράς ήδη κυκλοφορεί στην αγορά, τα δικαιώματα του βιβλίου αυτού έχουν αγοραστεί και μεταφραστεί σε 33 γλώσσες, γεγονός που δεν με εντυπωσιάζει αλλά με κάνει περήφανη, όχι μόνο ως γυναίκα του σήμερα, αλλά ως κόρη, ως μαμά, ως γυναίκα που έχω αγωνιστεί και θα συνεχίζω ν' αγωνίζομαι για τα όνειρα και τα πιστεύω μου, προσπαθώντας να το περάσω αυτό και στο δικό μου παιδί ή στο κάθε παιδί εκεί έξω. Αν, λοιπόν, ψάχνετε το ιδανικό βιβλίο για τα παιδιά σας τα Χριστούγεννα αυτά, τότε το έχετε βρει, δεν χρειάζεται να ψάξετε άλλο.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: Elena Favilli & Francesca Cavallo
Μεταφραστής: Πάλλη Έρρικα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Γενικών γνώσεων
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 224
ISBN: 978-618-01-2314-2