Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Στη διάρκεια μόλις λίγων ημερών τρεις ανησυχητικοί θάνατοι λαμβάνουν χώρα σε διαφορετικά σημεία της Ευρώπης. Ένας πλαστικός χειρουργός που είχε την εποπτεία σε ένα μυστικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα βρίσκεται νεκρός στο σπίτι του στο Βέλγιο - δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για δολοφονία ή αυτοκτονία. Ένας Αλβανός έμπορος όπλων δέχεται πυροβολισμούς και σκοτώνεται σε ένα μπαρ στη Στοκχόλμη. Λίγο αργότερα το πτώμα ενός Τσέχου ευρωβουλευτή ανακαλύπτεται σε ένα νησί-φυλακή κοντά στην Τοσκάνη, τον έχουν μαχαιρώσει έως θανάτου.
Παρόλο που δεν υπάρχει καμιά προφανής σύνδεση μεταξύ αυτών των τριών θανάτων, ο Πολ Γελμ και οι συνάδελφοί του στην Opcop υποψιάζονται πως τα τρία περιστατικά έχουν σχέση μεταξύ τους.
Η ομάδα Opcop αν και αποσυντονισμένη λόγω της δολοφονίας δύο μελών της αναλαμβάνει να κυνηγήσει τους δολοφόνους.
Τα ίχνη οδηγούν στο διαβόητο νησί-φυλακή.

Προσωπική άποψη:
Τον Arne Dahl τον γνώρισα πριν από πέντε περίπου χρόνια, όταν είχε επισκεφτεί στην Ελλάδα στα πλαίσια της περιοδείας του, όπου και απέκτησα το πρώτο μου βιβλίο του, "Τα μπλουζ της Ευρώπης". Η αλήθεια είναι πως δεν τον έχω στη λίστα με τους αγαπημένους μου συγγραφείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία των περιπτώσεων πως δεν αναγνωρίζω το έργο του, έστω κι αν δεν με καλύπτει πάντοτε και σε όλα τα επίπεδα. Αν μη τι άλλο, ο Dahl είναι ένας συγγραφέας που έχει ένα ξεκάθαρα δικό του στυλ και ύφος, κάτι που προσδίδει στα κείμενά του μια καθαρά προσωπική ταυτότητα, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί στο ν' αφήσει ένας λογοτέχνης, με όποιο είδος κι αν ασχολείται, το στίγμα του. Και ο Dahl, το δίχως άλλο, το έχει αφήσει, έχοντας αποκτήσει παράλληλα φανατικό κοινό που τον ακολουθεί πιστά.

Ένας διάσημος χειρουργός βρίσκεται κρεμασμένος στο σπίτι του, κι αν και η αρχική εντύπωση που δίνεται είναι πως πρόκειται για αυτοκτονία, υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως τα φαινόμενα μπορεί και ν' απατούν. Σε μια παμπ στη Στοκχόλμη, έπειτα από μια συμπλοκή με όπλα και βροχή πυροβολισμών, ένας Αλβανός έμπορος όπλων πέφτει νεκρός. Σ' ένα νησί που κάποτε λειτουργούσε ως φυλακή, ένας Τσέχος ευρωβουλευτής βρίσκεται μαχαιρωμένος μέχρι θανάτου. Τρεις υποθέσεις άσχετες μεταξύ τους, τρία θύματα που φαινομενικά ουδεμία σχέση έχουν το ένα με το άλλο. Η ευρωπαϊκή αστυνομική ομάδα Opcop αναλαμβάνει τις υποθέσεις αυτές, προσπαθώντας να βρει την αλήθεια και ν' αποδείξει ποια είναι η σχέση ανάμεσά τους, και σύντομα οι έρευνές τους τούς οδηγούν στη διαπίστωση πως δύο κατά συρροήν δολοφόνοι έχουν αναλάβει δράση για ακόμα μία φορά.

Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο στη σειρά "Opcop", με την μυστική ομάδα της Ευρωπόλ, που ασχολείται με την πάταξη του εγκλήματος στη Ευρώπη, ν' αναλαμβάνει δράση, έχοντας, μάλιστα, και προσωπικά κίνητρα, αυτή τη φορά, ν' ανακαλύψουν την αλήθεια πριν να είναι αργά. Μια ομάδα πολύ ιδιαίτερη, δεδομένου ότι αποτελείται από μέλη διαφόρων εθνικοτήτων, πράγμα που προσφέρει μια πολυπολιτισμικότητα στο σύνολό της, αλλά βαθιά χαρισματική, αξιόπιστη και ικανή ν' αναλάβει και να φέρει εις πέρας ακόμα και τις πιο δύσκολες και μυστηριώδεις αποστολές. Δεδομένης της ταυτότητάς της, ο Dahl επιτυγχάνει να παντρέψει διαφορετικές κουλτούρες και να προσφέρει στο αναγνωστικό του κοινό ένα εκρηκτικό μείγμα ανθρώπων, ενισχύοντας παράλληλα έννοιες όπως εμπιστοσύνη, αλληλοστήριξη, συνεργασία, αποδεικνύοντας πως η διαφορετικότητα ανάμεσα στους ανθρώπους δεν λειτουργεί μόνο αρνητικά, αλλά πως μπορεί να επιφέρει και πολύ μεγάλα έργα και πράξεις.

Όπως σε όλα τα βιβλία του Dahl, τουλάχιστον σε όσα έχω διαβάσει εγώ, οι πληροφορίες που δεχόμαστε στην αρχή της ιστορίας φαντάζουν συγκεχυμένες και ασύνδετες. Έτσι και στις "Μουσικές καρέκλες", όπου έχουμε τρεις δολοφονίες, διαφορετικά δεδομένα που αφορούν αυτές, και που παρά που συμμεριζόμαστε την άποψη της ομάδα Opcop πως με κάποιον τρόπο πρέπει να συνδέονται, αδυνατούμε να καταλάβουμε ποιος μπορεί να είναι αυτός. Για την ακρίβεια, αδυνατούμε ακόμα και να σκεφτούμε ποιος μπορεί να είναι αυτός, παρά τη γενική αίσθηση που επικρατεί, αφού αυτή δεν βασίζεται παρά μονάχα σε διαίσθηση και όχι σε γεγονότα αυτά καθ' αυτά. Όμως, ο Dahl χειρίζεται με μαεστρία τα δεδομένα του, δημιουργώντας με τα στοιχεία που έρχονται σταδιακά στο φως ένα ψηφιδωτό που οδηγεί βήμα-βήμα, στην αποκάλυψη της σύνδεσης αρχικά, αλλά και της απόλυτης και ολοκληρωτικής αλήθειας όσο πλησιάζουμε προς το φινάλε.

Μια ιστορία που ξεκινάει με τρεις ασύνδετες δολοφονίες και που όσο εξελίσσεται αποκαλύπτονται πολλές περισσότερες, όλες με μια κοινή έδρα και, πιθανόν, με ένα κοινό κίνητρο. Άραγε, ποιο να είναι αυτό; Με ποιον τρόπο δρα ο δολοφόνος, ποια είναι τα κίνητρά του και τι θέλει να πει με τις πράξεις του; Και όταν αυτός θα συναντηθεί μ' έναν ακόμα δολοφόνο, ποια μπορεί να είναι η κατάληξη, όταν και οι δυο τους τροφοδοτούν τα βίαια ένστικτά τους μέσω της δίψας για εκδίκηση; Μια ιστορία δύο ταχυτήτων, με αρκετά έντονη δράση και σωρεία πληροφοριών γύρω από θέματα όπως είναι ο κομμουνισμός, η προδοσία και η γενετική, τα οποία μπαίνουν όλα στο μικροσκόπιο για να επεξεργαστούν και να ερμηνευτούν μ' έναν τρόπο ευφυή και δημιουργικό. Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα εύκολο βιβλίο, στον πυρήνα του τουλάχιστον, αλλά σίγουρα πρόκειται για ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί και που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σας σε πολλά επίπεδα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Arne Dahl
Μεταφραστής: Κονδύλης Γρηγόρης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 600
ISBN: 978-618-03-0988-1