"Η αναζήτηση" του Νίκου Θέμελη

Έξι πρόσωπα αφηγούνται ισάριθμες ιστορίες και συνθέτουν συγχρόνως την περιπέτεια ζωής του κεντρικού ήρωα και των σχέσεών τους μαζί του. Σχέσεις εξουσίας και δεσμοί καταπίεσης, αλλά και σχέσεις φιλίας και έρωτα, ελευθερίας και δημιουργίας. Σ' έναν κόσμο που φεύγει και σ' έναν κόσμο που έρχεται, στα τέλη του περασμένου αιώνα και στις αρχές του 20ού, κάποιοι αναζητούν καινούργιες απαντήσεις, συγκρούονται για τις ιδέες τους, κυνηγούν προσωπικά και συλλογικά οράματα.








"Καινούργιο αγόρι" της Tracy Chevalier

Ο εντεκάχρονος Οσέι Κοκότε, γιος διπλωμάτη, φτάνει στο καινούργιο του σχολείο –το τέταρτο που αλλάζει μέσα σε έξι χρόνια– και χρειάζεται οπωσδήποτε έναν σύμμαχο για να επιβιώσει. Η τύχη τού χαμογελά και συνδέεται με το πιο δημοφιλές κορίτσι του σχολείου την Ντι. Όμως ένας συμμαθητής του δεν μπορεί να ανεχθεί αυτή τη φιλία: O Ίαν αποφασίζει να καταστρέψει τη σχέση αυτού του μαύρου αγοριού με το χρυσαφένιο κορίτσι. Στο τέλος αυτής της μέρας, το σχολείο και τα βασικά πρόσωπα που κινούνται σ’ αυτό, δάσκαλοι και μαθητές εξίσου, δεν θα είναι ποτέ πια οι ίδιοι.
Η τραγωδία του Οθέλλου μεταφέρεται σε μια σχολική αυλή στα προάστια της Ουάσινγκτον της δεκαετίας του 1970 από την πένα της αγαπημένης συγγραφέα του μπεστ σέλερ Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι.

"Καθεδρικός ναός" του Raymond Carver

Η συγκεκριμένη συλλογή κυκλοφόρησε το 1983. Οι ιστορίες του Κάρβερ, γεμάτες κοφτερές λεπτομέρειες, εικόνες και διαλόγους, αποκαλύπτουν με μαεστρία τον πόνο, τη δυστυχία και, καμιά φορά, τον τρόμο που κρύβεται πίσω από το συνηθισμένο και το μπανάλ. Ο Κάρβερ συλλαμβάνει τα ηλεκτρικά ρεύματα και την απόγνωση που κυνηγούν τη ζωή των ανθρώπων και τη σφραγίζουν ανεξίτηλα.
Η έκδοση πλαισιώνεται από αναλυτικές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του και εκτενές επίμετρο του μεταφραστή.







"Γυναίκες & εξουσία" της Mary Beard

Με δηκτικό χιούμορ, η πιο διάσημη κλασικίστρια της Μεγάλης Βρετανίας η Mary Beard καταπιάνεται με ζητήματα του φύλου και ανατρέχει στην αρχαιότητα για να φωτίσει την κακομεταχείριση που έχει επιφυλάξει η ιστορία διαχρονικά στις ισχυρές γυναίκες. Με παραδείγματα τόσο από τον κλασικό κόσμο όσο και από τη σύγχρονη εποχή, η Beard, θύμα η ίδια διαδικτυακού σεξισμού, διερευνά με τόλμη τα πολιτισμικά θεμέλια του μισογυνισμού και τις βαθιά εδραιωμένες προκαταλήψεις μας για τη σχέση των γυναικών με την εξουσία και αναρωτιέται:
Εάν θεωρείται πως οι γυναίκες δεν βρίσκονται πλήρως εντός των δομών της εξουσίας, είμαστε βέβαιοι ότι χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τις γυναίκες και όχι την εξουσία;