Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Λονδίνο, 1882.
Το παρελθόν της μητέρας του στιγμάτισε το δικό του μέλλον. Πάλεψε σκληρά να ελευθερωθεί από τις συνέπειες επιλογών που δεν ήταν δικές του. Ο μαρκήσιος του Ρέξτον είναι πια αποφασισμένος να ζήσει μια άμεμπτη ζωή, χωρίς σκάνδαλα. Ο περιζήτητος εργένης θα επέλεγε να παντρευτεί μονάχα μια γυναίκα αγνή και άσπιλη σαν το λευκότερο χιόνι.
Όταν, όμως, αποδέχεται τη συμφωνία να βοηθήσει μια νεαρή γλυκιά κοπέλα να βρει τον ιδανικό σύζυγο που της αξίζει, εκείνος –άθελά του– θα βρεθεί αντιμέτωπος με όσα πίστευε πως έχει ξεπεράσει… Θα γνωρίσει την αδελφή της, τη δυναμική λαίδη Λαντσντάουν, που ο ταραχώδης βίος της έχει προκαλέσει σοκ στη λονδρέζικη κοινωνία. Η λαίδη προσφέρει στον μαρκήσιο μια νέα συμφωνία και τότε αυτός θα βρεθεί επικίνδυνα κοντά της…

Προσωπική άποψη:
Την συμπαθώ την Lorraine Heath! Μπορεί να μην είναι η αγαπημένη μου στο είδος της, αλλά τα βιβλία της διαθέτουν μία ειλικρίνεια που είναι εμφανέστατη και που δεν μπορείς να μην την εκτιμήσεις. Επιπλέον, αν και τοποθετημένες σε μια άλλη εποχή, οι ιστορίες της δεν περιστρέφονται γύρω από ευάλωτες γυναίκες που περιμένουν τον πρίγκιπα που θα τους χαρίσει μια παραμυθένια ζωή, παρά παίρνουν οι ίδιες τη ζωή στα χέρια τους, διεκδικούν τα θέλω τους, δεν υποτάσσονται έτσι, απλά κι εύκολα, στις κοινωνικές συμβάσεις και, κυρίως, δεν έχουν κανέναν απολύτως ενδοιασμό στον έρωτα. Μια τέτοια ιστορία είναι και η "Διαβόητη κληρονόμος".

Ο μαρκήσιος του Ρέξτον είναι ένας άντρας με αρκετά βαθιά ψυχολογικά προβλήματα, εγκλωβισμένος, συναισθηματικά και ηθικά, στις μνήμες του παρελθόντος του που στιγματίστηκε, χωρίς ο ίδιος να το θέλει και χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι για να τ' αποτρέψει, από τις επιλογές της μητέρας του. Αν και δυσκολεύτηκε, κατάφερε ν' αποτινάξει από πάνω του την κατακραυγή και πλέον είναι ένας περιζήτητος εργένης,εκτός των άλλων, αλλά δεν θα παντρευτεί καμία γυναίκα που δεν είναι άμεμπτου ηθικής. Όμως, η μοίρα, θα φέρει στο δρόμο του τη λαίδη Λαντσντάουν, το όνομα της οποίας συνδέεται με σωρεία πονηρών σκανδάλων του Λονδίνου, όταν εκείνος θ' αποδεχθεί να βοηθήσει την αδερφή της να βρει έναν καλό σύζυγο. Τότε είναι που όλες του οι θεωρίες, και τα πιστεύω του, θ' ανατραπούν, και θα καταλάβει πως το να πέσεις σε πειρασμό είναι κάτι πολύ εύκολο.

Θεωρητικά, έχουμε να κάνουμε με δύο ανθρώπους που είναι σαν το νερό με το λάδι. Είναι δύο στοιχεία τόσο διαφορετικά που όσο κι αν παλεύεις να τα ενώσεις, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Και όμως, κατά έναν περίεργο τρόπο, η τόσο έντονη κι εκ διαμέτρου αντίθεσή τους, στα πάντα, είναι που δημιουργεί έναν εκρηκτικό συνδυασμό συγκρουόμενων δυνάμεων, με το ένα άκρο να προσπαθεί να κερδίσει ενώ με το άλλο απλώς να μην υποχωρήσει. Δεν έχουν χημεία με την κλασσική έννοια του όρου, αλλά δημιουργούν ένα μοτίβο "ζευγαριού" που προσφέρει κάτι φρέσκο, διαφορετικό και ιδιαίτερο και, αναμφίβολα, αυτό προσθέτει πόντους στο σύνολο της ιστορίας, αφού οι "στιγμές" τους είναι απολαυστικές απ' όποια οπτική κι αν τις εξετάσεις.

Οι στιχομυθίες του Ρεξ και της Τίλι είναι άκρως ενδιαφέρουσες, χαρακτηρίζονται από μία οξυδέρκεια κι ένα παιχνίδι λέξεων που σε διασκεδάζει και σε κάνει να παρακολουθείς την εξέλιξη της σχέσης του με αμείωτο ενδιαφέρον. Αρκετές φορές ξεχνάς πως διαβάζεις ένα ρομάντζο εποχής, αφού η αφήγηση -μα και η τοποθέτηση των γεγονότων μέσα σ' αυτήν- είναι ιδιαίτερα σύγχρονη, και κατά τι νεανική, ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Όχι πως η Heath χαρακτηρίζεται από πουριτανισμό, κάθε άλλο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση έχω την αίσθηση πως έχει αφήσει τον εαυτό της περισσότερο ελεύθερο από άλλες φορές, με μια παιχνιδιάρικη διάθεση να κυριαρχεί στο σύνολο του βιβλίου, πράγμα που, προσωπικά πάντα, εκτίμησα απαεριόριστα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lorraine Heath
Μεταφραστής: Τουλούπη Ελένη
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-618-5229-41-2