Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα αγόρι ανακαλύπτει το πτώμα μιας όμορφης κοπέλας μέσα σε μια μικρή παγωμένη λίμνη ενός πάρκου στο νότιο Λονδίνο. Το θύμα αποδεικνύεται κορίτσι της υψηλής κοινωνίας και όλα δείχνουν ότι ζούσε μια παραμυθένια ζωή.
Οι έρευνες της υπαστυνόμου Έρικα Φόστερ παίρνουν απρόβλεπτη τροπή όταν μαθαίνει ότι τρεις ιερόδουλες από την Ανατολική Ευρώπη έχουν δολοφονηθεί με τον ίδιο τρόπο –βρέθηκαν στραγγαλισμένες, με τα χέρια δεμένα, βυθισμένες στο νερό σε διάφορα σημεία του Λονδίνου. Όσο η Έρικα πλησιάζει την αλήθεια, τόσο περισσότερο οι γονείς της κοπέλας παρεμποδίζουν την έρευνα, θέλοντας να κρύψουν ορισμένες σκοτεινές πλευρές της ζωής της κόρης τους.
Ποια μυστικά να κρύβει, άραγε, το κορίτσι στον πάγο;
Η καριέρα της Έρικα κρεμόταν από μια κλωστή μετά την τραγική κατάληξη της τελευταίας της υπόθεσης που οδήγησε στον θάνατο του άντρα της. Τώρα, εκτός από το παρελθόν της, έχει να αντιμετωπίσει τον πιο αιμοσταγή δολοφόνο της δεκαετίας και να τον σταματήσει πριν βρει το επόμενο θύμα του. Και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι είναι υποψήφια η ίδια.

Προσωπική άποψη:
Ψάχνατε από καιρό μια νέα ηρωίδα στην κατηγορία της αστυνομικής λογοτεχνίας, την οποία θα λατρέψετε και θ' ακολουθήσετε πιστά και φανατικά; Τότε, νομίζω, η υπαστυνόμος Έρικα Φόστερ του Robert Bryntza είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε αφού, με το πρώτο κιόλας βιβλίο μιας σειράς περιπετειών με πρωταγωνίστρια την ίδια, καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις, να κεντρίσει το ενδιαφέρον μας, αλλά και να τραβήξει την προσοχή μας, όχι τόσο λόγω της πρωτοτυπίας της σύνθεσης της όλης ιδέας, αλλά εξαιτίας του πόσο καλοδουλεμένη και σωστά δομημένη είναι αυτή. Ποια είναι, όμως, πραγματικά η Έρικα, και ποια είναι η αλήθεια πίσω απ' την υπόθεση που αναλαμβάνει να εξιχνιάσει;

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από την εύρεση του πτώματος μιας νέας γυναίκας μέσα σε μια παγωμένη λίμνη σ' ένα πάρκο του Λονδίνο. Σύντομα η αστυνομία επιβεβαιώνει την ταυτότητα της και ανακαλύπτει πως ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας και, όπως όλα μαρτυρούν, ζούσε μια ζωή που θα ζηλεύαμε όλοι μας. Την υπόθεση αναλαμβάνει η υπαστυνόμος Έρικα Φόστερ -που προσπαθεί να βάλει τη ζωή της σε τάξη έπειτα από την τραγική κατάληξη της προηγούμενης υπόθεσης που είχε αναλάβει, όπου στοίχισε τη ζωή του άντρα της και την αξιοπιστία της-, η οποία δεν αργεί ν' ανακαλύψει πως τρεις ιερόδουλες, σε μικρό χρονικό διάστημα, έχουν δολοφονηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και τα πτώμα τους έχουν βρεθεί βυθισμένα στο νερό, σε διάφορα σημεία του Λονδίνου. Μετά απ' αυτό, η υπόθεση παίρνει διαφορετική τροπή, κάτι που η οικογένεια του θύματος δεν επιθυμεί καθόλου, καθώς προσπαθούν να κρατήσουν κρυφές τις σκοτεινές πτυχές της ζωής της κόρης τους, την ίδια ώρα που η ζωή της Έρικα μοιάζει ν' απειλείται, αφού τίποτα δεν αποκλείει το να είναι αυτή το επόμενο θύμα ενός αιμοσταγούς δολοφόνου.

Πριν πω οτιδήποτε σχετικά με την πλοκή, θα ήθελα να σταθώ για λίγο στον χαρακτήρα της Έρικα. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε κεντρικούς ήρωες, σε αστυνομικά, πάντα, μυθιστορήματα, οι οποίοι είναι βασανισμένοι από προσωπικούς δαίμονες, όμως θεωρώ πως είναι λίγες οι φορές που το προφίλ τους έχει σκιαγραφηθεί και δομηθεί τόσο καλά, ειδικά όταν πρόκειται για ήρωα σειράς, από το πρώτο κιόλας βιβλίο με πρωταγωνιστή αυτόν. Η Έρικα είναι μία απ' τις πιο ενδιαφέρουσες ηρωίδες που έχω συναντήσει ποτέ, η οποία δεν βασανίζεται από ανασφάλειες ή εσωτερικές αδυναμίες, αλλά από ένα αίσθημα ενοχής που έχει οδηγήσει όχι μόνο στην κατάρρευση της καριέρας της, αλλά και της προσωπικής της ζωής, καθώς και των ζωών συναδέλφων της και των οικογενειών τους, αφού πέντε άνθρωποι οδηγήθηκαν στο θάνατο, κατά κάποιον τρόπο, εξαιτίας της. Ωστόσο, και παρά τις ενοχές της και τη γνώση του ότι θα μπορούσε να είχε χειριστεί μια κατάσταση διαφορετικά, βρίσκει τη δύναμη να παλέψει για το μέλλον της, για να σταθεί ξανά στα πόδια της, αποδεικνύοντας και στον εαυτό της και στους γύρω της, πως η τραγικότητα δεν την συνέθλιψε, και αυτό είναι αξιοθαύμαστο.

Και αφήνοντας για λίγο στην άκρη την Έρικα, θα περάσω στην ίδια την ιστορία, που με μια πρώτη ανάγνωση της περίληψης μπορεί να φαντάζει κάπως κοινότυπη και προβλέψιμη, αλλά που μόνο έτσι δεν είναι, επί του πρακτέου. Αντίθετα, ο Bryntza, έχει δημιουργήσει μία ιστορία η πλοκή της οποίας χαρακτηρίζεται από ποικίλες εκπλήξεις και ανατροπές, από περιστατικά, γεγονότα και στοιχεία που έρχονται σταδιακά στο φως για ν' αποκαλύψουν κρυφές αλήθειες που κρύβονταν για πολύ καιρό, καλά, ανάμεσα σε σκιές, εμποτισμένα με νότες λαγνείας, εξάρτησης, αρρωστημένης ικανοποίησης. Ο ρυθμός της αφήγησης είναι καταιγιστικός και δεν σ' αφήνει λεπτό να πάρεις ανάσα, ενώ κάθε εξέλιξη βοηθάει στο χτίσιμο της επόμενης, για να φτάσουμε στην κορύφωση του φινάλε να έχει δημιουργηθεί ένα πύργος με γερές βάσεις που δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει κάτω από το βάρος των εύκολων λύσεων γιατί, πολύ απλά, ο συγγραφέας έχει φροντίσει από την αρχή να μην χρειαστεί να καταφύγει σ' αυτές.

Όμως, πέραν της αξιοζήλευτα δομημένης πλοκής και της εξαιρετικής πρωταγωνίστριάς μας, το "Κορίτσι στον πάγο" έχει να επιδείξει και άλλα αξιόλογα στοιχεία, όπως είναι τα ευρύτερα ψυχογραφήματα, ακόμα και των δευτεραγωνιστών ή και των , θεωρητικώς, κομπάρσων της ιστορίας αυτής. Άλλωστε, γινόμαστε μάρτυρες της σύγκρουσης δύο εκ διαμέτρου αντίθετων κοινωνικών -και αστικών- τάξεων, που ενώ θεωρητικά δεν έχουν τίποτα κοινό, δένονται μεταξύ τους με αόρατα μεν, βρόμικα δε, νήματα, κάτι που δεν θα μπορούσε να εκτελεστεί σωστά αν ο συγγραφέας δεν είχε αποδώσει με ρεαλισμό τους διαφορετικούς χαρακτήρες των εμπλεκόμενων στα εκάστοτε γεγονότα. Κι αν και τόσο διαφορετικοί στον αριθμητή τους, στον παρανομαστή τους είναι απόλυτα ίδιοι, γιατί έχουν όλοι τους έναν κοινό στόχο. Να διαφυλάξουν τη ζωή τους και τη θέση τους μέσα σε μια αλυσίδα ανθρώπων και καταστάσεων, ακόμα κι αν αυτό φαντάζει παράξενο και λάθος. Γι' αυτούς είναι απόλυτα σωστό, κάτι που κατανοούμε απόλυτα, γιατί μέσα από τη δόμηση και την αποδόμηση των χαρακτήρων τους, μέσα απ' το ξεγύμνωμά τους και το σκάλισμα κάτω απ' την επιφάνεια, τα πάντα είναι ξεκάθαρα και ειλικρινή μ' έναν τρόπο που σε συγκινεί.

Δυνατό, σκληρό, ρεαλιστικό, αγωνιώδες, με ρυθμούς γεμάτους ένταση και αγωνία που όλο και κορυφώνεται, μα και με μια ηρωίδα πρότυπο την οποία δεν μπορείς να μην αγαπήσεις και να μην ταυτιστείς μαζί της -καθώς εκφράζει μια "καλή" πλευρά της αστυνομίας και της γυναικείας υπόστασης, παράλληλα-, το "Κορίτσι στον πάγο" είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αστυνομικά θρίλερ της άνοιξης. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα, ενώ έχω τη βεβαιότητα πως στο προσεχές μέλλον έχουμε να περιμένουμε ακόμα περισσότερα πράγματα και ακόμα πιο εντυπωσιακές περιπέτειες, τόσο από τον Bryntza, όσο και από την Έρικα. Εμείς, θα περιμένουμε, με μεγάλη λαχτάρα, και είμαι βέβαιη πως αυτή θ' ανταμειφθεί, όπως ανταμείφθηκαν και οι προσδοκίες μας στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Robert Bryntza
Μεταφραστής: Αλεξανδρή Καίτη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-960-461-816-3