"Ολέθριο πάθος" της Άννας-Νικόλ Μανιάτη

Στη Θεσσαλονίκη του 1978, δυο νεαροί φοιτητές, η Χαρά Προκοπίου από την Αθήνα και ο Τάσος Αναγνώστου από τη Λάρισα, ερωτεύονται παράφορα. Τα όνειρα που κάνουν για το κοινό μέλλον τους γεμίζουν τη ζωή τους. Μα ξαφνικά όλα γκρεμίζονται για τη Χαρά. Ο αγαπημένος της εξαφανίζεται από τη ζωή της ανεξήγητα, χωρίς μια λέξη. Οι άκαρποι μήνες αναμονής για ένα μήνυμά του σωριάζουν τα όνειρά της σε ερείπια και οι αλλεπάλληλες δυσκολίες επιβίωσης την αναγκάζουν να ξενιτευτεί.
Μερικά χρόνια μετά, με τον γάμο της θα σβήσει πια εντελώς από τη ζωή τη Χαρά Προκοπίου και τις σκληρές αναμνήσεις της πρώτης αγάπης. Τώρα, ως Τζόις Ντρέναν, επιτυχημένη επιχειρηματίας, απρόσιτη και απόμακρη, στην ηλικία των πενήντα, ζει ή μάλλον υπάρχει… χωρίς αγάπη, με ένα μεγάλο κενό στη καρδιά.
Ο κατά πολύ νεότερος της ελκυστικός Βολιώτης Άρης Μπρίλης θα εισβάλει στη ζωή της. Η έντονη, ανεξήγητη έλξη θα κυριαρχήσει, η Χαρά θα υποκύψει και για λίγο θα ζήσει ένα όνειρο, όμως οι ανατροπές θα είναι καταιγιστικές. Η παράλογη ζήλεια μιας παλιάς ερωμένης του Άρη θα προκαλέσει μια δίνη καταστροφικών εξελίξεων, που θα παρασύρει και θα επηρεάσει αμετάκλητα τις ζωές τεσσάρων ανθρώπων.
Ποιο αόρατο νήμα συνδέει αυτούς τους τραγικούς ανθρώπους, τον νεαρό Άρη, τον πατέρα του Ανέστη Μπρίλη, τη Χαρά ή Τζόις και τον εξαφανισμένο από τη ζωή της Τάσο Αναγνώστου;

"Η αγαπητικιά" της Σόφης Θεοδωρίδου

Κόρη καλής αθηναϊκής οικογένειας, η Ρόσα γεννήθηκε ανυπότακτη, όπως μαρτυρούσε και το φλογερό κόκκινο των μαλλιών της, αν και πολλοί απέδιδαν τoν απείθαρχο χαρακτήρα της στο γεγονός πως είχε ανατραφεί με ελευθερία ανάρμοστη, έχοντας ως μητέρα μια γυναίκα κλεισμένη στον κόσμο της και για πατέρα έναν επιπόλαιο bon viveur. Η νεαρή αριστοκράτισσα θα σοκάρει την οικογένειά της, όταν το καλοκαίρι του 1914 ερωτευτεί τον Χάρη, έναν φτωχό φοιτητή της ιατρικής που κατάγεται απ’ τις τουρκοκρατούμενες ως πρόσφατα περιοχές της Μακεδονίας. Κι ενώ ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται κι η Αθήνα, η πόλη της, κι η Ελλάδα ολόκληρη σπαράσσονται απ’ τον διχασμό που δημιουργεί η ρήξη Κωνσταντίνου και Βενιζέλου, εκείνη θα ασπαστεί τον βενιζελισμό αψηφώντας τις φιλοβασιλικές της καταβολές και θα βαδίσει σε δρόμους ριψοκίνδυνους, κερδίζοντας για τις επιλογές της από τους συμπολίτες της το ειρωνικό παρανόμι η αγαπητικιά του Τουρκομερίτη.
Η ζωή μιας τολμηρής και ξεχωριστής γυναίκας στην ταραγμένη εποχή του Εθνικού Διχασμού και των μετέπειτα χρόνων, η οποία δε θα διστάσει να απεμπολήσει τα προνόμια της κοινωνικής της θέσης και να πάει κόντρα στα επικρατούντα ήθη, ακολουθώντας τα προστάγματα της καρδιάς της.

"Οι αόρατες ερινύες της καρδιάς" του John Boyne

Ο Σίριλ δεν είναι αληθινός Έιβερι – ή τουλάχιστον, έτσι του λένε οι θετοί γονείς του. Και δε θα γίνει ποτέ. Αλλά αν δεν είναι αληθινός Έιβερι, τότε ποιος είναι;
Παιδί μιας ανύπαντρης έφηβης που την έδιωξαν από το χωριό της και υιοθετημένος, χάρη στη μεσολάβηση μιας καμπούρας καλόγριας, από ένα ζευγάρι εύπορων αν και κάπως εκκεντρικών Δουβλινέζων, ο Σίριλ είναι φτερό στον άνεμο μέσα στον κόσμο, και μόνη του άγκυρα είναι η φιλία του με τον ασύλληπτα πιο λαμπερό και επικίνδυνο Τζούλιαν Γούντμπιντ. Στο έλεος της τύχης και της συγκυρίας, ο Σίριλ θα περάσει όλη του τη ζωή προσπαθώντας να βρει τον εαυτό του, μια ταυτότητα, ένα σπίτι, μια πατρίδα και πολλά ακόμη.
Σ’ αυτό το πιο δυνατό έργο του Μπόιν ως τώρα, βλέπουμε ολόκληρη την ιστορία της Ιρλανδίας από το 1940 μέχρι σήμερα μέσα από τα μάτια ενός συνηθισμένου άντρα. Ένα μυθιστόρημα που θα σας κάνει να γελάσετε και να κλάψετε, θυμίζοντας τη λυτρωτική δύναμη του πνεύματος.

"Πυρσός στη νύχτα (Βιβλίο II)" της Sabaa Tahir

Η ΛΑΪΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.
Ύστερα από τα γεγονότα της Τέταρτης Δοκιμασίας, οι Αρειανοί στρατιώτες κυνηγούν τους δύο δραπέτες καθώς δραπετεύουν από την πόλη της Σέρα και ρίχνονται σ’ ένα επικίνδυνο ταξίδι στην καρδιά της Ευρώπης. Η Λάια είναι αποφασισμένη να μπει κρυφά στην Κάουφ, την πιο ασφαλή φυλακή της Αυτοκρατορίας, για να σώσει τον αδελφό της, από τον οποίο εξαρτάται η επιβίωση των Σοφών. Και ο Ελίας είναι με τη σειρά του αποφασισμένος να βοηθήσει τη Λάια να τα καταφέρει, ακόμη κι αν διακινδυνεύσει την τελευταία του ελπίδα για ελευθερία.
Ωστόσο, οι σκοτεινές δυνάμεις είναι εναντίον τους. Οι δύο νέοι πρέπει να φανούν πιο έξυπνοι από τους εχθρούς τους: τον αιμοδιψή αυτοκράτορα Μάρκους, τον αδίστακτο Φύλακα της Κάουφ και τη Χέλεν, την πρώην φίλη του Ελίας και το νέο αίμα της Αυτοκρατορίας. Εγκλωβισμένη στη θέληση του Μάρκους, η Χέλεν αντιμετωπίζει τη δική της βασανιστική αποστολή, που μπορεί να την καταστρέψει: να βρει τον προδότη Ελίας Βετούριους και τον σκλάβο που τον βοήθησε να δραπετεύσει… και να τους σκοτώσει και τους δύο.