"Μπέτση, η μικρή μάγισσα-σεφ: Υπέροχα αηδιαστικό!" της Χριστίνας Ανδρέου

Bραβείο καλύτερου διαδραστικού βιβλίου για παιδιά ηλικίας 3-5 χρονών στον διεθνή διαγωνισμό Tiger Create Adventure Book Competition (TCABC) που διοργανώθηκε από τον γερμανικό οίκο Tiger Media International GmbH.
«Η μαγεία θέλει χάρη,
φαντασία και μπαχάρι,
θάρρος, πείσμα, τσαχπινιά
και καθόλου τεμπελιά!»
Η Μπέτση θέλει να κερδίσει στον διαγωνισμό μαγειρικής «οι Μαύροι σκούφοι», αλλά της λείπει ένα βασικό συστατικό για την υπέροχα αηδιαστική συνταγή της... Θα καταφέρει να βρει το κόκκινο μανιτάρι-τσίλι μέχρι να έρθουν οι φίλοι της για το δείπνο;
H Μπέτση κρύβει μία έκπληξη για τους μικρούς της φίλους, που σε περιμένει μ' ένα απλό... κλικ! Ζήσε τη μαγεία του παραμυθιού ξανά από την αρχή και βοήθησε την Μπέτση, με το μαγικό άγγιγμα του χεριού σου, να βρει το μανιτάρι-τσίλι. Tο μόνο που χρειάζεται είναι να κατεβάσεις στο tablet ή στο smartphone σου την εφαρμογή «Μπέτση, η μικρή μάγισσα-σεφ: υπέροχα αηδιαστικό!» by Kuakomekiki και ένα διαδραστικό βιβλίο (book app) σού προσφέρεται εντελώς δωρεάν για διπλή απόλαυση! Ζωντάνεψε τις εικόνες με την αφή, άκουσε τη μουσική και παίξε παιχνίδια δεξιοτήτων. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο App Store και στο Google Play και αφού εγκατασταθεί, δεν απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο για τη χρήση της.

"Ζωή ανάποδα" της Άντρη Αντωνίου

Η φωτογραφία που στολίζει τον µπουφέ στο σαλόνι της Ζωής δεν είναι αυτή που ήταν πάντα. Δεν είναι η φωτογραφία µε τους τέσσερίς τους - τον µπαµπά της, τη µαµά της, τη µικρή της αδελφή κι εκείνη. Όµως ούτε η καθηµερινότητα της Ζωής είναι αυτή που ήταν. Ο µπαµπάς της έφυγε εδώ και λίγο καιρό από το σπίτι τους και µένει σ’ ένα δωµάτιο ξενοδοχείου. Η Ζωή περιµένει πώς και πώς τη µέρα που θα της ανακοινώσει πως επιστρέφει ξανά πίσω. Όταν τελικά ο µπαµπάς της αφήνει το ξενοδοχείο και µετακοµίζει σ’ ένα µικρό διαµέρισµα, η Ζωή νιώθει όπως ακριβώς την απεικονίζει η νέα φωτογραφία που έχει αντικαταστήσει την παλιά στην κορνίζα του σαλονιού τους. Σαν να κάνει τροχό στο πάρκο της γειτονιάς της και ο κόσµος γύρω της να µοιάζει αναποδογυρισµένος. Με το µυαλό και την καρδιά της πληµµυρισµένα σκέψεις και συναισθήµατα, καταγράφει στο ηµερολόγιό της όσα συνέβησαν εκείνον τον πρώτο καιρό που οι γονείς της χώρισαν. Εκείνον τον πρώτο καιρό που όλα γύρισαν ανάποδα.

"Ο μεγάλος ίσκιος" του Φίλιππου Μανδηλαρά

Τι να ‘ναι, λες, αυτός ο Μεγάλος Ίσκιος που ακολουθεί τους Τσιγγάνους σε κάθε τους βήµα, από την εποχή του ευτυχισµένου βασιλιά Μπαράµ, στην Περσία του 5ου αιώνα, µέχρι σήµερα, στις όχθες των αυτοκινητόδροµων, των ποταµών όπου τρέχουν κιτρινοπράσινα απόβλητα και των κακοφωτισµένων συνοικιών της πόλης;
Δώδεκα ιστορίες όπου καταγράφεται η µακριά περιπλάνηση του τσιγγάνικου λαού από την Ινδία και την Περσία ως την άλλη µεριά του Ατλαντικού, τα πάθη, οι πλάνες, οι πεποιθήσεις, οι ευτυχίες κι οι δυστυχίες του.
Δώδεκα ιστορίες για να σκεφτούµε, να γνωρίσουµε, να πλησιάσουµε, να σχεδιάσουµε µια ζωή µαζί µ’ αυτούς και κάθε «αυτούς».





"Τα παιδιά του κόσμου βάφουν το μαύρο" της Έλενας Γλωσσιώτη

Τα παιδιά του κόσμου βρίσκονται δίπλα μας, σε ερήμους και σε ξεθωριασμένες πολιτείες. Ονειρεύονται και γελούν. Αγωνίζονται και προσπαθούν. Παίρνουν χρώματα παραμυθένια και βάφουν το μαύρο που μας περιβάλλει. Μα υπάρχουν φορές που το μαύρο σκεπάζει τα πάντα. Είναι η ώρα που προβάλλει ο μαύρος πάνθηρας…
Μέσα από την αλληγορία και το παραμυθικό στοιχείο, οι ιστορίες του βιβλίου ξεδιπλώνουν και σκιαγραφούν βασικές αλήθειες της ζωής με έναν γνώμονα: την αγάπη για τα παιδιά και το δικαίωμά τους να μεγαλώνουν σε έναν καλύτερο κόσμο.
Το δεντράκι συνεχίζει κάθε άνοιξη ν’ ανθίζει. Ο άνεμος της ερήμου παρασέρνει τα γαλαζόλευκα ανθάκια του μακριά, πολύ μακριά.
Ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου. Ένα τέτοιο μικρό λουλούδι ταξίδεψε, έφτασε μέχρι εδώ και στάθηκε. Και ποιος ξέρει; Ο άνεμος μπορεί να φέρει ένα και μέσα στα δικά σου χέρια και να βάψει για λίγο γαλάζια και τα δικά σου όνειρα!
Στις ιστορίες μου οι ήρωες είναι παιδιά από διάφορα μέρη του κόσμου. Μπορεί να ζουν σε ερημιές ή σε γκρίζες πολύβουες πολιτείες, σε αντίξοες συνθήκες ή μη. Όμως είναι αυτά που, αν τα τροφοδοτήσουμε με ιδανικά και αξίες, μπορούν να κάνουν λίγο καλύτερο τον σκληρό μας κόσμο. Είναι τα παιδιά αυτά που μπορούν να βάψουν με τα χρώματα της ψυχής τους το μαύρο.
Έλενα Γλωσσιώτη

"Λόγια της πλώρης" του Ανδρέα Καρκαβίτσα

Φουρτούνες, µπουνάτσες κι απανεµιές, θαλασσόξυλα που ζωντανεύουν κι εκδικούνται όσους τα γυρεύουν, γοργόνες ακοίµητες, γολέτες και φρεγάτες που παλεύουν µε τα κύµατα στον Κάβο Μαλιά, η µοίρα του ναυτικού, η µυστική έλξη που του ασκεί η θάλασσα κι η αποστροφή του για την τακτοποιηµένη ζωή, µούτσοι κακοφτιαγµένοι που ζωντανεύουν µε το αθάνατο νερό, κι άλλοι -ναύκληροι, κουρσάροι και θερµαστές- που κεντάνε µνήµες ανείπωτες... Αυτός είναι ο κόσµος του Ανδρέα Καρκαβίτσα, που κατάφερε µέσα σ’ αυτή τη συλλογή διηγηµάτων -η οποία εκδόθηκε το 1899, γραµµένη σε µια θαυµαστή δηµοτική γλώσσα- να δώσει ζωή στον κόσµο της θάλασσας, στις δοξασίες, στις δεισιδαιµονίες και στις προκαταλήψεις των ανθρώπων που τη λατρεύουν, τη µισούν, την υπηρετούν.