"Μικρές απολαύσεις" του Alain De Botton

Συνήθως εξαντλούµαστε στην αγωνιώδη προσπάθειά µας να κερδίσουµε µεγάλες απολαύσεις, να καταφέρουµε ό,τι κοινωνικά θεωρείται σπουδαίο και να κατακτήσουµε έτσι το ιδεώδες του «επιτυχηµένου βίου». Στο πλαίσιο αυτό, κατά κανόνα παραγνωρίζουµε ή υποτιµάµε τις πολλές και ποικίλες µικρές απολαύσεις που µας προσφέρονται και δεν προϋποθέτουν παρά µονάχα την προσοχή µας προκειµένου να εµπλουτίσουν χωρίς κόστος την καθηµερινότητά µας.
Στο βιβλίο αυτό χαρτογραφούνται οι µικρές απολαύσεις της ζωής (από το να χαζεύουµε τα αστέρια µέχρι το να τολµάµε να αλλάξουµε γνώµη και από τις προσωπικές τελετουργικές συνήθειες µέχρι το φλερτ) και παρουσιάζονται οι συναρπαστικές χαρές της κάθε ηµέρας ως κοµβικά συστατικά µιας καλής ποιότητας ζωής: υπενθυµίζουν τα πραγµατικά σηµαντικά ζητήµατα, που συχνότατα µας διαφεύγουν, αναπτερώνουν το ηθικό µας, συµβάλλουν στην αντιµετώπιση της οδύνης, στην ανάκτηση της ισορροπίας και στην αυτογνωσία µας.
Το Σχολείο της ζωής είναι αφιερωµένο στη διερεύνηση των µεγάλων ερωτηµάτων της ζωής. Δε διαθέτουµε όλες τις απαντήσεις, µπορούµε όµως να στρέψουµε την προσοχή σας προς µια ποικιλία χρήσιµων ιδεών –από τη φιλοσοφία ως τη λογοτεχνία, από την ψυχολογία ως τις εικαστικές τέχνες– οι οποίες εγγυηµένα εµψυχώνουν, προκαλούν, καλλιεργούν και παρηγορούν.

"Κωνσταντίνου Πόλις" του Ακύλα Μήλλα

Δίτομη έκδοση με πλήρη ιστορικά στοιχεία και λεπτομερή εικονογράφηση των Βυζαντινών Εκκλησιών που χτίστηκαν και λειτούργησαν επί σειρά αιώνων στην Κωνσταντινούπολη από τους Ρωμιούς με σκοπό να λατρεύουν τους Αγίους τους και να περισώσουν την ταυτότητά τους. Ένα μνημειώδες έργο που ανακαλεί μνήμες και ενδυναμώνει την πίστη για διάσωση της Ορθοδοξίας κάτω από δύσκολους καιρούς. Μια περιήγηση στις βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης που διαδραμάτισαν ένα σημαίνοντα ρόλο στην εδραίωση της Ρωμιοσύνης και διέγραψαν μια φωτεινή πορεία στο στερέωμα της Ορθοδοξίας. Διεκδικώντας μια θέση αντάξια του ιδρυτικού τους ρόλου και των πολιτιστικών τους καταβολών στο σταυροδρόμι δύο ηπείρων επέζησαν παρά την επίδραση ή την απειλή διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών. Ένα έργο που φέρνει στο φως πλούσιο και σπάνιο ερευνητικό και εικονογραφικό υλικό, δύσκολα προσβάσιμο, θησαυρών, ιερών κτισμάτων και κειμηλίων που φυλάσσονται επί αιώνες για να δηλώσουν το εύρος και το πείσμα των ορθόδοξων κατοίκων για επιβίωση στην πάλαι ποτέ πρωτεύουσα πόλη του Ελληνισμού.

"Δεν έχω πατρίδα - έχω τον τόπο μου". Ρωμιοί της Πόλης" του Nurdan Turker

Τα βαθιά σημάδια που άφησε η απαγόρευση της μητρικής τους γλώσσας στον δημόσιο χώρο...
Η θλίψη του να θεωρούνται «ξένοι» στην πόλη όπου έζησαν επί γενεές γενεών...
Η μελαγχολία του να μην είσαι «ούτε από εδώ ούτε από εκεί»...
Το βιβλίο αυτό, καρπός πολυετούς μελέτης της ελληνικής κοινότητας της Πόλης από την κοινωνική ανθρωπολόγο Νουρντάν Τουρκέρ, φωτίζει τον κόσμο των αντιλήψεων και των συναισθημάτων των Ελλήνων της Κωσταντινούπολης. Περιγράφει τον ρόλο που παίζει γι’ αυτούς το γεγονός ότι ζουν ή έζησαν στην Πόλη αλλά και τον ρόλο της ίδιας της Πόλης στο χτίσιμο της ταυτότητάς τους. Διηγείται από το στόμα των ανθρώπων της ελληνορθόδοξης κοινότητας πώς αναπαράγεται η ταυτότητα στον χώρο, στους μύθους, στις τελετουργίες και μέσα στη μνήμη.
Η ιστορία αυτού του βιβλίου αναπόφευκτα μιλάει και για τη φθορά που υπέστη η πολίτικη ταυτότητα με τις αλλεπάλληλες εθνικιστικές κακοποιήσεις, με την αγριότητα των Σεπτεμβριανών του 1955, τις εξορίες και άλλα. Ακόμη, είναι η ιστορία των αλλαγών που πέρασε και περνάει η Ιστανμπούλ και η ταυτότητα της Πολίτισσας και του Πολίτη.