"Η πόλη στην Ευρώπη" του Leonardo Benevolo

Το γοητευτικό αυτό κείμενο ασχολείται με τη σύσταση των πόλεων στην Eυρώπη από τον 10ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας, αναζητώντας σε αυτές τα στοιχεία που παραμένουν ιδιαίτερα «ευρωπαϊκά». Ο συγγραφέας πραγματώνει το ομολογουμένως μεγαλεπήβολο εγχείρημά του με μια ευρεία συγκριτική μελέτη και καταλήγει σε μια σαγηνευτική συμπερασματική κρίση: ότι η πολεοδομική μας παράδοση έχει βασιστεί στην πολυπλοκότητα, στην ατέλεια και στην προσκόλληση στις αξίες της καθημερινότητας· όσο για τα τα μνημεία μας, δεν απομονώνονται από τις πόλεις, αλλά κάνουν την εμφάνισή τους σε χώρους κοινόχρηστους, τους οποίους καλλωπίζουν και εμπλουτίζουν με τις προσόψεις τους.
Ένα μαγικό ιστορικό ταξίδι σε πόλεις, πρωτεύουσες, πλατείες και προάστια, σε αρχιτεκτονικές λύσεις ανάγκης και σε πολεοδομικά συστήματα, που μας οδηγεί να θέσουμε στον εαυτό μας ένα επίκαιρο και θεμελιακό για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό μας ερώτημα: Είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε πόλεις διαφορετικές από τις σημερινές, όπου θα ζούμε τη ζωή μας ακόμα καλύτερα;

"Η Σεραφίνα και το στριφτό ραβδί" του Robert Beatty

Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΑΝ∆ΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟ ΜΑΝ∆ΥΑ ΕΦΕΡΕ ΤΗ ΣΕΡΑΦΙΝΑ στο φως της ημέρας, μακριά από τις σκιές και τα σκοτάδια του υπογείου της Έπαυλης Μπίλτμορ. Κάθε νύχτα συναντά τη μητέρα της στο δάσος και μαθαίνει να κυνηγάει. Είναι όμως παγιδευμένη ανάμεσα σε δύο κόσμους: ενώ μοιάζει πολύ άγρια για το εκλεπτυσμένο περιβάλλον του Μπίλτμορ, είναι πολύ ανθρώπινη για το δάσος.
Μια σκοτεινή, κρύα νύχτα, η Σεραφίνα συναντά μια παράξενη και ανατριχιαστική φιγούρα στο δάσος και δέχεται επίθεση από μια αγέλη άγριων κυνηγόσκυλων που εκείνος έχει στις προσταγές του. Ακόμη χειρότερα, πιστεύει πως ο άγνωστος δεν είναι μόνος, αλλά έχει στείλει τον συνεργό του μεταμφιεσμένο στο Μπίλτμορ.
Κάποιος ή κάτι προκαλεί χάος στην έπαυλη. Μια σειρά από μυστηριώδεις επιθέσεις υπονομεύουν τον ρό­λο της Σεραφίνας ως προστάτιδας του Μπίλτμορ, και εκείνη βρίσκεται ξαφνικά αποκομμένη από τον καλύτερο φίλο και μοναδικό της σύμμαχο, τον Μπρέινταν Βάντερμπιλτ. Με την καρδιά της ραγισμένη αποφασίζει να φύγει για πάντα από την έπαυλη.
Βαθιά μέσα στο δάσος η Σεραφίνα έρχεται αντιμέτωπη πρόσωπο με πρόσωπο με το κακό που δηλητηριάζει το Μπίλτμορ και ανακαλύπτει πως η δύναμή του είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Όλα τα πλάσματα που ζουν στην οροσειρά Μπλου Ριτζ διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο. Η Σεραφίνα ξέρει πως πρέπει να νικήσει το κακό. Και ξέρει πως για να τα καταφέρει πρέπει να ψάξει βαθιά μέσα της και να συναντήσει επιτέλους το πεπρωμένο της.