"Το φτυάρι" της Lize Spit

Τι θα γινόταν αν µπορούσες να εκδικηθείς ένα ολόκληρο χωριό;
Σ’ ένα μικρό φλαμανδικό χωριό, το 1988, γεννιούνται μόνο τρία μωρά: ο Λόρενς, ο Πιμ και η Εύα. Τα τρία παιδιά, οι «τρεις σωματοφύλακες», είναι αχώριστα. Οι ενήλικες μοιάζουν απόντες, χαμένοι στις δικές τους εμμονές, αδυναμίες και πάθη, έτσι η παιδική αθωότητα και η ανεμελιά ορίζουν τις ζωές των τριών φίλων. Η φλαμανδική ύπαιθρος όμως αποπνέει μια νοσηρότητα, παντού ελλοχεύει ένας ακαθόριστος φόβος.
Στην εφηβεία οι σχέσεις των παιδιών ραγίζουν, με τρόπο ύπουλο, απροσδιόριστο. Ένα καλοκαίρι με καύσωνα, τα δυο αγόρια καταστρώνουν ένα σχέδιο προκειμένου να πείσουν τα πιο όμορφα κορίτσια του χωριού να γδυθούν μπροστά τους. Για να πετύχουν τον σκοπό τους, επινοούν ένα τέχνασμα: κάθε κορίτσι θα πρέπει να λύσει ένα αίνιγμα κάνοντας σχετικές ερωτήσεις• ως αντάλλαγμα για κάθε ερώτηση θα βγάζει ένα ρούχο. Η Εύα θα πρέπει να γίνει συνένοχη των αγοριών αν θέλει να παραμείνει στην παρέα. Συμφωνεί, χωρίς να ξέρει ακόμη ότι αυτό το «φονικό καλοκαίρι» θα τη σημαδέψει για πάντα.
Χρόνια αργότερα, η Εύα αποδέχεται την πρόσκληση του Πιμ να επιστρέψει στη γενέτειρά της. Στο πορτ μπαγκάζ του μικρού αυτοκινήτου της κουβαλάει ένα μεγάλο κομμάτι πάγου και στην ψυχή της όλα τα τραύματα του παρελθόντος ακόμη ανοιχτά.

"Δεσμοί αίματος" του Stuart Neville

Εφτά χρόνια πριν, ο δωδεκάχρονος τότε Κίαρον Ντιβάιν έγινε πρωτοσέλιδο στις εφηµερίδες, καθώς οµολόγησε τη στυγνή δολοφονία του ανάδοχου κηδεµόνα του. Χάρη στην κατάθεσή του, η ποινή του µεγαλύτερου αδερφού του Τόµας, που επίσης βρέθηκε στη σκηνή του εγκλήµατος, βουτηγµένος στο αίµα, µειώθηκε. Αλλά η αρχιεπιθεωρήτρια Σερίνα Φλάναγκαν, η µοναδική αστυνοµικός που µπόρεσε να πείσει τον φοβισµένο Κίαρον να µιλήσει, έχει διατηρήσει τις αµφιβολίες της σχετικά µε την οµολογία του όλα αυτά τα χρόνια. Η αποφυλάκιση του Κίαρον σηµαίνει πλέον πολλά πράγµατα: την επανένωση µε τον αδερφό του Τόµας, που εξακολουθεί να ασκεί επικίνδυνη επιρροή στον µικρό του αδερφό• την πυροδότηση µιας φονικής αλυσίδας, καθώς ο γιος του θύµατος έχει ορκιστεί να εκδικηθεί τον φόνο του πατέρα του, και πολλά προβλήµατα για την επιτηρήτρια αναστολής του Κίαρον.
Στο µεταξύ, η Σερίνα Φλάναγκαν έχει µόλις επιστρέψει στην ενεργό δράση έπειτα από τη µάχη που έδωσε µε τον καρκίνο του µαστού και δεν έχει να αντιµετωπίσει µόνο ένα βουνό από ανοιχτές υποθέσεις αλλά και τα γεµάτα λύπηση βλέµµατα των συναδέλφων της. Σύντοµα θα ανακαλύψει ότι ακόµα και οι υποθέσεις που έχουν κλείσει µπορούν να σκορπίσουν τον τρόµο στους δρόµους του Μπέλφαστ.

"Θέα Ακρόπολη" της Λουκίας Δέρβη

Kαλοκαίρι του 1992. Πίσω από την επιβλητική πρόσοψη του ξενοδοχείου Athens Excelsior στην πλατεία Συντάγματος, μια αόρατη κυψέλη εργαζομένων ζει και δρα μακριά από τα βλέμματα της πελατείας, στα γραφεία, στα υπόγεια, στους διαδρόμους και στα δωμάτια των ορόφων. Ανάμεσά τους, ένας υποδειγματικός ρεσεψιονίστ, μια ιδιόρρυθμη καμαριέρα, ένας πρώην σεκιουριτάς και μια νεαρή διοικητική υπάλληλος αποκαλύπτουν τα οικογενειακά τους δράματα, τους δυνατούς έρωτες και τους προσωπικούς τους δαίμονες. Παράλληλα, ένα πλήθος επώνυμων και μη πελατών ζωντανεύουν το κλίμα της εποχής και την ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου. Μυστικά του επαγγέλματος και απόκρυφα της γοητευτικής παράστασης που δίνουν οι ένστολοι υπάλληλοι χρωματίζουν τους χαρακτήρες τους, ενώ όταν ο ρόλος του καθενός έχει τελειώσει, σαν ηθοποιοί αλλάζουν ρούχα και επιστρέφουν σε μια πολύ διαφορετική καθημερινότητα.

"Ροκ Σταρ" του Στέφανου Τσιτσόπουλου

Το 1951 ο Τζέι Ντι Σάλιντζερ γράφει τη βιβλιάρα Catcher in the Rye, ήρωας ένας Χόλντεν Κώλφηλντ, μούρλα το αγόρι. Το διαβάζω δεκατεσσάρων χρονών στην Παλιοξάνθη του 1978, τρώω τρελή φλίπα με τη Σίκαλη, λέω, αυτό είναι, πρέπει να την κάνω για Νέα Υόρκη, να τον βρω τον μπαρμπα-Σάλιντζερ, να του ζητήσω συμβουλές, να μην καταντήσω κάλπης ψευτένιος ή του γιατρού, τέτοιο άγχος είχα για το μέλλον μου.
Τότε δεν είχαμε και κωλοΐντερνετ για να ξέρω πως ο Σάλιντζερ είχε σαλτάρει και εξαφανίστηκε, νόμιζα πως έτσι και πήγαινα καμιά Νέα Υόρκη, όλο και κάπου θα τον πετύχαινα. Είχα και την Ντέμπι Χάρι των Blondie στο παιδικό μου δωμάτιο, μου ’λεγε όλο, έλα, έλα Μεγάλο Μήλο κι ό,τι μας προκύψει. Εγώ το άκουγα μέχρι και σαν πρόταση να παντρευτούμε αν το πράγμα πήγαινε.
Πρώτη δουλειά, μέχρι να πάρω τα πάνω μου και να γίνω διάσημος και ραδιοφωνικός, θα δούλευα ρεπόρτερ δρόμου στη φρι πρες Βίλατζ Βόις. Γιατί πολύ μου άρεσε, στην Ξάνθη, εκτός από τον Χόλντεν στη σίκαλη, να γράφω και για λογοτεχνία ή για ροκενρόλ. Δεν τα κατάφερα όμως, άλλη ιστορία αυτό, και να με εδώ, με εκπομπές στην άλλη Βόις, της Αθήνας.
Ακούτε Ράδιο Σάλιντζερ, ροκενρόλ φουλάρα. Που πάνε κιόλας εκατό χρόνια από τη γέννηση του Τζέι Ντι, κι έχουμε και τα επετειακά εδώ, έχουμε πάρτι, ρε συ Χόλντεν Κώλφηλντ.
Έχεις γίνει κομμάτια με το Born to Run του Μπρους Σπρίνγκστιν; Μικρός μήπως ήσουν ερωτευμένος με την Ντέμπορα Χάρι; Και μήπως το πιο αγαπημένο σου βιβλίο παραμένει το Στη σίκαλη, στα στάχια, ο πιάστης; Τότε αυτό είναι ένα βιβλίο που θα λατρέψεις. Ροκ σταρ ή πώς να μείνεις για πάντα νέος: Το χρονικό μιας εποχής και μιας παρέας που μπορεί να είναι και η δική σας.
Μια autofiction μαρτυρία, ένα βιβλίο που διαβάζεται δυνατά, μια ιστορία που διαβάζεται και ακούγεται, αφού αυτό ήταν, είναι και θα είναι το ροκενρόλ, είτε σε μορφή λογοτεχνίας είτε σε φορμάτ τραγουδιού: η αφήγηση της δικής μας ιστορίας μεγαλόκαρδα και μεγαλόψυχα, κόντρα στη μοναξιά και τη μιζέρια ή τη μισαλλοδοξία των καιρών.

"Burnout: Πώς θα βγείτε από τον κύκλο του στρες" των Emily Nagoski & Amelia Nagoski

Είμαστε όλες φορτωμένες με πράγματα που πρέπει να κάνουμε, και εξουθενωμένες. Κι ωστόσο, την ίδια ώρα, ανησυχούμε πως δεν κάνουμε αρκετά.
Το ρηξικέλευθο αυτό βιβλίο εξηγεί γιατί οι γυναίκες βιώνουν την υπερκόπωση διαφορετικά από τους άντρες – και παρουσιάζει ένα απλό σχέδιο, βασισμένο σε επιστημονικά δεδομένα, για να ελαχιστοποιήσουν οι γυναίκες το στρες, να διαχειριστούν τα συναισθήματα και να ζήσουν μια πιο χαρούμενη ζωή.
Το κενό μεταξύ του πώς είναι πραγματικά να είσαι γυναίκα και του τι περιμένουν οι άνθρωποι να είναι οι γυναίκες είναι η βασική αιτία της υπερκόπωσης, επειδή εξουθενώνουμε τους εαυτούς μας στην προσπάθεια να κλείσουμε αυτό ακριβώς το κενό. Πώς μπορείς να «αγαπάς το σώμα σου» όταν όλα γύρω σου σου λένε ότι είσαι ανεπαρκής; Και πώς «βγαίνεις μπροστά» στη δουλειά σου όταν ήδη δίνεις το 110% και δεν σου αναγνωρίζεται; Πώς να ζήσεις χαρούμενη και υγιής σε έναν κόσμο που συνεχώς σου λέει πως παραείσαι χοντρή, απαιτητική, θορυβώδης και εγωίστρια;
Οι συγγραφείς περιγράφουν πώς είναι να είσαι γυναίκα στις μέρες μας – και ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες των γυναικών σήμερα. Παρουσιάζουν επίσης τους τομείς στους οποίους οι γυναίκες «διδάσκονται» να νιώθουν ανεπαρκείς και λίγες. Χρησιμοποιώντας σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα και την πιο πρόσφατη βιβλιογραφία, δεν καταγράφουν απλώς τα προβλήματα, αλλά δίνουν πολύ πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις – εύληπτες και επιστημονικές.
Διαφωτιστικό, συμπονετικό και αισιόδοξο, το βιβλίο θα αλλάξει ριζικά το πώς αντιλαμβάνονται και διαχειρίζονται οι γυναίκες το στρες, εμψυχώνοντάς τες ώστε να τα καταφέρνουν υπό συνθήκες πίεσης και να χαίρονται ζωές ισορροπημένες και με νόημα. Κάθε γυναίκα θα βρει σε αυτές τις σελίδες κάτι που θα τη βοηθήσει – και θα της δώσει τη δύναμη να δημιουργήσει θετική και διαρκή αλλαγή.

"Η ανθρώπινη μοίρα" του Andre Malraux

Η υπόθεση του μυθιστορήματος τοποθετείται στη Σανγκάη του 1927. Η Κίνα βρίσκεται εν μέσω Εμφυλίου μεταξύ των δυνάμεων του Κουομιντάνγκ, του Κινέζικου Εθνικιστικού Κόμματος, και του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Σε αυτή τη στιγμή, όπου η υπόθεση της επανάστασης μοιάζει να έχει χαθεί, όπου οι αριστεροί εργάτες βρίσκονται στο έλεος των πολεμάρχων, των δυνάμεων της αποικιοκρατίας και του Κουομιντάνγκ, ο Μαλρό ρίχνει τους ήρωές του στο πεδίο της Ιστορίας και μέσα από αυτούς φωτίζει τις αξίες που σφραγίζουν όλο του το έργο και τον ανέδειξαν σε έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους γάλλους συγγραφείς.