Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Δέκα χρόνια πριν την έχασε.
Σήμερα θα ανακαλύψει πως είναι ζωντανή.
Ο άντρας της θα του ζητήσει να την ξαναβρεί...
Ο Χρήστος Πάλλης στα είκοσι δύο του δεν είχε κανέναν δίπλα του και τίποτα που να τον γεμίζει. Σ’ ένα ταξίδι στα Χανιά γνώρισε τυχαία τη Μαριάννα Πετράκη, ερωτεύτηκαν τρελά και πέρασαν δύο μαγικά χρόνια, ώσπου η Μαριάννα σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό.
Σήμερα, δέκα χρόνια αργότερα, ο Χρήστος είναι –κόντρα στη θέλησή του– πασίγνωστος ιδιωτικός ντετέκτιβ. Συγκατοικεί με έναν τεμπέλη σκύλο και με μια έφηβη που έσωσε από πολύ δύσκολες συνθήκες και η προσωπική του ζωή είναι ανύπαρκτη – δε θέλησε να την ξαναφτιάξει ποτέ. Του αρκεί να θυμάται τη Μαριάννα.
Μέχρι που την πόρτα του γραφείου του χτυπάει ο εκπρόσωπος ενός εφοπλιστή. Του δείχνει τη φωτογραφία της γυναίκας του αφεντικού του, η οποία έχει εξαφανιστεί.
Η γυναίκα στη φωτογραφία είναι η Μαριάννα.

Προσωπική άποψη:
Καθένας από εμάς αναζητεί το ιδανικό στη ζωή του, το τέλειο, την ομορφότερη αρχή στα πάντα. Το ίδιο ισχύει και για τα "τέλη" που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, ειδικά όταν αυτά σηματοδοτούν το κλείσιμο ενός κύκλου, το φινάλε μιας εποχής και την έναρξη μιας νέας. Όμως, άραγε, τι καθιστά όμορφο ένα τέλος, για τον καθένα από εμάς; Είναι το τέλος εκείνο όπου όλα θα είναι ονειρικά, παραδεισένια και αβίαστα εύκολα, ή εκείνο που θα μας λυτρώσει και θα μας κάνει να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το αύριο, ακόμα κι αν το χθες μάς άφησε πληγές, που αν και δεν γίνεται να σβήσουν, μπορούν να λειτουργήσουν ως φάρος στην μετέπειτα πορεία μας;

Όλα αυτά με έκανε να αναρωτιέμαι το τελευταίο μυθιστόρημα του πολύ αγαπημένου μου Πολυχρόνη Κουτσάκη, από την πρώτη κιόλας στιγμή που το πήρα στα χέρια μου και πριν καν ακόμα ξεκινήσω να το διαβάσω. Από εκείνη την πρώτη στιγμή που αντίκρυσα το εξώφυλλό του που μου έκοψε την ανάσα, για κάποιον απροσδιόριστο λόγο, και που απέκτησε υπόσταση από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Γιατί το βιβλίο αυτό δεν είναι απλά μια ιστορία αγάπης, αλλά ούτε κι ένα ακόμα αστυνομικό νουάρ, μα ένας συνδυασμός των δύο στα καλύτερά τους, προσφέροντάς μας ένα κράμα συναισθήματος, αγωνίας, μυστηρίου και ανατροπών που σε καθηλώνει.

Ο Χρήστος Πάλλης είναι ένας εξαιρετικά πετυχημένος ιδιωτικός ερευνητής, η φήμη του οποίου εκτοξεύτηκε όταν έδωσε λύση στην απαγωγή της έφηβης κόρης ενός υψηλά ιστάμενου πελάτη του. Δεν θα μπορούσαμε, όμως, να πούμε πως η προσωπική του ζωή είναι εξίσου επιτυχημένη, με τον ίδιο να βρίσκεται κλεισμένος στον εαυτό του, συγκατοικώντας με έναν τεμπέλη σκύλο και με την έφηβη πλέον κοπέλα που κάποτε έσωσε -με τη δεύτερη να του έχει "φορτωθεί" προσπαθώντας να τον κάνει να υποκύψει στον έρωτά της, αλλά μάταια, παρά τα θέλγητρά της. Γιατί για τον Χρήστο ο χρόνος, όπως και η καρδιά του, σταμάτησε δέκα χρόνια πριν, όταν έχασε σε αυτοκινητικό δυστύχημα τη Μαριάννα, τον έρωτα της ζωής του, με την οποία έζησε δύο υπέροχα χρόνια που έληξαν άδοξα.

Ο απρόσμενος χαμός της Μαριάννας είναι κάτι που δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει, αφού ήταν σίγουρος πως μαζί της θα ζήσει το "για πάντα", που όμως ποτέ δεν ήρθε, με αποτέλεσμα εκείνος να βρίσκεται μετέωρος σε ένα παρόν που μοιάζει να μην έχει αρχή και τέλος. Μέχρι τη στιγμή που χτυπάει την πόρτα του γραφείου του ο εκπρόσωπος ενός εφοπλιστή, ο οποίος του δείχνει τη φωτογραφία της γυναίκας του αφεντικού του που έχει εξαφανιστεί χωρίς ν' αφήσει κανένα απολύτως ίχνος, την αναζήτηση της οποίας θέλει ν' αναλάβει εκείνος, όχι μόνο επειδή είναι ο καλύτερος στο είδος του, αλλά γιατί την γνωρίζει προσωπικά, πράγμα που μπορεί να φανεί χρήσιμο. Γιατί η γυναίκα στη φωτογραφία δεν είναι άλλη από τη Μαριάννα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, όλα όσα πίστευε πως γνώριζε ο Χρήστος, καταρρέουν σαν ένας πύργος από τραπουλόχαρτα και το μυαλό του δεν μπορεί να συλλάβει το τι έχει συμβεί, πως είναι δυνατόν η Μαριάννα να είναι ακόμα ζωντανή και γιατί να υποδύεται πως είναι νεκρή, χτίζοντας μάλιστα μια νέα ζωή, με νέο όνομα, μακριά από εκείνον που ορκιζόταν πως αγαπούσε όσο τίποτα άλλο. Κι εκεί είναι που τα θέλω του αρχίζουν να κονταροχτυπιούνται και που δεν ξέρει αν πρέπει να αναλάβει αυτή την υπόθεση ή όχι, και αν το κάνει ποιος είναι ο πραγματικός λόγος. Είναι γιατί δεν μπορεί να πει όχι σε μια τόσο δελεαστική πρόταση όπως αυτή που του γίνεται, ή γιατί δεν αντέχει να μείνει μακριά από την αλήθεια που επισκίασε τόσα χρόνια ένα ψέμα και που του κατέστρεψε τη ζωή;

Κάπως έτσι, ο Χρήστος ταξιδεύει ως τα Χανιά, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα, προκειμένου να πιάσει το νήμα της ιστορίας, τόσο της δικής του με τη Μαριάννα, όσο και της ζωής που εκείνη φαίνεται πως έκρυβε από εκείνον, από την αρχή, αναζητώντας απαντήσεις στα προσωπικά του ερωτήματα, αλλά και σε αυτά που θα ρίξουν φως στα αίτια της εξαφάνισής της και που θα τον οδηγήσουν στον εντοπισμό της. Θα ανταμώσει με ανθρώπους από το παρελθόν του, με τον καθέναν από αυτούς να φαίνεται πως κρύβει τα δικά του μυστικά, που για τους δικούς του λόγους δεν θέλει να έρθουν στο φως. Αφορούν, όμως, αποκλειστικά τους ίδιους, ή σχετίζονται και με τη Μαριάννα; Κι αν ναι, ποιους μπορεί πραγματικά να εμπιστευτεί;

Όσο βαθύτερα εισχωρεί στην υπόθεση, τόσο περισσότερο ανακαλύπτει στοιχεία και δεδομένα που ανατρέπουν όχι μόνο όσα ήξερα, αλλά και όλα όσα πίστευε, κάνοντάς τον να συνειδητοποιήσει πως η γυναίκα που αγάπησε και που σημάδεψε τη ζωή του, ίσως και να μην ήταν αυτή που πίστευε και ο κόσμος του κλονίζεται. Γιατί όταν αρχίζεις να χάνεις την πίστη σου σε όσα αγάπησες, από που μπορείς να κρατηθείς; Γνώρισε, άραγε, ποτέ στ' αλήθεια αυτή τη γυναίκα, ή η καρδιά του έπεσε θύμα μπροστά σε όλα όσα εκείνη έχτισε γύρω της; Χαράμισε τη ζωή του για ένα ψέμα ή η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη απ' όσο μπορεί να βάλει με το νου του;

Ο Χρήστος, όπως και κάθε κεντρικός ήρωας στα βιβλία του Πολυχρόνη, είναι από εκείνους που προσωπικά αδυνατώ να μην αγαπήσω. Εσωστρεφής, μυστηριώδης χωρίς να το θέλει, γοητευτικός χωρίς να το αντιλαμβάνεται, κυνικός και αυτοσαρκαστικός, επίμονος και δυναμικός, είναι ένας χαρακτήρας που όχι απλά δεν περνάει απαρατήρητος, αλλά που αγαπάς και δένεσαι βαθιά μαζί του επειδή θα μπορούσες να είσαι εσύ στη θέση του, ή κάποιος πολύ δικός σου άνθρωπος ο οποίος αναμφίβολα θα κατείχε ένα μεγάλο μέρος της καρδιάς σου. Γιατί κάτω από τον πάγο της επιφάνειας, κρύβεται μια ευαισθησία και μια αγνότητα που δεν μπορείς ν' αγνοήσεις, μα και μια ηθική και μια ακεραιότητα που λειτουργεί αυτόνομα και που μόνο σεβασμό και θαυμασμό σού προκαλεί.

Με γραφή που σε παρασύρει και με μια ρομαντική περιγραφικότητα που σε ταξιδεύει στις ομορφιές των Χανίων που τόσο πολύ αγαπά ο συγγραφέας -όχι μόνο λόγω καταγωγής και σίγουρα όχι άδικα-, το μυθιστόρημα αυτό σε προσκαλεί στα δαιδαλώδη μονοπάτια μιας ευφυούς ιστορίας γεμάτη μυστήριο και μυστικά που δεν αποκαλύπτονται παρά μονάχα όταν πρέπει, εντείνοντας έτσι την αγωνία μας και κάνοντάς μας να αμφισβητούμε τους πάντες και τα πάντα, ακόμα και την ίδια μας την κρίση, οδηγώντας μας μέχρι το ανατρεπτικό και σπαρακτικό φινάλε που απαντάει σε όλα τα ερωτήματα που έθεσα στην αρχή του κειμένου αυτού με τον καλύτερο τρόπο, εκείνον που συνδυάζει τον ρεαλισμό με τα θέλω και, τελικά, την ουσία της ίδιας της ευτυχίας όπως αυτή αποτυπώνεται στην ίδια τη ζωή.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Κουτσάκης Πολυχρόνης
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 324
ISBN: 978-960-16-7863-4