Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Έπειτα από τρία χρόνια εξορίας, ο Ντάνιελ Σμάιθι-Σμιθ επιστρέφει στην πατρίδα του, την Αγγλία. Με την επιστροφή του, θα παρευρεθεί στη μουσική βραδιά που διοργανώνει κάθε χρόνο η οικογένειά του. Μια βραδιά που θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα.
Κι αυτό γιατί εκεί θα αντικρίσει μια πανέμορφη, μυστηριώδη γυναίκα. Την Ανν, γκουβερνάντα των τριών κοριτσιών της οικογένειας.
Ευαίσθητη, έξυπνη και με ένα άκρως σκοτεινό παρελθόν να την κυνηγά.
Η έλξη ανάμεσα στον κομψό και πολύ γοητευτικό λόρδο και τη μυστηριώδη νταντά είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Όσο κι αν προσπαθούν να μείνουν μακριά ο ένας από τον άλλον, τα συναισθήματά τους είναι πολύ δυνατά για να τα αγνοήσουν.
Υπάρχουν, όμως, μυστικά που πρέπει να αποκαλυφθούν, εχθροί που πρέπει να ηττηθούν, φόβοι που πρέπει να ξεπεραστούν προτού η αγάπη τους ανθήσει και μπορέσουν να βρουν την ευτυχία.
Θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες και να βγουν νικητές;
Μετά τη Φιοριτούρα της Καρδιάς, το δεύτερο βιβλίο της σειράς Μουσική Βραδιά της Julia Quinn έρχεται, και είναι γεμάτο ρομαντισμό και μυστήριο.

Προσωπική άποψη:
Μπορεί το όνομα της Julia Quinn να συζητιέται υπερβολικά πολύ το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της τηλεοπτικής μεταφοράς του πρώτου βιβλίου της σειράς της "Bridgertons" στο Netflix -ενώ αναμένεται να μεταφερθεί σύντομα και το δεύτερο αυτής-, αλλά σήμερα είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για μια άλλης σειρά της ιδίας, το πρώτο βιβλίο της οποίας, "Η φιοριτούρα της καρδιάς", έφτασε στα χέρια μας πριν από λίγους μήνες και μας προσέφερε μια αρκετά διαφορετική αναγνωστική εμπειρία συγκριτικά με ό,τι μας έχει συνηθίσει η Julia Quinn μέχρι σήμερα. Δεύτερο βιβλίο της σειράς "Smythe-Smith Quartet", λοιπόν, κι εμείς καλούμαστε να γνωρίσουμε μια βασίλισσα τη στιγμή του προσωπικού της κρεσέντου, πράγμα πολλά υποσχόμενο για έντονες στιγμές από μόνο του.

Το βιβλίο ξεκινάει ακριβώς από το σημείο εκείνο που τελείωσε το προηγούμενο βιβλίο της σειράς και που μας εξίταρε τόσο πολύ την περιέργεια, κάνοντάς μας να θέλουμε σαν τρελές να γνωρίσουμε καλύτερα τον Ντάνιελ. Φυσικά, αφηγηματικά χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια, ρεαλιστικά κάποιοι μήνες, αλλά αυτός ο δυνατός εναρκτήριος πρόλογος του δεύτερου μέρους της τετραλογίας μας είναι και ο λόγος της αναμονής μας. Ωστόσο, έρχεται η στιγμή που ο Ντάνιελ αποφασίζει να δώσει τέλος στην εξορία του και να επιστρέψει πίσω στην Αγγλία και στα πάτρια εδάφη του. Όμως εκεί θα συμβεί αυτό που θα του αλλάξει τη ζωή του, για ακόμα μια φορά, μόνο που δεν ξέρει πως αυτή η αλλαγή μέλλει να είναι οριστική και μόνιμη.

Σε μια μουσική βραδιά που διοργανώνει κάθε χρόνο η οικογένειά του, θα γνωρίσει την Ανν, γκουβερνάντα των τριών κοριτσιών της οικογένειας, και η καρδιά του θα χτυπήσει για πρώτη φορά σε έναν ρυθμό που δεν του είναι οικείος και στον οποίο δεν μπορεί ν' αντισταθεί. Η έλξη ανάμεσά τους είναι αναπόφευκτη, το να προσπαθήσουν να αντισταθούν μάταιο, όμως εκτός από τα συναισθήματά τους, ανάμεσά τους υπάρχουν και πολλοί άλλοι σκόπελοι που πρέπει να ξεπεράσουν προκειμένου να μπορέσουν να είναι μαζί. Σκοτεινά μυστικά από το παρελθόν, εχθροί που παραμονεύουν για να βρουν την κατάλληλη στιγμή να χτυπήσουν, αλλά και προσωπικοί δαίμονες που πρέπει να ηττηθούν για ν' απελευθερώσουν το μέσα τους.

Σε αντίθεση με το πρώτο βιβλίο της σειράς, που είχε μια κάπως πιο χαλαρή και ανάλαφρη διάθεση, το συγκεκριμένο είναι περισσότερο σκοτεινό και πολύ πιο βαθιά συναισθηματικό, όχι γιατί καταφεύγει σε κλισέ μελούρες, αλλά γιατί χτίζει την δραματουργική ένταση με τέτοιον τρόπο, που αυτή φτάνει στην κορύφωσή της ακριβώς όπως πρέπει, κλιμακωτά, παίρνοντας τον χρόνο της, αφήνοντας το δράμα να εξελιχθεί σωστά, να βρει τις ισορροπίες του με το συναίσθημα και τελικά, διαβαίνοντας μονοπάτια δύσβατα κι επικίνδυνα και δίνοντας τον προσωπικό τους αγώνα, φτάνουν στη λύτρωση, την προσωπική-ατομική, αλλά και στη συλλογική, προσφέροντας ικανοποίηση και αγαλλίαση ακόμα και σε εμάς που είμαστε απλοί παρατηρητές.

Όπως προανέφερα, ο Ντάνιελ είναι ένας χαρακτήρας που είχε ήδη κλέψει τις εντυπώσεις, αλλά μαθαίνοντας την ιστορία του και περισσότερα πράγματα για εκείνον, το αίσθημα αυτό πολλαπλασιάστηκε στον μέγιστο βαθμό. Η σχέση του με την Ανν, που είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, ευφυής και με το βάρος ενός σκοτεινού παρελθόντος να προσθέτει το αλατοπίπερο στο ψυχογράφημά της, είναι πολύ καλά δομημένη, ιδιαίτερα ρεαλιστική -πράγμα που στα βιβλία του είδους δεν θα έπρεπε να το θεωρούμε δεδομένο- και μία από εκείνες με τις οποίες μπορούμε να ταυτιστούμε. Το ότι αυτή καταφέρνει να συνδυαστεί πολύ καλά με στοιχεία δράσης και περιπέτειας, που εντείνουν την αγωνία μας και αυξάνουν το ενδιαφέρον μας, μόνο ως θετικό μπορούμε να το μετρήσουμε κι αν μη τι άλλο, μας κάνει να περιμένουμε τη συνέχεια με ακόμα μεγαλύτερη λαχτάρα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Julia Quinn
Μεταφραστής: Δελέγκος Μιχάλης
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-618-5394-97-4