Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Θα ανακαλύψει τον καλύτερο εαυτό της στους χειρότερους καιρούς.
Τέξας, 1921. Ο Α΄ Παγκόσµιος Πόλεµος έχει τελειώσει και η Αµερική ετοιµάζεται να µπει σε µια νέα, αισιόδοξη περίοδο. Αλλά για την Έλσα Γουόλκοτ, που θεωρείται πολύ µεγάλη για να παντρευτεί, το µέλλον διαγράφεται ζοφερό µέχρι τη νύχτα που γνωρίζει τον Ρέιφ Μαρτινέλι και αποφασίζει να αλλάξει τη ρότα της ζωής της.
Το 1934 ο κόσµος έχει αλλάξει· εκατοµµύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους και η ξηρασία έχει καταστρέψει τις Μεγάλες Πεδιάδες. Οι αγρότες δουλεύουν σκληρά για να µη χάσουν τη γη και τη ζωή τους. Στο αγρόκτηµα των Μαρτινέλι όλα πεθαίνουν, µαζί και ο σαθρός γάµος της Έλσας· κάθε µέρα είναι µια καταδικασµένη µάχη µε τη φύση, µια πάλη για να κρατήσει τα παιδιά της στη ζωή. Σε αυτή την αβέβαιη και επικίνδυνη εποχή, η Έλσα είναι αναγκασµένη να πάρει µια σκληρή απόφαση: να πολεµήσει για τη γη που αγαπά ή να την εγκαταλείψει και να πάει στη ∆ύση, στην Καλιφόρνια, σε αναζήτηση µιας καλύτερης ζωής.
Οι Τέσσερις άνεµοι είναι ένα συναρπαστικό µυθιστόρηµα που ζωντανεύει την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης –τις σκληρές αλήθειες που δίχασαν τους Αµερικανούς και τις µακροχρόνιες συγκρούσεις ανάµεσα στους έχοντες και τους µη έχοντες. Είναι ένας ύµνος στην ελπίδα, την ανθεκτικότητα και τη δύναµη του ανθρώπινου πνεύµατος απέναντι στις αντιξοότητες, ένα ανεξίτηλο πορτρέτο της Αµερικής, ιδωµένο µέσα από τα µάτια µιας αδάµαστης γυναίκας, της οποίας η γενναιότητα και η θυσία θα καθορίσουν µια ολόκληρη γενιά.

Προσωπική άποψη:
Η Kristin Hannah είναι μια συγγραφέας που λατρεύω. Είτε αφηγείται μια ιστορία του σήμερα είτε με ταξιδεύει δεκαετίες πίσω -όχι μόνο χρονικά, αλλά και ως προς τον χώρο-, είτε αφηγείται ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας είτε ιστορίες ανθρώπων που έζησαν φρικτά γεγονότα ή μεγάλες ιστορικές αλλαγές που επηρέασαν και καθόρισαν την πορεία του κόσμου ώστε αυτός να φτάσει στο παρόν, πάντα καταφέρνει να μου προσφέρει εκείνο το σημείο επαφής όπου χρειάζομαι προκειμένου να δεθώ με τους ήρωές της, να ταυτιστώ με τα βιώματά τους, μα πάνω απ' όλα να κατανοήσω τα συναισθήματά τους και να τα κάνω δικά μου. Το "Τέσσερις άνεμοι", λοιπόν, δεν θα μπορούσε ν' αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα αυτό.

Για μια ακόμα φορά, η Hannah εστιάζει στη γυναικεία παρουσία και στη δύναμη αυτής, που όσο δύσκολες καταστάσεις κι αν αντιμετωπίζει και μπροστά σε όσα εμπόδια κι αν βρεθεί, δεν υποχωρεί, ακόμα κι αν λυγίζει κάποιες στιγμές, βρίσκοντας πάντα μέση της τη θέληση να παλέψει, ν' αγωνιστεί, να κατακτήσει την ελευθερία της, όπως κι απ' όποια μεριά κι αν την ερμηνεύσουμε αυτή, μα κι ένα καλύτερο αύριο, τόσο για την ίδια, όσο και για τους ανθρώπους με τους οποίους έχει αναπτύξει δεσμούς και συναισθήματα -και που αποτελούν έμμεσα κι έναν απ' τους λόγους που συνεχίζει να παλεύει με όποιο κόστος. Αυτές οι γυναίκες είναι πρωταγωνίστριες εδώ, βγαλμένες μέσα απ' την ίδια τη ζωή, που οι πράξεις τους γράφτηκαν όχι μόνο στην Ιστορία, αλλά και στις συνειδήσεις των ανθρώπων, και πολύ χαίρομαι που μπόρεσα κι εγώ να τις γνωρίσω καλύτερα, έστω κι έτσι.

Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω πως τα δύο μέρη στα οποία είναι χωρισμένο το βιβλίο, είναι κάπως άνισα μεταξύ τους, με το δεύτερο να υπερέχει μακράν του πρώτου, όχι σε αφηγηματικό επίπεδο, αλλά γιατί διαθέτει καλύτερες πληροφορίες για να τις εκμεταλλευτεί, να τις αναλύσει και να χτίσει πάνω τους μια μυθιστορηματική πλοκή με ιστορικές βάσεις, ικανή να μας παρασύρει μαζί της, να μας καθηλώσει και να μην μας αφήσει να την αφήσουμε από τα χέρια μας. Αυτό σημαίνει πως το πρώτο μισό είναι κακό; Σε καμία περίπτωση, ειδικά κρίνοντάς το λογοτεχνικά, αλλά σαφέστατα είναι πιο άνευρο, ενώ θα μπορούσε να είναι κάπως μικρότερο σε έκταση, εφόσον λειτουργεί ως άτυπη εισαγωγή στην κύρια ιστορία, ή έστω σε αυτήν που δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα.

Όσον αφορά το ιστορικό πλαίσιο, αυτό αποδίδεται με εξαιρετική μαεστρία, που χαρακτηρίζει άλλωστε την αγαπημένη μας συγγραφέα, ειδικά όταν ασχολείται με έργα εποχής. Τοποθετημένο κυρίως στις δεκαετίες του '20 και του '30, στο Τέξας και στην Καλιφόρνια, το βιβλίο αποτυπώνει με ρεαλισμό, ίσως και σκληρότητα κάποιες στιγμές, το άγριο πρόσωπο της Αμερικής της περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, που διήρκεσε πολύ περισσότερο απ' όσο θα περίμενε ίσως κανείς, φέροντας μαζί της τρομακτικές συνέπειες για τους Αμερικάνους, χωρίζοντας τα πλήθη σε δύο διαφορετικά στρατόπεδα: σε εκείνους που είχαν τα πάντα και σε εκείνους που δεν είχαν τίποτα, με τις συγκρούσεις μεταξύ τους να είναι αναπόφευκτες, και με την Hannah, με τη σειρά της, να παίρνει όλα αυτά τα στοιχεία και να συνθέτει το ψηφιδωτό μιας ολόκληρης εποχής κι ενός ολόκληρου έθνους, μέσα σε λίγες μόνο σελίδες, με παραστατικότητα, αληθοφάνεια και ουσία.

Ίσως να μην μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι σήμερα, αλλά σε λίγα χρόνια από τώρα, πολύ πιθανό αυτό το βιβλίο, αν όχι κλασσικό, να θεωρείται ένα από τα πιο ακριβή και γεμάτα αλήθειες μυθιστορηματικά πορτρέτα της σύγχρονης Ιστορίας της Αμερικής, που σε πάρα πολλά επίπεδα καθόρισε και διαμόρφωσε την πορεία της φτάνοντας μέχρι και το σήμερα. Ένα βιβλίο που αν παραβλέψουμε το ότι το πρώτο του μέρος είναι κάπως πιο αργό και άνευρο απ' όσο θα θέλαμε, μας αποζημιώνει στον μέγιστο βαθμό στο δεύτερο μισό του, όχι μόνο ταξιδεύοντάς μας στον χωροχρόνο, αλλά δείχνοντάς μας μια πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης, που καλό θα ήταν να μην ξεχνάμε πως υπάρχει, και που μέσα απ' την πραγματικότητά της έχει να μας διδάξει πολύ περισσότερα απ' όσα προσφέρει μια πρώτη ανάγνωση.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kristin Hannah
Μεταφραστής: Σωτηροπούλου Χριστίνα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 584
ISBN: 978-960-645-155-3