Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Το θέμα της συλλογικής αμνησίας που σκόπιμα προκάλεσε το τουρκικό κράτος και η δική του εκδοχή της Ιστορίας αποτελούν την καρδιά του μυθιστορήματος. Οι νεότερες γενιές αγνοούν όψεις της Ιστορίας, όπως αυτήν του Πόντου, ωστόσο το παρελθόν έχει τραυματίσει το υποσυνείδητό τους.
Η οικογένεια της διάσημης ζωγράφου Σιρίν Σακά συγκεντρώνεται στο σπίτι της στην Πρίγκηπο για να γιορτάσει τα εκατοστά γενέθλιά της. Φιλοξενούμενοι στο σπίτι είναι ο γιος της, τα εγγόνια της κι ένας δημοσιογράφος που θα της πάρει συνέντευξη. Μαζί τους είναι και ο Σαντίκ ουστάς, ο έμπιστος φίλος και υπηρέτης της Σιρίν Σακά.
Την ημέρα των γενεθλίων, όλοι μαζεύονται στο τραπέζι για πρωινό. Έπειτα από μια έντονη συζήτηση, ο γιος της, Φικρέτ, εξαφανίζεται. Είναι σίγουρος ότι η Σιρίν Σακά κι ο Σαντίκ ουστάς κρύβουν ένα μεγάλο μυστικό, και πιστεύει βαθιά ότι η οικογένεια δεν θα ησυχάσει ποτέ αν δεν αποκαλυφθεί αυτό το μυστικό.
Το Πρωινά στα Πριγκηπόνησα είναι η ιστορία αποκάλυψης ενός οικογενειακού μυστικού, στο οποίο η Πρίγκηπος αναδύεται ως ένας ακόμα ήρωας του μυθιστορήματος, σύμβολο του παρελθόντος που χάθηκε, το τελευταίο κάστρο της αστικής ελίτ που επιμένει να κρατιέται από το όνειρο μιας κοσμοπολίτικης και ευρωπαϊκής Τουρκίας. Το τουρκικό κράτος έχει επιβάλει τη δική του εκδοχή της Ιστορίας και οι νεότερες γενιές αγνοούν πτυχές της Ιστορίας, όπως αυτήν του Πόντου, όμως το παρελθόν έχει τραυματίσει το υποσυνείδητό τους. Πώς μπορεί να ισορροπήσει η προσωπική ευτυχία με το παρελθόν και την Ιστορία;

Προσωπική άποψη:
Η Defne Suman -γνωστή και ως Δάφνη Σουμάν- είναι μια συγγραφέας που έκανε την πρώτη της εμφάνιση στα λογοτεχνικά δρώμενα το 2016, με το βιβλίο της "Το μυστικό της Σεχραζάτ", το οποίο κυκλοφόρησε παράλληλα στην Τουρκία και στην Ελλάδα, ενώ δεν άργησε να μεταφραστεί και στην αγγγλική γλώσσα. Η συγγραφέας, ούσα γεννημένη και μεγαλωμένη στην Κωνσταντινούπολη, πτυχιούχος κοινωνιολογίας με ανησυχίες γύρω από την ψυχολογία, την Ιστορία και την πνευματικότητα -ενώ παράλληλα είναι πολυταξιδεμένη και παντρεμένη με Έλληνα, ζώντας μόνιμα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια-, είναι βαθιά επηρεασμένη τόσο από τα βιώματά της και τις εικόνες που έχει εντυπωθεί στο μυαλό της όλα αυτά τα χρόνια, όσο και από τις σπουδές της, που έχουν πάντοτε στον πυρήνα τους τον άνθρωπο και το πως αυτός σκέφτεται, αισθάνεται, λειτουργεί και πράττει, κάτι που αποτυπώνεται και στα γραπτά της.

Το "Πρωινά στα Πριγκηπόνησα", το οποίο πρωτοεκδόθηκε το 2018 και πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε και στη χώρα μας από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, δεν θα μπορούσε ν' αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα, μεταφέροντάς μας στο μαγευτικό Πρίγκηπο, απ' όπου και ξεκινάει να ξετυλίγεται το κουβάρι μιας ιστορίας που μας ταξιδεύει πίσω στον χώρο και στον χρόνο με διττό σκοπό. Από τη μία μας μιλάει για την ιστορία μιας οικογένειας και για το μυστικό εκείνο που όλοι ένιωθαν πως υπήρχε μέσα σε αυτήν αλλά που κανείς δεν μπορούσε να το αποδείξει. Από την άλλη μας μιλάει για πτυχές της Ιστορίας της ίδιας της Τουρκίας, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν, αλλά και της σύνθεσης και του τρόπο δράσης του ίδιου του Κράτους της που οι πολίτες του τείνουν να αγνοούν -ή να παριστάνουν πως αγνοούν.

Η Defne Suman, με ωραίο λόγο που ρέει, με γλαφυρή παραστατικότητα και με έντονα ταξιδιάρικη κι ονειρική διάθεση, μας ταξιδεύει στον Βόσπορο του παρελθόντος και του παρόντος, και μέσα από τέσσερις διαφορετικές αφηγήσεις μάς εξιστορεί γεγονότα και συμβάντα που καθόρισαν τις ζωές των ηρώων της και που σημάδεψαν τις σελίδες της Ιστορίας με τρόπους που δεν σβήνονται οι αλήθειες πίσω απ' αυτούς, ακόμα κι όταν κάποιοι προσπαθούν να θολώσουν την εικόνα της πραγματικότητας και να την παρουσιάσουν μέσα από ένα πρίσμα που κρύβει την βιαιότητα και φρίκη που ορισμένοι προκάλεσαν, αφήνοντας άσβεστα σημάδια σε μνήμες, συναισθήματα και συνειδήσεις, που ακόμα κι αν ξεριζώθηκαν απ' τους τόπους τους, ποτέ δεν τους ξέχασαν.

Η εξέλιξη της πλοκής είναι κάπως αργή, αλλά η ποιητική πένα της συγγραφέας και η λυρική, αισθαντική της διάθεση, σε κάνει να μην δίνεις τόσο μεγάλη σημασία σε αυτό το γεγονός, παρά να εστιάζεις όλη σου την προσοχή στους ανθρώπους και στις προσωπικές τους ιστορίες, μέσα απ' τις οποίες αντικατοπτρίζονται και ορισμένες πλευρές της ίδιας της Ιστορίας, που πρωταγωνιστεί κι αυτή, με τη σειρά της, κατά μία έννοια. Μυστικά, έρωτες, οικογενειακοί δεσμοί, φιλίες, δοκιμασίες και εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν οι οι ήρωές μας προκειμένου να κερδίσουν τη ζωή τους, πράγματα οικεία σε όλους μας με τα οποία μπορούσε να ταυτιστούμε και να συμπάσχουμε με την πιο σκοτεινή πλευρά τους, όλα μαζί, σφιχταγκαλιασμένα, σε μια ιστορία που σε παίρνει μαζί της και που σου δίνει απαντήσεις που ίσως να εξισορροπούν το παρελθόν με το παρόν, φέροντάς τα σε μια αρμονία.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Defne Suman
Μεταφραστής: Βρετού Στέλλα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 480
ISBN: 978-960-645-143-0