"Οι φαροφύλακες" της Emma Stonex

Ποια µοίρα περίµενε αυτούς τους καταδικασµένους άντρες; Η θάλασσα ψιθυρίζει τα ονόµατά τους. Κάτω από την επιφάνειά της κρύβονται µαύρα σκοτεινά βράχια, πνίγονται φαντάσµατα. Και πέρα από το σουέλ, ο φαγωµένος από την αλµύρα φάρος στέκει µονάχος και µεγαλειώδης.
Κορνουάλη, 1972. Ένα πλοίο φτάνει σ’ έναν αποµακρυσµένο φάρο, µίλια µακριά από την ακτή, µεταφέροντας προµήθειες για τους φαροφύλακες. Όµως κανείς δεν είναι εκεί. Η είσοδος του φάρου είναι κλειδωµένη από µέσα. Το τραπέζι στρωµένο. Το ηµερολόγιο καιρού του αρχιφαροφύλακα κάνει λόγο για µια καταιγίδα που µαίνεται γύρω από τον φάρο – όµως οι ουρανοί ήταν καθαροί όλη την εβδοµάδα. Στο καθιστικό και την κουζίνα, τα ρολόγια έχουν σταµατήσει. Δείχνουν όλα οκτώ και σαράντα πέντε.
Δύο δεκαετίες αργότερα ένας συγγραφέας θέλει να µάθει τι πραγµατικά συνέβη. Επισκέπτεται τις γυναίκες των αγνοούµενων αντρών, για να µπορέσει να φτάσει στην αλήθεια. Οι αφηγήσεις τους όµως είναι γεµάτες παραλείψεις, κενά και αντιφάσεις. Σιγά σιγά αποκαλύπτονται µυστικά και έρχονται στην επιφάνεια οι θαµµένες αλήθειες. Ένας ύπουλος ίσκιος απλώνεται πάνω από τον βράχο...
Εµπνευσµένο από πραγµατικά γεγονότα. Μια ιστορία για την αποµόνωση και την εµµονή, την πραγµατικότητα και την ψευδαίσθηση, αλλά και για το φως που πρέπει να µείνει αναµµένο όταν όλα τα άλλα τα καταπίνει το σκοτάδι…

"Το ημερολόγιο ενός κλέφτη" του Jean Genet

Το ημερολόγιο ενός κλέφτη είναι ένα κείμενο αυτοβιογραφικό. Ωμό, άγριο, διαστροφικό, άκρως ερωτικό, βαθιά ποιητικό, σκιαγραφεί έναν κόσμο που μας τρομάζει και μας σαγηνεύει συνάμα. Ο Ζενέ γνωρίζει πολύ καλά το κάτεργο, τους φονιάδες, τους κλέφτες, την απαγορευμένη λαγνεία, το πάθος που φουντώνει (και κατατρώει και τον ίδιον)… Υπάρχει και το παρελθόν που τον στοιχειώνει: η εκπόρνευση σε δημόσια ουρητήρια για πενταροδεκάρες, ο φόνος που διαπράττει, η ζωή του ως άστεγος και ρακένδυτος, οι φυλακές… Παρουσιάζει το Κακό σκληρό και ωμό, όπως είναι, και, την ίδια στιγμή, το εξιδανικεύει ως ύψιστο μέσο άντλησης της ηδονής.

"Στον τάφο κάποιου άλλου" του Ian Rankin

Μια µητέρα αποφασισµένη να ανακαλύψει τι συνέβη στην κόρη της...
Η Νίνα Χάζλιτ, εδώ και δέκα χρόνια περιµένει να µάθει το χειρότερο για την εξαφάνιση της κόρης της, Σάλι. Χωρίς, όµως, κανένα ίχνος της όλον αυτόν τον καιρό, χωρίς πτώµα και χωρίς ύποπτο η αστυνοµία χαρακτήρισε την υπόθεση ανεξιχνίαστη.
Ένας συνταξιούχος αστυνοµικός που θέλει να συνεχίσει την παλιά του ζωή...
Ο Ρέµπους δεν πιστεύει στις χαµένες παρτίδες. Έχοντας επιστρέψει στη µονάδα Επανεξέτασης Σοβαρών Εγκληµάτων ως πολίτης, ασχολείται µε ανεξιχνίαστες υποθέσεις. Αναγκαία δουλειά, που δεν ικανοποιεί όµως τη λαχτάρα του να βρίσκεται στην καρδιά των γεγονότων.
Μια σειρά φαινοµενικά τυχαίων εξαφανίσεων γυναικών...
Άλλες δυο γυναίκες έχουν εξαφανιστεί από τον ίδιο δρόµο στον οποίο είδαν τελευταία φορά τη Σάλι Χάζλιτ. O Ρέµπους νιώθει ότι κάποια σχέση υπάρχει ανάµεσα στις τρεις εξαφανίσεις – η έρευνά του θα τον βάλει στο στόχαστρο αντιπάλων, παλιών και νέων. Σύντοµα θα βρεθεί αντιµέτωπος µε έναν ισχυρό εχθρό που δεν έχει τίποτα να χάσει.
Ένα µυθιστόρηµα που σφύζει από τη ζωντάνια και το σασπένς που έκανε τον συγγραφέα του έναν από τα πιο λαµπρά ονόµατα της αστυνοµικής λογοτεχνίας. Το Στον τάφο κάποιου άλλου είναι η θριαµβευτική επιστροφή του Τζον Ρέµπους και µια καθηλωτική ιστορία αµαρτίας, εξιλέωσης και εκδίκησης.

"Τα χρόνια" της Annie Ernaux

Μέσα από φωτογραφίες και σκόρπιες αναμνήσεις από γεγονότα, λέξεις και πράγματα, η Annie Ernaux μας συμπαρασύρει σε μια περιδιάβαση στη ζωή της, από τα πρώτα χρόνια μετά τον Πόλεμο, μέχρι και σήμερα. Βιβλία, τραγούδια, ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαφημίσεις και πρωτοσέλιδα δεκαετιών, σε αντίστιξη με προσωπικές συγκρούσεις και σημειώσεις. Τοπική διάλεκτος, λέξεις των καιρών, σλόγκαν, μάρκες και ονόματα για τα αντικείμενα που διαρκώς πληθαίνουν, εδώ αποκτούν φωνή. Η Ernaux κάνει το πέρασμα του χρόνου χειροπιαστό. Ο χρόνος ο ίδιος, ανένδοτος, αφηγείται το πέρασμά του, εξορίζοντας τους άλλους αφηγητές στην ανωνυμία. Ένα νέο είδος αυτοβιογραφίας ξεπροβάλλει, υποκειμενικό κι απρόσωπο, ιδιωτικό και συλλογικό ταυτόχρονα.

 
"Ένα σκοτεινό δωμάτιο 1967-1974" του Αλέξη Παπαχελά

Το βιβλίο φωτίζει μερικά από τα πλέον πολυσυζητημένα ερωτήματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας: την ανατροπή του δικτάτορα Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη, τον ρόλο σημαντικών παραγόντων της εποχής, όπως του Αριστοτέλη Ωνάση, την ανακάλυψη πετρελαίων στο Αιγαίο, το πώς άρχισε η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1974, με άγνωστα παρασκήνια, το αν και ποιος έδωσε διαβεβαιώσεις στον Ιωαννίδη πριν από το μοιραίο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ερευνά ακόμα πώς αντιμετώπιζαν οι Αμερικανοί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και ποιες ήταν οι προβλέψεις τους για τον ρόλο που θα έπαιζαν στη μελλοντική ιστορία του τόπου.
Θα «ακούσετε» –για πρώτη φορά– τις φωνές του Δημητρίου Ιωαννίδη και του αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Γρηγορίου Μπονάνου στο Πολεμικό Συμβούλιο της 20ής Ιουλίου 1974. Ήταν στιγμές χάους, απελπισίας. Πρόκειται για μια συγκλονιστική αποτύπωση της ανεπάρκειας όσων διαχειρίζονταν τις τύχες του έθνους εκείνη τη στιγμή. Τα 38 λεπτά αυτού του Πολεμικού Συμβουλίου αποτελούν ένα πολύτιμο ντοκουμέντο για την κατανόηση των γεγονότων.
Στο βιβλίο υπάρχει εκτενές Παράρτημα, με σπάνιο υλικό. Σε αυτό περιλαμβάνονται αναλυτικό χρονολόγιο της εποχής, βιογραφικά σημειώματα των προσώπων που πρωταγωνιστούν στο βιβλίο, καθώς και αναλυτική βιβλιογραφία.

Την έκδοση εμπλουτίζουν 22 QR codes που παρεμβάλλονται μες στις σελίδες του βιβλίου. Σκανάροντάς τα ο αναγνώστης ανακαλύπτει σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό με άγνωστα ντοκουμέντα.

"ΣΚΟΡΠΙΑ κείμενα για συγγραφείς και βιβλία" του Γιώργου Συμπάρδη

Τα κείμενα που στεγάζονται σε αυτόν τον τόμο γράφτηκαν, και τα περισσότερα εξ αυτών διαβάστηκαν ενώπιον κοινού με ποικίλες αφορμές: το αφιέρωμα στα 70 χρόνια από τον θάνατο του Κ. Π. Καβάφη, τη συμπλήρωση 40 χρόνων παρουσίας στα γράμματα του Μένη Κουμανταρέα, την από πολλού χρόνου αναμενόμενη δημοσίευση του ημερολογίου που κρατούσε ο Γιάννης Μπεράτης από το 1940 έως το 1967, τη νέα έκδοση του Εξώστη του Νίκου Καχτίτση το 2012, την παρουσίαση μερικών συγκαιρινών συγγραφέων, τη δημοσίευση και την παρουσίαση των βιβλίων τους. Κείμενα και μελετήματα ευκαιριακά και επικαιρικά, δηλαδή σκόρπια, και μερικά κατά παραγγελίαν, αλλά για πρόσωπα αγαπημένα στον συγγραφέα και για βιβλία που τον ενδιέφεραν.

"Εφτά χρόνια σκοτάδι" της You-Jeong Jeong

Ένα κορίτσι βρίσκεται νεκρό στη λίμνη Σε-ριονγκ, κοντά σε ένα απόμερο χωριό της Νότιας Κορέας. Η αστυνομία ξεκινά αμέσως έρευνα. Την ίδια ώρα, τρεις άντρες –ο πατέρας του κοριτσιού, και δυο μέλη της ομάδας ασφαλείας του φράγματος της λίμνης, που όλοι έχουν από κάτι να κρύψουν για το βράδυ του θανάτου της– βρίσκονται μπλεγμένοι σε ένα περίπλοκο παιχνίδι, καθώς αγωνίζονται να αποκαλύψουν τι της συνέβη, χωρίς όμως να φανερώσουν τα δικά τους καλά κρυμμένα μυστικά.
Η τελική αντιπαράθεση στο φράγμα θα οδηγήσει έναν από τους φρουρούς ασφαλείας στη φυλακή. Για επτά χρόνια, ο γιος του, ο Σο-γουόν, βρίσκεται στη σκιά του συνταρακτικού και ανεξήγητου αυτού εγκλήματος· όπου κι αν πάει, τον ακολουθεί μια κατά τα φαινόμενα συντονισμένη προσπάθεια να αποκαλυφθεί ότι είναι γιος του διαβόητου κατά συρροήν δολοφόνου. Ένα δέμα που φτάνει στα χέρια του υπόσχεται να του αποκαλύψει, επιτέλους, τι πραγματικά συνέβη στη λίμνη Σε-ριονγκ και ο Σο-γουόν καλείται να αντιμετωπίσει έναν κίνδυνο που δεν ήξερε καν ότι υπάρχει. Σκοτεινό, ανατριχιαστικό και γεμάτο ανατροπές, το Εφτά χρόνια σκοτάδι είναι το καθηλωτικό ψυχολογικό θρίλερ της διεθνούς φήμης συγγραφέα του Καλού γιου.

"Μπλε ήλιος" του Διονύση Μαρίνου

Πού πηγαίνει η αγάπη όταν χάνεται ή όταν δεν την βρίσκεις;
Πώς είναι να ανασαίνεις χωρίς τον παλμό της ζωής;
Η Μαριάννα, μια γυναίκα που απέχει αρκετά από την πρώτη νιότη της, βιώνει έναν ισχυρό κλονισμό. Ο άντρας της, ο Γεράσιμος, νοσηλεύεται για μέρες στη ΜΕΘ έπειτα από εγκεφαλικό. Οι πιθανότητες να ζήσει είναι ελάχιστες.
Τι έζησε με τον Γεράσιμο και τι θα μπορούσε να είχε αλλάξει στις αποφάσεις της; Η Μαριάννα κάνει μια πλήρη αναθεώρηση του παρελθόντος της, τη στιγμή που το παρόν της αναφλέγεται από την παρουσία του Ιάσονα, ενός νεαρότερου συγγραφέα που βρήκε τον άντρα της να κείτεται στον δρόμο και τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια σχέση μεταξύ τους ή είναι πια πολύ αργά για αγάπη;
Γιατί τα παλιά τραύματα που κουβαλάμε καθορίζουν τις σχέσεις μας;
Ο Γεράσιμος, δίχως να μπορεί να μιλήσει, στέλνει τα δικά του ανεπίδοτα μηνύματα στη Μαριάννα. Είναι ένας ύστατος χαιρετισμός, καθώς βλέπει πως οι μέρες του τελειώνουν και δεν προλαβαίνει να της πει όσα για χρόνια είχε κρατήσει κρυμμένα μέσα του.
Όλοι οι ήρωες μένουν στο τέλος με το ερώτημα: «Ποιος ξέρει τι είναι η αγάπη;»
Ένα μυθιστόρημα για τις σύγχρονες σχέσεις, την ελπίδα, την ανθρώπινη ζεστασιά και εντέλει αυτό που όλοι ψάχνουμε, την αγάπη.

"Χιροσίμα 1945 - Η αντίστροφη μέτρηση: Οι 116 μέρες που άλλαξαν τον κόσμο" των Chris Wallace & Mitch Weiss

Στις 12 Απριλίου 1945, ο Ρούζβελτ πεθαίνει. Ο Χάρι Τρούµαν, ο οποίος τον διαδέχεται, δεν γνωρίζει καν την ύπαρξη του Σχεδίου Μανχάταν για την κατασκευή της πρώτης ατοµικής βόµβας.
Με ρυθµό κατασκοπικού θρίλερ, ξεδιπλώνεται η πληρέστερη αποτύπωση µιας από τις πιο σηµαντικές στιγµές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο καταξιωµένος δηµοσιογράφος Chris Wallace δεν αρκείται στην περιγραφή των βοµβαρδισµών και του ολέθρου που προκάλεσαν, αλλά εστιάζει στις αντιπαραθέσεις και τους ενδοιασµούς της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και στους προβληµατισµούς των επιστηµόνων. Ταυτόχρονα, φωτίζει τα γεγονότα από την οπτική γωνία όσων πρωταγωνίστησαν στη λήψη και την εκτέλεση της σχετικής απόφασης, ενώ µε αµεσότητα και ευαισθησία παρουσιάζει τη ζωή των Αµερικανών και Ιαπώνων πολιτών τον καιρό του πολέµου: από τα «Calutron girls» στο Όουκ Ριτζ του Τενεσί ως τη δεκάχρονη Χιντέκο Ταµούρα που επιζεί στη Χιροσίµα αλλά χάνει τη µητέρα της και αργότερα µεταναστεύει στις ΗΠΑ, και τους Αµερικανούς στρατιώτες που µάχονταν στον Ειρηνικό, περιµένοντας µε φόβο τη διαταγή για την εισβολή στην Ιαπωνία.