Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ξέρεις γιατί δε διστάζω να σε θυσιάσω; Γιατί είσαι ζυμωμένη στα κύτταρά μου. Δεν υπάρχουν όρια μεταξύ μας. Δεν είμαστε δύο, είμαστε ένα… Μια ψυχή σε δυο κορμιά… Και δεν πειράζει αν πεθάνει η μια… Αρκεί να ζήσει η άλλη! Αποφάσισα να ζήσω εγώ, αλλά πάντα θα σε κουβαλάω κολλημένη επάνω μου! Γιατί εγώ είμαι εσύ!
Δυο γυναίκες, μια αμύθητη περιουσία, ένα τρανταχτό όνομα και το πιο σημαντικό ερώτημα: Ποια από τις δύο είναι η πραγματική Ισιδώρα Κοσμίδη;
Η φατρία του Κύκνου και η φατρία του Δράκου, δυο οικογένειες με απαρχές χαμένες στον χρόνο, που γεννούν τις πιο δυνατές μάγισσες της Αιγύπτου. Γυναίκες αντίπαλες που φέρνουν στην ψυχή τους το φως και το σκοτάδι.
Μια ιστορία γεμάτη γητειές, ξόρκια, μπαχάρια, σερμπέτια, βοτάνια και γλυκό καπνό ζυμωμένο με μέλι, που σε ταξιδεύει στην πιο μαγική πόλη της Ανατολής, την κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια, την αιώνια πόλη με τα δυο πρόσωπα. Και κατόπιν η μετάβαση στην Αθήνα και η τελική αναμέτρηση τη δεκαετία του ’60. Ένας αγώνας μέχρι θανάτου.
ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ… ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ…

Προσωπική άποψη:
Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να πούμε για τη Δήμητρα Ιωάννου και πολλές λέξεις για να χαρακτηρίσουν την ίδια και το συγγραφικό της έργο. Σίγουρα, όμως, η λέξη "προβλέψιμη" δεν θα ήταν μία από αυτές, αφού κάθε φορά δεν ξέρεις τι να περιμένεις από εκείνη. Είναι μια συγγραφέας που δεν έχει φορέσει μια αυστηρή ταμπέλα στον εαυτό της, γεγονός που της έχει επιτρέψει, ειδικά τα τελευταία 3-4 χρόνια, να δημιουργεί ιστορίες που διαφέρουν πολύ μεταξύ τους και που δεν την περιορίζουν στα στενά όρια ενός λογοτεχνικού είδους, επιτρέποντάς της να ελίσσεται στον χώρο και στον χρόνο και να μας ταξιδεύει με τα κείμενά της.

Φέτος, το ταξίδι αυτό έχει ως προορισμό της Αλεξάνδρεια, έναν τόπο λατρείας, μαγείας, πολιτισμού, που έχει μείνει στην Ιστορία, μα πάνω απ' όλα στις καρδιές των ανθρώπων που την έχουν γνωρίσει, είτε προσωπικά είτε μέσω αφηγήσεων άλλων που τους έχουν κάνει να νιώσουν πως έχουν βρεθεί κι αυτοί εκεί, με αυτές να πάλλονται στον ρυθμό της και να γοητεύονται απ' όσες εικόνες έχει αυτή να τους προσφέρει. Εικόνες που μεταφέρει και σε εμάς, με τη μαγική της πένα, η ίδια η συγγραφέας, κάνοντάς μας να δούμε, να μυρίσει, να γευτούμε, μα πάνω απ' όλα να αισθανθούμε όλα όσα κρύβει η Αλεξάνδρεια, που δεν είναι απλά ένας ακόμα τόπος, αλλά μια πραγματική πρωταγωνίστρια στην ιστορία αυτή, μια ηρωίδα με πριγκιπική μορφή και ψυχή βαθιά που κλέβει τις εντυπώσεις και σε καθηλώνει.

Δύο φατρίες, εκείνες του Κύκνου και του Δράκου. Δύο οικογένειες με τεράστια ιστορία που χάνεται στα βάθη του χρόνου. Από τα σπλάχνα τους γεννιούνται οι πιο δυνατές μάγισσες στην Αίγυπτο. Γυναίκες που φέρουν μέσα τους το φως και το σκοτάδι, με δυνάμεις που δεν μπορούν να συγκριθούν. Γυναίκες γεννημένες να επιβληθούν και να κυριαρχήσουν, που η υποχώρηση δεν υπάρχει στο λεξικό τους. Ισιδώρα και η Ραλλού. Δύο γυναίκες που καλούνται να συνεχίσουν την έχθρα των οικογένειών τους, να συντηρήσουν το μίσος τους, να παλέψουν η μία ενάντια στην άλλη μέχρι που να μείνει μόνο μία. Φως και σκοτάδι. Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και η κάθε μία να βρίσκεται στη δικιά της πλευρά, ο στόχος όμως κοινός. Μια τεράστια περιουσία και η διεκδίκηση ενός ονόματος που θα μπορούσε ν' ανήκει και στις δύο. Όμως, ποια πραγματικά είναι η Ισιδώρα Κοσμίδη;

Η συγγραφέας αξιοποιεί στο έπακρο όλα τα μυστηριώδη στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Ανατολή και μας παρασύρει σε ένα οδοιπορικό που διεγείρει τις αισθήσεις μας και προκαλεί το μυαλό, την καρδιά και τη συνείδησή μας. Με γλαφυρές περιγραφές και παραστατική αποτύπωση εικόνων και συναισθημάτων, ακολουθούμε την πορεία των δύο γυναικών σε αυτό τους το ταξίδι που δεν είναι απλά μια μάχη ανάμεσά τους, αλλά και μια εσωτερική παράλληλα αναμέτρηση με τον ίδιο τους τον εαυτό, με το εγώ τους που νιώθει, ποθεί, λαχταρά, αποζητά. Διάλογοι ρεαλιστικοί και ζωντανοί, χρήση αραβικών λέξεων και εκφράσεων που εμπλουτίζουν το κείμενο και συμβάλλον ακόμα περισσότερο στην ατμόσφαιρα που αυτό θέλει να δημιουργήσει, όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα άρτιο, καλογραμμένο κείμενο, με δομή, ροή, εντάσεις και εικαστική θα λέγαμε ομορφιά.

Πέραν, όμως, όσων προαναφέρθηκαν, αυτό που πραγματικά σε κερδίζει στην ιστορία αυτή είναι ο τρόπος που η συγγραφέας έχει καταφέρει να σταθεί απέναντι από τους ήρωές της, παρατηρώντας τους και κατανοώντας τους πλήρως, κάτι που μεταφέρεται και στον αναγνώστη, με όλο το εύρος των συναισθημάτων τους να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας, σε όλες τους τις εκφάνσεις και διαστάσεις, και την ίδια στιγμή να μην μπορείς να ξεχωρίσεις, αλλά ούτε και να μισήσεις κάποιον. Γιατί, τελικά, σκοπός δεν είναι να επιλέξεις στρατόπεδο, αλλά να καταλάβεις και ν' αποδεχθείς την αλήθεια της κάθε πλευράς, και μέσα απ' το ταξίδι της αναζήτησης και της αυτοπραγμάτωσής τους, μέσα απ' τον αγώνα τους για επικράτηση και ολοκλήρωση, να φτάσεις κι εσύ στο τέλος της διαδρομής νιώθοντας πλήρης και ήρεμος. Και τελικά, έτσι ακριβώς νιώθεις.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ιωάννου Δήμητρα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 496
ISBN: 978-618-01-4143-6