"Η μαϊμού του βασιλιά" του Φίλιππου Μανδηλαρά

«Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι διακόσιες πενήντα χιλιάδες άνθρωποι χάθηκαν από το δάγκωμα μιας μαϊμούς» γράφει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, αναφερόμενος στο απίστευτο συμβάν που διαδραματίστηκε στο βασιλικό κτήμα του Τατοΐου, τον Οκτώβριο του 1920, και το οποίο προκάλεσε τον θάνατο του νεαρού βασιλιά Αλέξανδρου Α΄.
Τη ζωή και τις διακυμάνσεις της τύχης αυτής της μαϊμούς παρακολουθούμε σε αυτό το πρωτότυπο αντιπολεμικό μυθιστόρημα, που συνδυάζει αυθεντικά ντοκουμέντα της εποχής, ιστορικά γεγονότα, χιούμορ και στιβαρή μυθοπλασία. Στόχος του, να καταδείξει τον μηχανισμό που οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή και την εκδίωξη των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, αλλά και τον ρόλο του τυχαίου σε μια σειρά από γεγονότα που μπορεί και να καθόρισαν την κατάληξη αυτής της ιστορίας, μπορεί και όχι.

"Η Μυρτώ και η Σμύρνη των θαυμάτων" των Ζήνωνα Ζαμπακίδη & Βασιλική Μαρκάκη

«Αυτό το καλοκαίρι θα περάσω ζάχαρη!»
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το 1921, η Χιωτοπούλα Μυρτώ ετοιμάζεται να επισκεφτεί τους συγγενείς της στη γειτονική Σμύρνη για να περάσει το καλοκαίρι μαζί τους. Οι διακοπές στη «Σμύρνη των θαυμάτων» είναι πάντα μαγικές και επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.
Αλίμονο, κάπου μακριά ηχούν τα τύμπανα του πολέμου... Όμως, τι κι αν τα σύννεφα πάνω από τη Μικρά Ασία πυκνώνουν; Οι κάτοικοι του «Παρισιού της Ανατολής» απολαμβάνουν τις χάρες της πιο θαυμαστής πόλης.
Ένα βιβλίο για τη ζωή στη Σμύρνη στις αρχές του 20ού αιώνα, και τις αναπάντεχες και ξεχωριστές ομορφιές μιας από τις πιο ξακουστές πόλεις του ελληνισμού.

"Κάποτε ο κυνηγός (αναθεωρημένη έκδοση)" της Ελένης Σαραντίτη

«H γιαγιά μου η Ανάστα, απ’ τα χωριά της Σπάρτης, χήρα στα είκοσι πέντε της, ο λόγος o Εμφύλιος, αμέσως μετά τη λήξη του, το ’49, με τον πατέρα μου εξάχρονο και καχεκτικό, της Κατοχής παιδί, περπάτησε δεκαέξι μέρες, προτού πατήσει μαζί μ’ άλλους εννέα από την περιοχή, τα χώματα της Αλβανίας και μετά της Ουγγαρίας, εξαντλημένη από πείνα, δίψα, κρύο και άλλα βάσανα…» αφηγείται η νεαρή Ευρυδίκη, κόρη πολιτικών προσφύγων.
«Στον πέμπτο χρόνο επάνω φύγαμε γι’ αλλού: Τασκένδη. Τελευταίος και θαλπερός σταθμός. Εκεί γεννήθηκαν οι γονείς μας. Εκεί και εμείς τα τρία παιδιά. Α, ζήσαμε καλή ζωή. «Ευλογημένη» την έλεγε η γιαγιά. Και ήταν.
Η Ευρυδίκη φανερώνει τον καημό που κούρνιαζε αθέατος και βουβός στην καρδιά της. Πρόκειται για οικογενειακή οδύσσεια ετών με σειρά ταλαιπωριών, αγώνων, προσδοκιών, μικρών ή μεγάλων πραγματώσεων, και αφοσίωσης. Αλλά και με τον πόθο του νόστου. Όσοι ζούσαν εκεί περίμεναν με λαχτάρα τον επαναπατρισμό. «Καλή πατρίδα» άκουγες συχνά.
Η μαζική παλιννόστηση έγινε μετά την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Μαζί και η οικογένεια της Ευρυδίκης. Επέστρεψαν με ελπίδες, η καρδιά τους πανηγύριζε. Είχαν αφεθεί στις υποσχέσεις της Κυβέρνησης για επαγγελματική τακτοποίηση, στέγη, εκπαίδευση, περίθαλψη. Λόγια. Σχέδια μόνο. Κι αυτά απρογραμμάτιστα.
Στην πατρίδα η Ευρυδίκη θα ταπεινωθεί, θα πενθήσει την πρώτη αγάπη της, ο καθηγητής πατέρας θα γίνει εργάτης γης, καθαρίστρια η μητέρα, το σπίτι που τους παραχώρησαν οι εργοδότες ήταν παλιά αποθήκη, στο σχολείο πολλά από τα παιδιά κράτησαν αποστάσεις από τους «πρόσφυγες», και όταν ο γιος των «αφεντικών» ερωτεύτηκε την Ευρυδίκη, οι «τσιφλικάδες» έδιωξαν κακήν κακώς την οικογένεια από το κτήμα και το σπιτάκι. Έφυγαν μες στη βροχή. Καινούργια προσφυγιά. Αλλά θα αγωνίζονταν. Και θα έμεναν στην πατρίδα.

"Όλα μας τα κρυφά χαρίσματα (βιβλίο 1)" της Caroline O' Donoghue

Η Μέιβ διαβάζει τις κάρτες ταρώ με εκπληκτική οξυδέρκεια, και όλο το σχολείο αρχίζει να μιλάει γι’ αυτήν, ώσπου κάποια συμμαθήτρια τραβάει μία ανατριχιαστική και άγνωστη κάρτα - και μετά εξαφανίζεται. Όταν η Μέιβ βρίσκει μια τράπουλα ταρώ ενώ καθαρίζει μια αποθήκη στο σχολείο (τιμωρία για ανάρμοστη συμπεριφορά), γίνεται γρήγορα εξαιρετικά δημοφιλής στο καθολικό σχολείο Σεντ Μπερναντέτ για την ικανότητά της να διαβάζει τις κάρτες. Αλλά όταν η πρώην κολλητή της Μέιβ, η Λίλι, τραβάει μία τρομακτική κάρτα, την Οικονόμο, που η Μέιβ δεν την έχει ξαναδεί ποτέ, ακολουθεί μια φορτισμένη αντιπαράθεση που καταλήγει με τη Μέιβ να εύχεται να εξαφανιστεί η Λίλι από προσώπου γης.
Όταν η Λίλι δεν έρχεται στο σχολείο την επόμενη Δευτέρα, η Μέιβ μαθαίνει ότι η πρώην φίλη της έχει όντως εξαφανιστεί από προσώπου γης. Οι συμμαθήτριές της αρχίζουν να την αποφεύγουν και εκείνη προσπαθεί να κρατηθεί από τα ερωτικά αισθήματα που ανακαλύπτει μέσα της για τον αδελφό της Λίλι, τον Ρόου, ένα αγόρι με ρευστή ταυτότητα φύλου. Η Μέιβ πρέπει να ψάξει βαθύτερα τη σχέση της με τις κάρτες, αναζητώντας στοιχεία που δεν μπορεί να βρει η αστυνομία - έστω κι αν αυτά την οδηγήσουν κατευθείαν στην τρομακτική Οικονόμο.
Μια έξυπνη, συναρπαστική, απόλυτα σημερινή ιστορία με στοιχεία μυστικισμού, που εκτυλίσσεται σε κάποια μικρή ιρλανδική πόλη όπου ο ασφυκτικός έλεγχος της εκκλησίας χαλαρώνει ενώ νέες ελευθερίες προσπαθούν να ριζώσουν.

"Η Μπέθανυ και το Τέρας (βιβλίο 1)" του Jack Meggitt-Phillips

Ο Εμπενίζερ Τουίζερ είναι ένας νεότατος 511χρονος, που φυλάει ένα τέρας στη σοφίτα του. Ταΐζει στο τέρας κάθε λογής πράγματα κι εκείνο σε αντάλλαγμα ξερνάει ακαταμάχητα δώρα για τον Εμπενίζερ. Αλλά όσο το τέρας μεγαλώνει, τόσο πιο λαίμαργο γίνεται. Κι αρχίζει να βαριέται να τρώει μόνο σκονισμένα αγάλματα και μαϊμούδες που κάνουν κόλπα. Έτσι, στην αρχή της ιστορίας μας δηλώνει ορθά κοφτά πως για το επόμενο γεύμα του θα ήθελε ένα ωραίο, ζουμερό… παιδάκι! Και τότε κάνει την εμφάνισή της η φοβερή και τρομερή Μπέθανυ… Θα καταφέρει άραγε να μην την κατασπαράξει το τέρας; Και τι θ’ απογίνει ο Εμπενίζερ; Είναι καταδικασμένος να πεθάνει, αν αποφασίσει να σώσει την αναιδέστατη καινούρια του φιλοξενούμενη;
Υπέροχα σκοτεινό και μακάβριο, ξεκαρδιστικά αστείο και σκανταλιάρικο, αναφέρεται στην απληστία και την κακή συμπεριφορά, ενώ αναδεικνύει την καλοσύνη και την αλληλεγγύη ως τα πιο πολύτιμα αγαθά. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το «Εγώ, ο Απαισιότατος» συναντά τον Ρόαλντ Νταλ με μια κεφάτη πινελιά απ’ το «Μαγαζάκι του Τρόμου» και τον Λέμονι Σνίκετ.
Ιδανικό για τερατάκια ηλικίας 8 με 12 χρονών.
Συμβουλή για τους μεγάλους: Απαραίτητη η αίσθηση του χιούμορ! Κατασπαράξτε το οι ίδιοι πριν το ταΐσετε στα παιδιά.