Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Ellie Arroway είναι μια επιστήμων που έχασε την πίστη της στο Θεό όταν, παιδί ακόμα, σκοτώθηκαν οι γονείς της και έμεινε ορφανή κι άρχισε να αναπτύσσει μια διαφορετική πίστη για ύπαρξη ζωής έξω από τα γνωστά και τα γήινα.
Δουλεύοντας σε μια ομάδα ερευνητών με διαστημικά ραδιοκύματα ελπίζει ότι κάποια μέρα οι προσδοκίες της θα επιβεβαιωθούν. Και να που δε θα διαψευστεί αλλά οι κόποι της θα ανταμειφθούν, όταν μα μέρα λαμβάνει ένα εξωγήινο μήνυμα.
Η αποκωδικοποίηση του μηνύματος δίνει σχέδια για ένα όχημα, που η Ellie εκλαμβάνει ως πρόσκληση για συνάντηση με τους εξωγήινους. Η υλοποίησή του όμως θα περάσει από πολλά κύματα.

Προσωπική άποψη:
Αν και δεν το συνηθίζω να έχω να πω καλή κουβέντα για επιστημονικής φαντασίας ταινίες που ασχολούνται με το διάστημα και τη ζωή σε άλλους πλανήτες, λέω να πρωτοτυπήσω και να το παίξω καλή, κάνοντας αναφορά σε μια τέτοια ταινία που πραγματικά θεωρώ ότι ξεχωρίζει μέσα στον σωρό. Αυτή η ταινία είναι “Η Επαφή” μέσω της οποίας ο Zemeckis μου απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι μπορεί να ψυχαγωγήσει το κοινό.

“Η Επαφή” αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό, είναι μια απ’ τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έχω δει ποτέ. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προσεγγίζει το θέμα της εξωγήινης ζωής με τον πλέον σοβαρό και ρεαλιστικό τρόπο καθώς είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του αστροφυσικού Carl Sagan. Ξεχάστε λοιπόν τα πράσινα ανθρωπάκια με τα τρία μάτια και τις κεραίες, ξεχάστε τα τερατόμορφα πλάσματα με υψηλό δείκτη ευφυΐας που είναι λυσσασμένα να γευτούν ανθρώπινη σάρκα και να καταλάβουν τον πλανήτη μας.

Ο Zemeckis δεν προσπάθησε να δημιουργήσει άλλη μια ταινία η οποία θ’ αποδείκνυε ότι ναι μεν υπάρχουν εξωγήινοι, αλλά είναι απρόσιτοι και θέλουν το κακό του πλανήτη μας. Μέσα από μια πιο επιστημονική ματιά προσπαθεί και καταφέρνει ν’ αποδώσει ρεαλιστικά, όλα εκείνα τα επιστημονικά μέσα και τους τρόπους μέσω των οποίων θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια εξωγήινη επαφή. Αυτό δεν σημαίνει πως τα οπτικά εφέ απουσιάζουν, αλλά μας δίνεται η εντύπωση ότι χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν λιγότερο και μόνο εκεί που είναι απαραίτητα καθώς, θέλει να εντυπωσιάσει τον θεατή παραθέτοντάς του ρεαλιστικά δημοσιογραφικά κι επιστημονικά ντοκουμέντα και όχι εντυπωσιακές εικόνες.

Ένα από τα σημεία εκείνα γύρω απ’ το οποίο περιστρέφεται έντονα η ταινία είναι η διαφορά και η ομοιότητα μεταξύ θρησκείας και επιστήμης. Άραγε το ένα μπορεί να υπάρξει χωρίς την αμφισβήτηση του άλλου, μήπως τελικά αυτά τα δύο εκ διαμέτρου αντίθετα στοιχεία συνδέονται με κάποιον τρόπο πολύ πιο ισχυρό και μεγαλοπρεπή απ’ όσο ίσως να πιστεύουμε; Μήπως τελικά απλά υπάρχουν επειδή έχουμε την ανάγκη να ερμηνεύουμε το κάθε τι γύρω μας, επειδή έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε σε κάτι ότι και αν σημαίνει αυτό για τον καθένα μας;

Η Jodie Foster σ’ έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας της, ίσως και τελευταίους να μπορούσαμε να πούμε. Παίρνει όσον αφορά τον ερμηνευτικό τομέα όλη την ταινία στις πλάτες της αποδίδοντας με κάθε ίνα του κορμιού της τον άνθρωπο εκείνο που θέλει να μάθει αλλά ταυτόχρονα φοβάται, τον άνθρωπο εκείνο που μπορεί να πιστεύει αλλά ταυτόχρονα ν’ αμφιβάλλει.

Αν ακόμα αναρωτιέστε για το αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες πέραν του δικού μας, τότε αυτή η ταινία θα σταθεί ικανή να εξαλείψει κάθε πιθανή ένστασή σας και θα σας βάλει στη διαδικασία του να φιλοσοφήσετε γύρω απ’ το θέμα. Ίσως να μην είμαστε μόνοι γιατί τότε τόσος χώρος στο σύμπαν να πήγαινε χαμένος, ίσως πάλι να μην είμαστε μόνοι γιατί έχουμε την ανάγκη να νιώθουμε έτσι. Ποιος ξέρει…
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Η Επαφή
Είδος: Επιστημονικής Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Robert Zemeckis
Πρωταγωνιστές: Jodie Foster, Matthew McConaughey, Jena Malone, David Morse, Geoffrey Blake, William Fichtner
Παραγωγή: 1997
Διάρκεια: 150’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0118884/
http://en.wikipedia.org/wiki/SR_Haddon