Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Miles Massey, ένας αδίστακτος δικηγόρος που ειδικεύεται στην έκδοση διαζυγίων, ερωτεύεται την εξίσου αδίστακτη Marilyn Rexroth που ειδικεύεται στο να παίρνει τα χρήματα από άντρες που παντρεύεται και αφήνει σε χρόνο ρεκόρ.
Η σχέση και η χημεία που αναπτύσσεται ανάμεσα στους δυο είναι εκρηκτική και οδηγεί σε απολαυστικές καταστάσεις…

Προσωπική άποψη:
Η “Αβάσταχτη Γοητεία”, πρέπει να είναι από εκείνες τις ταινίες, που εκτός από τους fans των αδερφών Coen, πρέπει να προκάλεσε μεγάλη σύγχυση. Φαινομενικά, η υπόθεση της παραπέμπει σε μια ακόμα ρομαντική κομεντί που δεν έχει τίποτα νέο να προσφέρει. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς τα δημιουργικά αδέρφια, χρησιμοποιούν για μια ακόμα φορά το ιδιότυπο χιούμορ τους με σκοπό να διακωμωδήσουν κατ’ αυτό τον τρόπο, τις προαναφερόμενες ρομαντικές κομεντί του είδους.

Οι αδερφοί Coen είναι υποστηρικτές και λάτρεις ενός σινεμά σουρεαλιστικού, εναλλακτικού απ’ αυτό που προτείνουν τα ακαδημαϊκά πρότυπα. Το γεγονός αυτό, δεν κάνει εύπεπτη στο κοινό την καλλιτεχνική τους αισθητική, αν θέλετε να την ονομάσουμε κάπως. Το εκκεντρικό όμως χιούμορ, αν όχι αντιληπτό, μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτό; Εξαρτάται από το πόσο κρύο ή όχι μπορεί να το θεωρήσει ο καθένας. Το διαφορετικό με το γελοίο, μπορούν εύκολα να μπερδευτούν.

Το σενάριο, λόγω της ανάλαφρης θεματολογίας προφανώς, προσπαθεί να στηριχτεί σε ατακαδόρικους διαλόγους που στάζουν δηλητήριο και κακία ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, όμως όσο έξυπνο και αν είναι αυτό, από ένα σημείο και μετά αρχίζει να βαλτώνει. Ο λόγος είναι ότι δεν προσπαθεί λεπτό να ξεφύγει, να πάει ένα βήμα παραπέρα, αλλά μένει εκεί, προσπαθώντας να εξαντλήσει κάθε προοπτικής της αρχικής, καθοδηγήτριας ιδέας. Κι εκεί που ανατροπές αρχίζουν να λειτουργούν φτάνουν σε τέλμα με ένα τετριμμένο φινάλε, εκεί ακριβώς όπου έπρεπε να γίνει η μεγάλη διαφορά.

Ο George Clooney είναι εξαιρετικά καλός στο ρόλο του αν και ως προς το να παίξει τον ματσωμένο playboy, δεν πρέπει να δυσκολεύτηκε πολύ. Άλλωστε η καθημερινή του εικόνα δεν διέφερε και πολύ από την κινηματογραφική, εκείνη τουλάχιστον την περίοδο. Το ενδιαφέρον στοιχείο στον ρόλο του, είναι η χαριτωμένη αφέλεια με την οποία ενισχύει τον ήρωά του, αποδεικνύοντας πως ακόμα και ο πιο έξυπνος και ψημένος από την ζωή άντρας, μπορεί να την πατήσει μπροστά σε μια όμορφη και έξυπνη γυναίκα.

Η Jones απ’ την άλλη, δεν χρειάζεται επίσης μεγάλη προσπάθεια για να γίνει η γοητευτική εκείνη γυναίκα, όπου στο πέρασμά της γυρίζουν κεφάλια. Η φύση άλλωστε δεν στάθηκε άδικη μαζί της. Από ‘κει κι έπειτα, εκμεταλλεύεται κάθε εκφραστικό μέσον του προσώπου της ώστε να μετατρέπεται από γατούλα σε αιμορουφήχτρα αράχνη, σκορπώντας το δηλητήριό της έξυπνα και μεθοδικά προκειμένου να πετύχει το σκοπό της.

Οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι εξίσου απολαυστικοί, το δέσιμο μεταξύ τους είναι τρομερό και καλύπτουν κάθε γκάμα και φάσμα που θα έπρεπε να καλύπτουν σε μια κωμωδία σαν και αυτή, σε μια κωμωδία που διακωμωδεί τις κωμωδίες και τους ήρωές της. Καλύτερος όλων είναι βέβαια ο απολαυστικός Billy Bob Thornton, κάνοντάς με να πιστεύω ότι πιο γελοίο χαρακτήρα τα τελευταία χρόνια δεν έχω δει στην μεγάλη οθόνη.

Το εγχείρημα των Coen να δημιουργήσουν μια κωμική ταινία, βασισμένη στη φιλοσοφία των ρομαντικών κομεντί, χωρίς όμως να είναι μελό, αλλά εκκεντρική και απολαυστική, ως έναν βαθμό επιτυγχάνεται. Όμως, όπως προείπα άλλωστε, το χιούμορ είναι πολύ λεπτή υπόθεση και ακόμα πιο λεπτή το να το χειριστείς. Έχοντας ως πλεονέκτημα ένα υπέρλαμπρο και γοητευτικό cast βάζουν μπροστά τη μηχανή, όμως δεν καταφέρνουν να την κάνουν να απογειωθεί.
Βαθμολογία 6,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Αβάσταχτη Γοητεία
Είδος: Κομεντί
Σκηνοθέτες: Joel & Ethan Coen
Πρωταγωνιστές: George Clooney, Catherine Zeta-Jones, Jack Kyle, Geoffrey Rush, Billy Bob Thornton
Παραγωγή: 2003
Διάρκεια: 100’

Επίσημο site:
http://www.intolerablecruelty.com/