Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η ζωή μιας θρυλικής μορφής της Αμερικής του 19ου αιώνα.
Η ζωή του Wyatt Earp από τα νεανικά του χρόνια έως τον κατήφορό του έπειτα από τον θάνατο της γυναίκας του.
Η προσχώρησή του στις τάξεις του νόμου μέχρι και τη μονομαχία στο Aural.

Προσωπική άποψη:
Το όνομα του Wyatt Earp είναι ένας θρύλος στην Άγρια Δύση. Είναι ίσως ο πιο δημοφιλής άντρας που πέρασε από εκεί, στο ρόλο ενός σερίφη που άλλαξε την σημασία της έννοιας, νόμος και τάξη. Μπορείς όμως άραγε, να χωρέσεις την ιστορία ενός ανθρώπου σε μία ταινία; Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αν όχι ολόκληρη, τα πιο καίρια σημεία της σίγουρα, πολύ περισσότερο δε όταν μιλάμε για μια κινηαμτογραφική παραγωγή τριών ωρών. Το να παίζεις όμως κινηματογραφικά με τον πραγματικό βίο ενός ανθρώπου, είναι το ίδιο περίπλοκο με το να παίξεις με την μυθοπλαστική ιστορία ενός βιβλίου. Μπορεί να σε εξυψώσει ή να σε βυθίσει και συνήθως, συμβαίνει το δεύτερο.

Ο Lawrence Kasdan μοιάζει να πνίγεται μέσα στην ίδια του την προσπάθεια. Δεν λέω, το να μεταφέρεις την βιογραφία ενός ανθρώπου στον κινηματογράφο δεν είναι εύκολη υπόθεση σε καμία των περιπτώσεων. Όταν όμως έχεις ένα δυνατό υλικό να αξιοποιήσεις και έχεις μια πορεία η οποία είναι ενδιαφέρουσα. και παρά τον εκτεταμένο χρόνο της παρακολουθείται ευχάριστα, πρέπει να μπορείς κι όλας, να ισσοροπήσεις τον χρόνο της κάθε κινηματογραφικής σκηνής με την άλλη. Υπάρχουν κεφάλαια όπου ο χρόνος επέκτασής τους παρατείνεται υπέρ του δέοντος και άλλα, που δεν προλαβαίνουν να αναπνεύσουν παρά που θα το θέλαμε και που θα το χρειάζονταν.

Πέραν όμως των παραπάνω, μια ακόμα μεγάλη αδυναμία του έργου οφείλεται στην παρουσία του Kevin Costner στον κεντρικό, ομότιτλο ρόλο. Δεν είναι ότι δεν τον εκτιμάω ως καλλιτέχνη, αντίθετα, μου είναι και ιδιαίτερα συμπαθής όμως, στην συγκεκριμένη περίπτωση καλείται να υποστηρίξει έναν ρόλο που καλώς ή κακώς, δεν μπορεί γιατί πολύ απλά, δεν τον έχει. Ο Earp αποτέλεσαι το σύμβολο μιας εποχής και θα χρειαζόταν σίγουρα, μια πιο στιβαρή ερμηνεία από αυτήν ώστε να υποστηρίξει την δυναμική και το σθένος του ήρωα.

Στον αντίποδα ωστόσο, ο Dennis Quaid καταφέρνει χωρίς κόπο και δυσκολία να κερδίσει τις εντυπώσεις και να είναι τελικά, ο μεγάλος κερδισμένος του έργου αφού, η ερμηνεία του είναι εκείνη που κανείς θα θυμάται μετά το τέλος της ταινίας. Δυστυχώς, αν και θα μπορούσε, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους Gene Hackman και David Andrews, όχι επειδή οι ίδιοι δεν ήταν σε θέση να κλέψουν την παράσταση, αλλά επειδή ο Lawrence δεν τους άφησε τον απαραίτητο χώρο να αναπνεύσουν και να αναπτυχθούν βάσει της σημαντικότητας της παρουσίας τους, όχι μόνο στο έργο, αλλά και στην πραγματική ζωή του Earp.

Τελικά αμφιταλαντεύομαι... Ο λόγος που δεν μου άρεσε αυτή η ταινία είναι το γεγονός ότι έχει κάποιες ελλείψεις ή ότι δεν μπορεί να συγκινήσει τον μέσο Ευρωπαίο μια ταινία αφιερωμένη εξ’ ολοκλήρου σε έναν Αμερικανό αντιήρωα, ο οποίος δεν καταφέρνει να τον συγκινήσει και να του εξιτάρει το ενδιαφέρον; Όπως το σκέφτομαι αυτή τη στιγμή, η αλήθεια είναι μάλλον κάπου στη μέση. Κι επειδή ακριβώς η θεματολογία δεν μπορεί από μόνη της να συγκινήσει τους πάντες, όφειλε να είχε γίνει μια πιο προσεκτική επιλογή, τόσο στην επιλογή του κεντρικού πρωταγωνιστή, όσο και στην κατανομή του χρόνου της κάθε θεματικής περιόδου. Ίσως τότε, να μην παλεύαμε με τα κύμματα για τρεις ώρες, χωρίς μάλιστα να καταφέρουμε να πιάσουμε στεριά στο τέλος.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Wyatt Earp
Είδος: Γουέστερν
Σκηνοθέτης: Lawrence Kasdan
Πρωταγωνιστές: Kevin Costner, Dennis Quaid, Gene Hackman, David Andrews, Linden Ashby, Jeff Fahey, Joanna Going, Mark Harmon
Παραγωγή: 1994
Διάρκεια: 182’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0111756/
http://en.wikipedia.org/wiki/Wyatt_Earp_(film)