Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η ηρωίδα της "Ανταλλαγής", η Γουέντι Έβερλι, ήταν έξι χρονών όταν η μητέρα της, πεπεισμένη ότι η κόρη της «είναι ένα τέρας», προσπάθησε να τη σκοτώσει. Έντεκα χρόνια αργότερα η Γουέντι υποψιάζεται ότι η αλήθεια μπορεί να είναι διαφορετική.
Με τη βοήθεια του Φιν Χολμς, η Γουέντι μεταφέρεται στον κόσμο των Τριλ, έναν κόσμο όμορφο και ταυτόχρονα τρομακτικό, που δε φανταζόταν ποτέ ότι υπάρχει. Μαθαίνει το πραγματικό νόημα της αγάπης και της τιμής, αλλά και το τίμημα που ίσως χρειαστεί να πληρώσει. Στον κόσμο των Τριλ, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Προσωπική άποψη:
Λένε ότι τα όνειρά μας δεν πρέπει να τα εγκαταλείπουμε αλλά αντίθετα, να τα κυνηγάμε μέχρι να καταφέρουμε να τα πιάσουμε. Και τελικά, ίσως να έχουν δίκιο γιατί όπως απέδειξε η Amanda Hocking, το θέλω είναι ορισμένες φορές πιο δυνατό από το μπορώ και μπορεί να μας οδηγήσει στην υλοποίηση των στόχων μας. Απόδειξη, ότι η αυτοέκδοτη τριλογία της όχι μόνο έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία, πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα μεταφρασμένα σε ολόκληρο τον πλανήτη αλλά, την βοήθησε ώστε να γίνει γνωστή και να καθιερωθεί στον χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας. Η φανταστικού περιεχομένου τριλογία των "Trylle", μας ταξιδεύει σε έναν καινούργιο κόσμο που μας προσκαλεί να τον ανακαλύψουμε και να μάθουμε τα πιο κρυφά μυστικά του.

Η Γουέντι είναι ένα κορίτσι που κάθε άλλο παρά φυσιολογικά παιδικά βιώματα έχει. Σε ηλικία μόλις 5 ετών ο πατέρας της αυτοκτόνησε και έναν χρόνο αργότερα, η μητέρα της προσπάθησε να την σκοτώσει. Έκτοτε, αφού η τελευταία κλείστηκε σε ψυχιατρική κλινική καθώς υποστήριζε ότι η Γουέντι δεν ήταν το πραγματικό της παιδί αλλά ένα άλλο που κάποιος έβαλε στην θέση του γιου που περίμενε στην πραγματικότητα, η Γουέντι ζει μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό και τη θεία της τους οποίους έχει καταδικάσει σε μια ζωή διαρκούς μετακίνησης καθώς, έχει προβλήματα προσαρμογής. Στην τελευταία τους στάση, η Γουέντι αρχίζει να πιστεύει πως ίσως καταφέρει να προσαρμοστεί και να ζήσει φυσιολογικά. Όλα αυτά μέχρι την στιγμή που εμφανίζεται ο Φιν, ένας νεαρός, γοητευτικός άντρας που δεν αργεί να της αποκαλύψει πως τόσο εκείνος όσο και η ίδια, κατάγονται από την φυλή των Τριλ. Η ίδια είναι ένα 'αλλαγμένο', ένα παιδί που φυτεύτηκε στον ανθρώπινο κόσμο με την γέννησή του και που πλέον, καλείται να επιστρέψει εκεί που ανήκει, αναλαμβάνοντας τον ρόλο της πριγκίπισσας, ως γνήσια κόρη της βασίλισσας των Τριλ αλλά, και να εξασκήσει την ικανότητα της πειθούς την οποία διαθέτει αλλά δεν γνωρίζει πως να χειριστεί.

Η Hocking χρησιμοποιεί για να στήσει την ιστορία της τον μύθο των Τρολ, των ξωτικών ή των νεραϊδών, ανάλογα με την ονομασία που η κάθε φυλή και πολιτισμός τους έχει δώσει ανά τους αιώνες. Όμως τα Τριλ δεν είναι τα τρομακτικά, άσχημα και κακόβουλα πλάσματα που έχουμε στο μυαλό μας. Στην πραγματικότητα, μοιάζουν πολύ με τους ανθρώπους, συγγενεύουν στα περισσότερα επίπεδα με την διαφορά, ότι κατέχουν ξεχωριστές ικανότητες, μαγικές θα λέγαμε οι οποίες ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων και τη νοθεία του αίματος, τείνουν να εξαφανιστούν καθώς, έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό, τόσο που να τους ανησυχεί το μέλλον της ύπαρξής τους. Χρειάζονται λοιπόν στο πλευρό τους κάθε πλάσμα που έχει ξεχωριστές ικανότητες και δυνάμεις έτσι ώστε να ακολουθήσει το καθήκον που του επιβάλλει η φύση του. Όμως τα ίδια τα Τριλ έχουν οδηγήσει τους εαυτούς τους στην κατάσταση αυτή, έχοντας επιλέξει έναν άνετο τρόπο ζωής, μια κοσμική οδό που τους οδήγησε στην απόφαση τοποθέτησης 'αλλαγμένων' παιδιών στον γήινο κόσμο, προκειμένου να εκμεταλλευτούν όλα αυτά που θα έχουν να τους προσφέρουν όταν επιστρέψουν.

Το γεγονός ότι η συγγραφέας χρησιμοποιεί ένα ιδιόμορφο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο προκειμένου να τρέξει την ιστορία της, την κάνει αυτόματα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Χτίζει έναν ολότελα δικό της κόσμο που αν και βασίζεται στον μύθο, δεν διστάζει να πλάσει μια κοινωνία που ακολουθεί ορισμένους κανόνες και μια κοινωνική διάκριση των πολιτών του έτσι ώστε να υπάρχει μια υποτιθέμενη ισορροπία αλλά και μια κλιμακωτή διαβάθμιση αξιών και ικανοτήτων που προσφέρει αγαθά, υψηλόβαθμες θέσεις, ικανότητες ελέγχου αποφάσεων και κυρίως, δύναμη κι εξουσία σε εκείνους που μπορούν να την έχουν. Αν και σύγχρονο, διακατέχεται από έναν παλαιικό αέρα που μας θυμίζει επικές, αριστοκρατικές, μεσαιωνικές εποχές, στηριζόμενες σε αξίες που με το πέρασμα των χρόνων μοιάζουν να έχουν εξαφανιστεί στον σύγχρονο πολιτισμό, ακόμα κι εκεί που η μοναρχία είναι μονόδρομος. Όλα αυτά, διαποτισμένα με μαγεία, κρυμμένα μυστικά και πάθη που οδηγούν σε αποφάσεις που ίσως αποβούν καταστροφικές, συνθέτουν την αφετηρία μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας τριλογίας.

Σίγουρα το πρώτο βιβλίο δεν έχει αρκετές πληροφορίες έτσι ώστε να μας κατατοπίσει πλήρως ωστόσο, μας συστήνει όλους εκείνους τους σημαντικούς χαρακτήρες της, κάνοντας ξεκάθαρο τον ρόλο του καθενός από αυτούς σε όλα όσα πρόκειται να διαδραματιστούν στο μέλλον. Η εξέλιξη της πλοκής είναι σταδιακή, χωρίς να σε αφήσει λεπτό να πλήξεις, ακόμα κι αν θα θέλαμε να έχουμε μια παραπάνω επαφή με το μαγικό της κομμάτι, πράγμα που ωστόσο πιστεύω ότι θα συμβεί στο πολύ κοντινό μέλλον αφού, πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται και τα συναισθήματα, πολύ έντονα και ακραία ορισμένες φορές, τόσο που μπορούν να καταστρέψουν τα πάντα ή και να οδηγήσουν σε μια ριζική αλλαγή που τελικά, μόνο καλό θα επιφέρει. Ανακαλύψει λοιπόν τον κόσμο τον Τριλ και χαθείτε στις σελίδες του που είναι γεμάτες ανατροπές κι εκπλήξεις και έντονους αλλά όχι φτηνούς συναισθηματισμούς και αν είστε fans του φανταστικού, σίγουρα δεν θα βγείτε χαμένοι.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Amanda Hocking
Μεταφραστής: Σακελλαροπούλου Χριστιάνα
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 302
ISBN: 978-960-14-2403-3