Για δεύτερη συνεχή χρονιά, με νωπές ακόμα τις θύμησες από το περυσινό «γλέντι» με τους Ψαραντώνη και Βασίλη Σκουλά, το καθιερωμένο πια κρητικό φεστιβάλ τεχνών & πολιτισμού «φεστιβαλάκι» - μετά από μια Αυγουστιάκη στάση στα Χανιά – μας δίνει ραντεβού την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και την «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων με «οικοδεσπότες» τον Βασίλη Σταυρακάκη, τον Αντώνη Μαρτσάκη, τον Γιώργο Μανωλάκη, τον Ζαχαρία Σπυριδάκη και το μουσικό τρίο των «Γιάλα».

Ένα ταξίδι στην αυθεντική Κρήτη μέσα από μουσικοχορευτικά δρώμενα, εκθέσεις εικαστικών, προβολές ταινιών, επιδείξεις, διαλέξεις, εργαστήρια και ειδικά αφιερώματα σε μεγάλες μορφές του Κρητικού πολιτισμού.

Μεταξύ άλλων, η φετινή διοργάνωση υπόσχεται να μας ταξιδέψει μέσα από τις δράσεις της στην Κρήτη του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του Νίκου Καζαντζάκη, του Ερωτόκριτου και του Νίκου Ξυλούρη με δεκάδες παράλληλες δράσεις να μας ξεναγούν παράλληλα στην λεβεντιά και το σκέρτσο των κρητικών χορών, τις παραδοσιακές λαϊκές τέχνες, την Κρητική κουζίνα, τη μαντινάδα, το Κρητικό βιβλίο κοκ.

Ένα πανόραμα τεχνών & πολιτισμού με παραπάνω από 150 καλλιτέχνες να καταθέτουν ψυχή, ιδέες και έργα σε ένα πολυθεματικό φεστιβάλ που δημιουργείται με την ενεργή συμμετοχή του κοινού εν μέσω μιας κοινότητας που ήδη αριθμεί στο facebook παραπάνω από 55.000 φίλους.

Έτσι οι λάτρεις της φωτογραφικής τέχνης καλούνται να καταθέσουν την φωτογραφική τους άποψη στην καταξιωμένη πια έκθεση φωτογραφίας του φεστιβάλ, που για φέτος στρέφει τον φακό των φωτογράφων στην Ορεινή Κρήτη ενώ παράλληλα, με αφορμή το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις για φέτος, τόσο στα Χανιά όσο και στην Αθήνα βρίσκονται σε συγχρονισμό με τις πανσελήνους του Αυγούστου και του Σεπτέμβρη αντίστοιχα, οι λάτρεις της μαντιναδολογίας καλούνται να πλέξουν μαντινάδες ... του φεγγαριού. Περισσότερες πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής στις παραπάνω δράσεις θα βρείτε στην σελίδα facebook του φεστιβάλ (www.fb.com/festivalaki.gr) και προσεχώς στο www.festivalaki.gr

Το πρόγραμμα του Festivalaki 2014 αναλυτικά:

Μουσική | 20:00μ.μ. – 00:30π.μ.

- Γιάλα: Οπτικοακουστικό αφιέρωμα στον αρχάγγελο της Κρήτης, Νίκο Ξυλούρη, από τους Γιάννη Χήνο, Έκτορα Κυριάκου και Αλέξανδρο Ιερωνυμίδη
- Αντώνης Μαρτσάκης: Από τους πλέον αναγνωρίσιμους βιολάτορες της Κρήτης σε παρέα με τους Φραγκίσκο Μπαλτζάκη (σε ακριβοθώρητα όργανα όπως νταουλάκι, ασκομπαντούρα), Νίκο Μαρεντάκη και Κανάκη Κοζωνάκη
- Βασίλης Σταυρακάκης: Ένας από τους κορυφαίους τραγουδιστές & γλεντιστές της Κρήτης σε παρέα με τους ταλαντούχους Γιώργη Μανωλάκη, Ζαχαρία Σπυριδάκη και Αντώνη Σταυρακάκη
- Κρητική καντάδα: Κρητική καντάδα στα στενά της Τεχνόπολης με την παρέα του Βασίλη Σταυρακάκη

Κρητικοί χοροί

- Μαθήματα κρητικών χορών (ώρες 18:00μ.μ. - 20:00μ.μ.) υπό την επιμέλεια του χοροδιδασκάλου Ανδρέα Μαριαννάκη και την καθοδήγηση των πρωτοχορευτών Παναγιώτη Αναγνωστάκη & Μακρίνας Τσιωτάκη του σωματείου για την Κρητική ιστορία, παράδοση & λαογραφία "οι Δροσουλίτες". Επίσης, επιδείξεις Κρητικών χορών κατά την διάρκεια των συναυλιών από τους "Δροσουλίτες" και τον λαογραφικό όμιλο "Αορείτης"

Μαντινάδα

Μην χάσετε τις καλύτερες μαντινάδες του κοινού με θέμα το φεγγάρι

Εκδόσεις

Καθόλη την διάρκεια του φεστιβάλ θα λειτουργεί εκθετήριο – πωλητήριο βιβλίων και εκδόσεων σχετικών με την Κρήτη από τις εκδόσεις Mystis καθώς και μουσικών εκδώσεων από το κρητικο μουσικο εργαστήρι « Αεράκης»

Φωτογραφία

Οι εραστές της φωτογραφίας κλήθηκαν να στρέψουν τον φακό τους στα Κρητικά βουνά ... στον ορεσίβιο Κρητικό, στο τοπίο, την πανίδα, την χλωρίδα κλπ. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης τους θα τα απολαύσουμε στην φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Ορεινή Κρήτη».

Εικαστικά

37 εικαστικοί εικονοποιούν το έργο του Νίκου Καζαντζάκη στην έκθεση με τίτλο "Αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη" που μετα από πολύμηνη περιοδεία σε ολόκληρη την Κρήτη έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Προβολές | 17:00μ.μ. – 21:00μ.μ.

- Cretativity – Η Κρήτη ως τόπος έμπνευσης & δημιουργικότητας μεσα από τα μάτια 6 ξένων καλλιτεχνών | Κριτσωτάκης Μανώλης, 80'
- Τι μαντινάδα να σου πω - Μια ταινία για τον Ανωγειανό μαντιναδολόγο Αριστείδη Χαιρέτη | Μανώλης Ταξειδαράκης, 55'
- Η Βεντέτα - Ακαδημαική προσέγγιση του φαινομένου της Βεντέτας | Ερασμία Κοιλιάρη και Μανώλης Πασπαράκης, 70'
- Ερωτόκριτος - 77 καλλιτέχνες, 40 διαφορετικά σημεία της Αττικής και ένα αριστούργημα της ελληνικής λογοτεχνίας | «Παίζουμε Οικολογικά - Ζούμε Λογικά - Ενεργούμε Ομαδικά», σκηνοθεσία: Θανάσης Γκίκας, 12’

Παραδοσιακές τέχνες

Παλιοί αλλά και νέοι, άξιοι συνεχιστές των παραδοσιακών τεχνών μας παρουσιάζουν ζωντανά την τέχνη τους... για να θυμηθούν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
- Στιβάνι: Δημοσθένης Προβιδάκης
- Γκιλότα: Κωνσταντίνος Βεστάκης
- Κρητική φορεσιά: Λέλα Κλείδη & η πολιτιστική ένωση "Κρήσσες"
- Κοπανέλι και Σφακιανή δεσιά: Ευθυμία Αγγουράκη & Αικατερίνη Σπύρου με τον σύλλογο φίλων διασώσεως και διαδόσεως του κοπανελιού, η «Χριστίνα»

Διαλέξεις | 19:00μ.μ. - 20:00μ.μ.

- Ο Μύρωνας Σκουλάς μέσα από τις μαντινάδες του | Ομιλήτρια: Ελένη Βιττωράκη, φιλόλογος
- Ο «Γκρέκο» μέσα από τα μάτια του Νίκου Καζαντζάκη | Ομιλητής: Μαθιουδάκης Νίκος, επιστημονικός σύμβουλος εκδόσεων «Καζαντζάκη»

Τοπικές Γεύσεις

Επαφή με τα προιόντα Κρητικών παραγωγών αλλα και την Κρητική κουζίνα μέσα από ειδικά διαμορφωμένο εστιατόριο εντός της Τεχνόπολης (επιμέλεια Κρητικής κουζίνας «Τα Ρωμανάκια»)

Τιμή εισιτηρίου: 14€ προπώληση | 16€ ταμείο
Προπώληση: Ticket House, Public, Iανός, Παπασωτηρίου, Seven Spots και τηλεφωνικά στο 11876
Online sales: www.public.gr, www.viva.gr
Πληροφορίες: www.festivalaki.gr